Monday, December 1, 2008

# 137 - Takziah kpd kwn ku =(

Kejadian yg menimpa kawan baik sy since skola rendah
Noraina Ayu Roslan. Takziah kepada Ayu diatas pemergian 2 adik beliau ke rahmatullah. AL-FATIHAH. Nur Athirah Roslan & Nur Intan Shareena Roslan adelah adik kepada kawan baik sy iaitu Noraina Ayu Roslan. Kakak sulong kpd arwah athirah n arwah intan.


KUALA KUBU BHARU: Dua beradik maut tertimbus dalam kejadian runtuhan tanah yang meranapkan sebuah banglo setingkat di Lot 110, Jalan Belida 1, Seksyen 13, Ulu Yam Perdana, dekat sini, awal pagi semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 5.30 pagi, Nur Athirah Roslan, 16, dan adiknya, Nur Intan Shareena, 9, sedang tidur di bilik mereka di bahagian belakang rumah, ketika cerun setinggi 30 meter dan lebih 300 meter panjang menggelungsur lalu menimbus sebahagian besar rumah mereka.

Ibu bapa mangsa, Roslan Mohd Jani, 49, yang bertugas sebagai juruterbang Firefly dan Azizah Madun, 42, serta tiga lagi anak mereka, Norman Afiq, 4; Anis Afina, 6, dan Nurlisa Azeera, 8, bagaimanapun selamat selepas berjaya keluar melalui lubang di bumbung.

Ketika kejadian, lima beranak yang terselamat itu tidur di bilik utama di bahagian depan

rumah berkenaan. Timbunan tanah runtuh yang menimbus rumah itu turut menyebabkan Nurlisa Azeera tersepit di bawah almari tetapi tidak cedera.

Ketua Bahagian Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDNKA) Ibu Pejabat Polis Daerah Hulu Selangor, Asisten Superintendan Zaldino Zaludin berkata, jenazah Nur Athirah ditemui jam 12.30 tengah hari dalam keadaan mengiring, manakala jenazah Nur Intan Shareena tiga jam kemudian dalam keadaan terlentang.

"Kedua-dua mangsa tertimbus lebih dua meter dari paras bumi akibat diseret runtuhan tanah yang menggelungsur dan berada pada kedudukan satu setengah meter antara satu sama lain. Jenazah dibawa ke Hospital Kuala Kubu Bharu untuk dibedah siasat," katanya di lokasi kejadian, semalam.

Zaldino berkata, usaha mencari mangsa membabitkan seramai 140 pegawai dan anggota pasukan polis, bomba dan penyelamat, Smart, Jabatan Pertahanan Awam (JPA3), Ikatan Relawan Rakyat (Rela) serta dibantu kakitangan Pejabat Daerah Hulu Selangor.

Katanya, tiga anjing pengesan dan dua jengkaut turut digunakan bagi membantu mencari serta mengeluarkan mangsa.

Keluarga itu yang sudah menetap di kediaman berkenaan sejak tujuh tahun lalu, turut mempunyai seorang lagi anak, Noraina Ayu, 21, yang kini menuntut di Universiti Teknologi Mara (UiTM) di Melaka.

Dua kereta jenis Kia Spectra dan Perodua Kancil milik keluarga berkenaan yang diletakkan di ruang letak kereta rumah itu turut ranap.

Athirah

Intan

SEDIH...Nuraina Ayu mendukung adiknya Norman Afiq yang
terselamat dalam tragedi tanah runtuh, kelmarin.

Kawan² tlg sedekah kan Al- Fatihah kepada mereka ye. Arwah Athirah n Intan tu adik kepada kawan baik sy ketika sekolah dlu. Noraina Ayu. sy tak dapat tahan sedih ;( . baru je call die tadi.die cam rilek je. sy call die sy yg nanges Crying tp sy tawu die kuat. die mmg seorang yg kuat. mlm ni ade tahlil umah die. sy nak pergi. tp sy jaoh. mcm mane nak pegi sana. Ya ALLAH. Sedih sgt². Takziah sy ucapkan kpd family Ayu.


11 comments:

  1. cikMira..
    sedihnye dengar..
    takziah dkt kawan cikMira tu ye..

