Thursday, May 14, 2009

# 240 - Sarawak PART II


Actually entry ni adalah sambungan dr entry first SARAWAK. oke sesape yg rajin nk tgk entry SARAWAK PART I sile la klik SINI. Utk entry yg lepas (okay macam aku tgh buat lintas langsung dr sarawak pula) just utk 1st day trip time kat Sarawak. yg kali ini utk 2nd day kat Sarawak
.
..
...

BEGIN




5 APRIL 2009/Ahad
Kampung Budaya Sarawak/Sarawak Village Culture




okay sblm masuk sile amek passport anda dulu (aik?) masuk rumah kebudayaan Sarawak pon ade passport? ya ya kne amek pastu kena cop bila smpai setiap umah .


1. Rumah Orang BIDAYUH
2. Bentuk rumah pahlawan Bidayuh
3. Macam unggun api. di buat dlm rumah
4. Atas unggun api tu, kat atap dlm umh tergantung tenkgkorak manusia.
dipercayai tengkorak musuh mereka. utk menunjukkan mereka hebat.


1.> Rumah org IBAN
2. Bergmbar besame mamat seksi yg kiut HAHA
3. Buai laju lajuu
4. Pembuatan kain tersebut mengambil masa 3 bulan ke 6 bulan tah
utk siap sepenuhnya. lama betol.


1.Keadaan rumah org PENAN. mereka tinggal di tepi sungai.
uma dorang cmtu jek sbb dorang hidup pindah randah.
2. Abg penan yg tgh menyiapkan 'gitar' actually bukan 'gitar' aku tak ingt ape name die

1. Rumah org ULU
2. Atok ni umo da 70++ dan rosak pendengaran(sopan). Aku tanye laen die jawab laen HAHA
benda yg die tgh maen tu mcm alat musik gak la. mcm cak lempong pon ade gak aku tgk.
tahu ke cak lempong tu ape plak? tak tahu p la gooogleee
3. Tinggi kan uma dorang? dipercaayai utk mengelak dr serangan musuh
4. Pandangan dr atas rumah


1. Bentuk rumah org MELANAU
2. Tu permainan yg org sarawak selalu maen tu.
ketak ketuk (ha?) aku tak tau la ape name nye.
nak maen time ni. tp segan lah (aik?) HAHA


1. Kat sane pun ade org melayu. lebih kurang macam melayu semenanjung
2. tmpt bersanding org melayu sane dolu dolu. skang da moden KOT
3. Nenek 2 org ni tgh menyanyi. lagu omputih okay. aku pon terikut nyanyi HAHA
4. "Abg, kemana kau pergi. meninggalkan aku sendirian di kampung."(sob3)


tu dia gunung santubong. org kate die ade sejarah sndri. macam dlm lagu Puteri Santubong tu. "puteri santubong, puteri sejinjang, penjaga gunung negeri Sarawak"
bawah tu pantai sgttttt cantik. !!!


Pusat Hidupan Liar Semenggoh (orang utan)


1. Senget kan kepala anda ;P
2. Orang utan kat sana sume ade name tau.
korang cek la nama korang mane tau ade yg same ngan name orang utan? HAHA ;P



Kt sini just jumpa Delima jek.
yg laen sume tanak kuar dr utan tu. Delima ngan anak dia.
anak dia belom bagi nama lagi coz baru lahir.
Agak lucah gmbr yg las tu. sile tutup mate :P


Malam di Kuching.
Begambor kat tgh2 bandar Kuching.
Ala hotel dpn je ngan tmpt ni HUHU

6 APRIL 2009/ ISNIN


Dah tiba masanya pulang ke semenanjung. Babai Sarawak. Thanks Air Asia!
Thanks my tourist guide!

22 comments:

  1. beshnyaa dh jejalan kt srawak..
    semenjung msia pn sy belum abes jejalan lageyy huuuu

    ReplyDelete
  2. cik mira tagkap gambr dgn org tu..die x pakai pape ke??huhu..setakat cawat jee ke..huhu

    ReplyDelete
  3. YATTY;
    mira pon tak abes round semnanjung lagi :P

    ReplyDelete
  4. MERAHITUJAMBU:
    Hahaha takde la die pkai short kt dlam cawat tu
    hehehe

    ReplyDelete
  5. wow!!! boleh jd ejen "Jom Jln2".. aku suke entry cikMira kali ni.. penuh info!! keep it up +)

    ReplyDelete
  6. TEHASAYANG:
    ehee thanks beb! ;)

    ReplyDelete
  7. woww kak...syioknya srwk!! bile plak nak dtg sabah?ekeke

    ReplyDelete
  8. ahaks babe..
    cumel org utan tu..
    remind me tO Segamat..
    lame da tak nengOk nyet2 berjln ats pgr..
    huahuahua

    ReplyDelete
  9. ATIN:
    atinnn akk tringin gile pegi sabah. nk g pantai die cantik gileeeeee
    ble la dpt g sane plak
    kalo akk g sane bawk akk jln2 tauu ;D

    ReplyDelete
  10. ECAH;
    hahaha. tu la blum lagi khinzir utan lagi tu
    haahaha

    ReplyDelete
  11. best nye g sarawak..


    xpnh lg g..
    huhu..

    ReplyDelete
  12. berjalan ko yer...ader gambo org pakai cawat tak?

    ReplyDelete
  13. LUNA :
    Ehe ajak la fmy pegi sayang. best tau

    ReplyDelete
  14. FADH:
    pkai caawat? ada2 haha tak nmpak ke kat ctu? hehe seksi auwww

    ReplyDelete
  15. adehh.. sarawak cek x penah sampai lagi nih.. cam best jerw tuh..

    ReplyDelete
  16. wahhhh.
    bestnya.
    byk pic.
    enjoy je bca entry ni.
    suka tgk pics la :)

    ReplyDelete
  17. AYU;
    hehe nnt pg vacation wat la g sane. best tau

    ReplyDelete
  18. JIJIE:
    hehe bole la jijie. da lame tak g jenjalan ngan family. tu pon tak lengkap :P

    ReplyDelete
  19. waaaa.. dia g holiday kat sarawak.. yan pon cadang mao g sarawak ouh.. sbb famlily ayh yan org saner.. dok kuching.. weeee..

    ReplyDelete
  20. YAN:
    oh ye ke.
    lagi best kalo fmly ade sblh sane
    heee lagi bes bejalan oh
    tayah ade tourist guide
    huhu
    pegi la yan
    bessss

    ReplyDelete

This is best brooooooo!