Friday, March 27, 2009

# 210 - Inilah masaalah bila dok umah sewa


1st. – dapur
oi korang! Da reti masak takkan la tak reti nak kemas balik dapur tuh? Minyak2 yg merecik2 kat dapur tu tak reti2 nak lap ke nak cuci balik ke kasik bekilat sket dapur tuh. Ni tak biar kan minyak tu smpai keras kat situ. Ape ke bongok sgt la korang ni. Takkan kat umah sendiri pon korang tinggalkan cmtu jek bila da abes masak? Oh ye korang ade org gaji tlg bersihkan ye? So panggil org gaji korang tuh soh kemas dapur lepas korang masak. Korang ingt kitorang ni org gaji korang nak bersihkan? KEPALA HOTAK LU LA.

2nd – Sampah
sampah da menimbun smpai nk termuntah muntah kat tong sampah tu, tak reti2 nak g buang kat luar ke? Ni nak biarkan smpai ulat beranak pinak kat ctu baru nak buang? Smpah2 yg korang bersihkan ikan ke ayam ke p la terus buang kt tong sampah luar. Tok sah la nak buang kat tong smpah kat dapur tuh. Tinggalkan lame2 busukk la. Woi pk la siket. Tu pon nak kena ajar ke. Belajar tinggi2. benda cmtu pon nak kne masok class ajar satu persatu ke? BANGKAI BTOL.

3rd – Meja makan
ni lagi satu. Korang ingt ni kat kedai makan ke? Lepas makan sisa2 yg korang tingalkan time makan besepah2 berminyak aatas meja tuh korang tinggalkan je? Nk tunggu sape lap? Kalo kat kedai makan tuh of coz la org kedai tu lap. Ni kat rumah. Disiplin kan la diri tuh siket weh. Korang tu da la pompuan. Malu la siket. Kang aku sound mmg bermasam muka jek nnt. POMPUAN POMPUAN.

4th – Selipar dan kasut kat luar
Kalau dah namenye pompuan. selipar, kasut, heels, kalo tak berpasang-pasang mmg tak sah la. Dah tahu kasut korang tuh byk, sila la susun lepas digunakan. Ni kaki tak bedisplin langusng. Masok umah kasut, selipar besepah2 kat luar. Org tgk dr luar, ape la besepah sgt umah anak dara nih. Ish2.


Tu la masalah utama yg melanda umah sewa aku skang. Faham2 je la kan. kite dok ngan org2 yg kte tak kenal. Masing2 ade perangai masing. Nak lagi umah aku ni 11 org. mmg lagi byk la perangai pelik2 yg timbul.

Kadang tu terpk gak ngan cadangan wanie. “Mira, sem depan kte pindah umah nak?” ikut kan ati mmg nak pindah. Tp bile pk balik. Kitorang ber3. of cz la kalo pindah nnt dok ngan org yg kte tak knal gak. Kurang2 pon sewa blk. Kitorang ber3 1 blk. Satu hal lagi nak angkat2 barang punggah barang ape sume lagi.

Umah skang ni dah kira ok la. Dah ada katil, dapur, meja study, bole katekan lengkap la umah ni. Kalo pindah, confirm umh kosong. Kne angkut barang2 sndri. Kan 1 keja plak nak bli barang2 tu lagik. Lagipon tinggal 1 sem jek lagi. Pastu da practical tak tau tercampak kat mane plak. So bersabar lah ye kengkawan dgn peel mereka.

8 comments:

  1. 11 orang 1 rumah?
    no wonder..

    masing2 punya perangai..
    sabar je la.. :)

    agaknye da terbiasa dr rumah cmtu..

    ReplyDelete
  2. true
    very much true
    walaupun
    dulu ku hanya ber6
    agak sengsara bile melihat
    umah ku tunggang langgang
    name je blaja enjinia
    amirah sile bersabar

    ReplyDelete
  3. dulu,
    aku ngn selamba membasuh satu sinki pinggan serta cawan kuali kotor tatkala budak2 rumah aku main game dan layan tV..
    siot je kan..
    malas na basuh..
    tapi drg rajin kemas sapu lantai orait r tue..
    hahahaha

    cume yg sorang tue xberapa involve dalam kerje bersih2..
    cis2..

    ReplyDelete
  4. wah...satu umah 11 org?
    dasyat tol...

    ReplyDelete
  5. PILTAHANSAKIT: Yerp2 11 org. uma teres 2 tingkat. heheh bukan ruma flat..

    ABGHAZWAN: tu la pasal. kalo laki cam xbpe pelik sgt la kan. ni pompuan aduyai

    ALIEN: wahahha rajen btol ko. naseb dorang wat gak. ni nak mengharap org jek. aku cepuk sekor2 bru tau

    HANA: huhu yup2 tp ruma teres 2 tngkt...n budak2 ni xslalo sgt ade kat ruma.. tp buat sepah pndai.. hahha

    ReplyDelete
  6. i duduk hostel dkt unisel, dlu mse awl sem, smua hsemate pembersih, tp skrg dh tukar org baru, sgt pemalas, periuk nasi seminggu x bsuh smpai bekulat. and rice cooker itu i pnya.
    mengamuk lh i, sbb mse tu x perasan pn,satu minggu busy lngsung xmsk.
    geram btol ade hsemate pemalas,

    ReplyDelete
  7. *aduh2 sakit ati dgn sume tu kan mira?

    *ermm btul2 mmg kite sbr slama ni, kalu x xder r kite yg jd 'org gaji' kat umah tu..

    *emm kite pun nk guna dapur so nk xnk KITE jugak yg kena settle kan..

    *huhuhuh

    ReplyDelete
  8. YNN: rice cooker berkulat? hah sgt betol ah tuh mcm syial kan? bodo nak mati la dorang ni. kat umah dorng sndri agaknye cmtu kott

    WANIE: Tau takpe wanie. kite je yg merasakannye...

    ReplyDelete

This is best brooooooo!