    ReplyDelete
  2. innalillah..

    takziah..

    sdihnya kan.. kawan yg kite kenal dah pergi meninggalkan dunia...

    ReplyDelete
  3. btw farah, bkn kwn mira. adik kwn mira tu. adik kepada ayu...ermm

    ReplyDelete
  4. uiks.laaa,,baru tawuu.upenye femily ayu ke yg kene.huuu.sory to hear dat =(

    ReplyDelete
  5. yerp haizi.
    seday la weh
    aku tadapat g sane
    ;(

    ReplyDelete
  6. takziah.
    semoga roh dicucuri rahmat.
    al-fatehah

    ReplyDelete
  7. takziah... actually saya ada kat hospital kuala kubu bharu kebetulan hantar my dad gi check up... dan saya nampak kawan awk tu nangis bila keluar dari umah mayat... time tu mmg sedih.... org ramai punmcm nak nangis timetu.... hurm... apa2 punkita yangmasihhidup ni... sedekahlah apa yang patut... Al-fatihah...

    ReplyDelete
  8. zameel really? ya allah sedih nye! ;(( sy tak dapat pegi sane. jauh da pindah. :(

    ReplyDelete
  9. actually arwah tra is my best fwen, i mssd her so much, whn i look arnd ur blog bout her, n past mmrs, i'm bcm snstve. wkt kjdn, i adlh kwn dye yg ptme tw sal 2.. cuz pg 2 mama dye lari cmpe kt resort i, tme 2 i bwu lps mnd, i dgr org jrt smbl crying pggl nme i, whn i kua, i tgk aunt 2 bj nyr ktr n x pkai kst pn n mngs dkt sy mntk pggl ayh cpt, dye asik sbt nme tra ngn intan je, i mmg da pk smthg had happnd, ble i mntk dye btng, dye gtw smthg yg wt sy lost my fwen.....foreva.. i miss her.. then, dad sy dtg ke tmpt 2 smbl bw his workers 4 save dem, bt d rslt juz eca a.k.a lisa saje yg dpt ayh sy kua kn dgn slmt, pg 2 kami soh aunt zah mnd n tkr bj dlu, bwu la sy ibu n aunt zah ke tmpt 2, when i tgk je tmpt 2 dr bwh bkt mse kt smpg nk msk uma dye, i mmg shock tme 2, n m'ucp bbyk, mle2 2 i dpt rse kn arwh tra msh hdp, tp ble phk rescue lmbt sgt cmpe, i dpt rsekn dye makin jowh, 4 ur in4mtn arwh tra ade athma, tp juz arwh, p'etua skul kmi, our fwen n my mom je yg tw dye ade p'nykt 2.. dye x gtw fmly dye cuz dye x nk prnts dye riso.. kul 10.30 bwu rescue cmpe, sy x puas ati dgn mrk sbb mrk lmbt sgt!! mrk x pk ke kalo bnde ney blaku kt fmly mrka?? arwh tra spttnye kalo cpt dorg cmpe dye dpt dslmtkn,cuz kul 11 ade dpt intrctn dr bwh tnh, n phk rscue kate dye nsh hdp agi tme 2 cuz dpt ksn nadi dye msh bdnyut, tp dpt 1 je, ag sorg mmg da x dpt dslmtkn cuz dye d jgka mnggl x lbh 2 jam slps rnthn blaku, arwh djgka 'x ade' dlm kul 12-12.15, skrg sy da blh time kjdn 2, spttnye kteorg akn kua ecknye utk g audtn, tp bnda da blaku n i blve ade hkmh d sblk yg blku, skrg i da x de tmn tdkt utk g skul cme2.. evryday i akn t'igtkn dye, smge Allah ampuni dse2nye n mskkn mrk b2 ke dlm glgn yg b'iman n d kasihi ssgghnye mrk adela syahid.. Al'Fatihah. to syafiq, arwah prnh gtw dlu yg dye bhgia sgt dgn co, n dye setia sgt dgn co, tp pcyela TUHAN sdg m'uji hmbenye utk mlht k'imnn mrk kpd p'cptenye..

    ReplyDelete

This is best brooooooo!