Thursday, October 2, 2008

Beraya di Hospital

Pagi 1 Syawal
pkol 6.30 pagi lepas aku solat subuh, my bro call me.
"Akak! bgn!tgk wan(nenek) kat blakang. pegi tgk wan cepat!" (smbil menangis)
aku dgn terpinga² baru nk telena balik
bgn trus belari ke umah wan aku kt blakang umah aku
time tu aku tgk mak aku dah menangis
aku lagi panik
apahal sume nanges nih
aku masok umah wan
dr bawah aku dgr maklong, makteh menanges dr atas (kt bilik wan)
aku belari naek atas tgk wan atas katil dah tak sedarkan diri
aku terus menangis! :(
mata wan celik tp die tak knal sape kat sekeliling nye.
mulut wan da tekatup mcm org nak kne stroke
kaki die kejang
tangan die kejang
die da tak buley becakap
dgr sore wan mengerang je
aku trus call Makcu, Maklang bg tau pasal wan
sume yg ade kat ctu da menanges
serius aku sedih sgt tgk wan
padehal mlm tu aku baru je borak² ngan wan
wan mntk tlg aku masukkan duet raye dlm sampul
tetibe pagi tu jdi cmtu
naseb Kak Nor (org gaji) ade kt ctu
kalo lmbt tak tau la ape jadi
masing² menjalankan tugas
angah aku call ambulan buley tak ambulan tuh sesat tah kemane????
huh!
abh plak panggil doctor (jiran aku)
naseb doctor Tukiman tak blk kg.
doctor cek wan
doc kate gula dalam badan wan rendah
bagi wan minum air glucose
stlh beberapa minit bg wan minum air tu
wan sedikit2 beransur pulih
tp tidak pulih sepenuh nye
syukur wan dah sedar
wan knal org disekeliling die
time separuh sedar tuh
sempat die tanye cucu² die mane
mak cu mane, mak lang mane
time tu mak cu ngan maklang tak smpai lagi
mak cu dr gombak trus gerak ke seremban
tak sempat sume nak pegi Sembahyang Raya pagi tu
smpai la ambulan datang
wan da boleh bgn, duduk, bwk g toilet, bejalan.
Syukur Alhamdulillah
sblm wan naek ambulan
smpat wan ckp ngan akak sedara aku
"Cham, nnt tlg amek duet raye bg kat budak² ye"
mcm tu la wan aku
dlm keadaan cmtu pon smpat lagi die ingt kan cucu² die
smpai hosptl Tuanku Jaafar Seremban
doc masukkan air ubat(air gula maybe) dlm badan
doc cek paras gula dlm darah sgt rendah
lps tu wan da boleh balik
kami beraya mcm biasa
bermaafan sume
bergambar beramai²
wan melayan tetamu yg dtg sume
yes wan nmpak sgt sehat!
smpaikan doc Tukiman yg cek wan pagi td tekejut tgk wan
sesungguhnya wan sgt kuat smgt
fmly aku mulenye becadang nak pegi beraya d fmly sbh abh
kat kajang n semenyih
dah jadi cmni
plan sume cncel
but then
wan suh ktorang pegi..
jgn risaukan die
die dah ok.. syukur sgt²
lepas balik dr beraya di Kajang n Semenyih
lps maghrib
kejadian tu berlaku semula
Wan dah mule nak jadi cam pagi subuh tu
naseb Makcu n Kak Nor ade dkt ngan Wan time tu
mulut wan da mule nk terkatup rapat mcm pagi tadi
bg minum air die katup mulut dgn sudu
cara wan ckp pon da gagap2
butir² kata dr mulut wan jadi berdouble²
wan sedar perkara tu mcm nak jadi semula kt dia
wan urut2 mulut dia sndri supaya tak terkatup
bila wan terkhayal die akan mula tak sedarkan diri
Trus Acu Lan, Mak Cu, Mak Long anta wan g Hospital semula
Aku ikut mak ngan abah kemudian
aku mule menanges balik
ye sgt sedih
tu la satu² wan yg aku ada.
Wan kne tahan wad
kami sume beraya di Hospital.
Doakan Wan aku sehat seperti biasa ye.
walaupon umur wan aku da 70++
tp die sgt kuat smgt
aku tak dpt nak gmbrkan mcm mane kejadian pagi subuh tu
mcm mane keadaan wan
kalo org tgk mule mmg mcm takde harapan dah :(
Ya Allah panjangkanlah umur wan aku
(crying)


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

UPDATE
wan aku still kt hospital lagi
da 4 hari wan kat hospital
tiap² hari g melawat wan kt hospital
doc tak kasi wan balik lagi
sbb gula dalam badan stabil lagi
++
wan demam pulak so kne tahan kat wad utk beberapa hari lagi


Wan & Kak Nor di pagi raye


Wan & Adi


Ibrahim's Family


Wan di hospital


Kami sume memenuhkan hospital




5 comments:

  1. mira..

    sbar2 oke?

    insyaALLAH nnt wan awk oke..insyaALLAH..=]

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah... =)

    selamat hari raya mira~

    ReplyDelete
  3. wan cik mira srupe cam opah i lor..
    muke nk sme..=P
    i doakn die cpt smbuh dan kuat..=(
    sedih tokwan ksygnku da meninggalkn ku selama 4thun..

    ReplyDelete
  4. umur wan da 70 ++ ?
    umur nenek rara da 95 :P

    ReplyDelete

This is best brooooooo!