Friday, August 14, 2009

# 291 - BBA (HONS) Retail Management





Apekah Retail Management ? Klik sini utk maklumat lanjut. (Sebenanya saje nak promote blog retail yg aku buat tuh HAHA) Logo diatas bukanlah official logo utk Society ktorang. Just design Logo tu saje saje jee. Sy adalah student akhir (insyaallah) BBA (HONS) Retail Management, Faculty Business Management UiTM Shah Alam.

Okelah saja nak cite aktiviti sebagai Retail student ni. Kalo org tanye aku

"Retail? Retailing? ape tuh? peruncitan? bukak kedai runcit ke nnt?"

Ish ish korang ni. Please please open ur mind. Mmg tak ramai tahu pasal course Retail Management ni. Retail ni scope die bukan kecik aje oke? Retail ni scope dia la paling besar dalam business. If nak tahu lebih lanjut sila GOOGLE sndri. HAHA

Semester ni aku ada subject ENTREPRENUERSHIP yang menyebabkan kami satu class mesti menjalankan perniagaan untuk memenuhi criteria ASSESMENT MARK kami. So, kami berniaga setiap Khamis dan Jumaat di sekitar kawasan BIZMART. Oh ya ape tuh BIZMART? Bizmart tuh semacam kedai untuk kami berniaga di kawasan tu. Lebih kurang mcm tmpt practical kami sndri lah kat ctu yg disediakan oleh pihak faculty sendiri So BIZMART budak RETAIL yg conquer!. HAHAHA (gelak jahat)






Tgk lah gmbar kat atas tuh. Ramai kan? da macam pasar malam plak aku tgk. Tu time peak hour kt bizmart. mmg rmai gila. tak menang tgn nak melayan. Time ni dlm kol 12.30 - 2.00 dimana student tgh rehat dan mencari makanan kerana kelaparan. HAHA. Actually, bukan aku je yg meniaga. Area ctu ade 3 - 5 group yg bersaing untuk berniaga. So ni macam practical utk kitorang sebelum melangkah ke real business di luar sane yg penuh mencabar.



Welcome to ALE - ALE Corner ;)

Grup aku ada 5 org. 4 org gadis dan seorang jejaka. Izwan, Wanie, Sab, Dayah and aku. Ni lah kedai kami. Simple je. Just letak meja n letak barang. Promotion sket2. Ape kitorang jual? So far stakat ni, menu utama kitorang Homemade Spagheti & Ale - ale PIZZA. Then, kadang2 ktorang ade tmbah menu laen mcm Rojak Buah (kuah rojak buatan kami sendiri), Air sirap selasih. Tapi demand utk rojak buah and air sirap selasih macam kurang lah. So, kitorang decide utk focus pada Ale - ale PIZZA n Homemade Spagheti.

So far, alhamdulillah. Sambutan utk Spagheti n Pizza tu sgt memberangsangkan. One day tuh, ade sorang lecturer dtg kedai ktorang. Dalam kol 8 cmtu. time tu ktorng baru je smpai n bukak kedai. Lecturer tuh order 19 keping PIZZA skali gus. Gila tak menang tangan time tuh. Rezeki pagi pagi kan. ALHAMDULILLAH :) Tapi biasa lah. Adat meniaga kan? Kadang untung kadang rugi. Paling tak best meniaga ari Jumaat. Sbb student rmai yg dah balik. Ktorang jual dr kol 10.30 plak ari jumaat tu. coz ade class kol 8.30 - 10.20 am. Lps smayang Jumaat je mesti da tade org. Last - last kitorang yang jual ktorang yg beli. HAHA.



Click picture to enlarge

Inilah budak budak class aku. Siket? Yeah. 22 org aje. And lelaki hanya 2 og. HEHE. Meniaga mmg penat. Skang ni start meniaga, aku akan bangun kol 5 pagi utk siapkan segala benda yg perlu utk meniaga pagi tuh. Ngantok mmg ngantok. Balik je meniaga konpem tido. Takpun malam tu konpem tido awal. Siyes tacukop tido sem ni. HUHU Ape pon aku enjoy meniaga ni walaupun kadang tu mengganggu masa untuk aku study. Sem ni aku rasa paling busy lah Ni baru meniaga je. Keja keja laen yg mendatang dan yg dalam process ? Jangan cakap lah. mmg sgt bykkkkkkkkkkkkkk! (jgn mengeluh mira. dah ko tu last sem. mmg lah!)

Okay okay. Panjang suda aku becerita ni. Ade ke org baca? Ah sukati lah nak baca tanak. Just want to share my experience as a RETAIL STUDENT :) adik adik yg minat dgn BUSINESS ni disarankan apply la RETAIL MANAGEMENT time degree nnt oke? (promote nmpak)


Jumpa lagi rakan rakan. Bai!



p/s:
Time puasa nnt nak meniaga apa eh? ada cadangan tak? takan nak meniaga makanan? time utk bebuka boleh la. Tapi, bila masa nak masak? Ada class dari pagi? Ngeeee OPINION please korangg~

13 comments:

  1. jual la brg2 tok raya..perhiasan..
    brooch, tudung o gelang k.. minyak wangi pun bole
    lau mahu..leh jd partner bussiness ngn zakiah..hehehe

    ReplyDelete
  2. yeah2... retailing sempoi!!!

    ReplyDelete
  3. xkn sume org klas dr pg smpi ptg??huu..tukar shift,

    xpon suruh lecturer yg masak!wakaka

    ReplyDelete
  4. KIKI: huhu boe je tp camne nak amek barang tu susa sket la :P

    ReplyDelete
  5. tfaa: yeap class ktorang same je sume class smpai ptg tak de nye shift shift :P lecturer masak? lagi takde maknenye haha

    ReplyDelete
  6. oic, ini yg di niaga kan yerk...hehe...bagus2 ada chance jadi usahawan berjaya nnt. hehe

    ReplyDelete
  7. wah..rajinyee niaga..
    bgus gak.. leh blaja2 niaga..

    ReplyDelete
  8. wah2..mmg meriah sgt2 nie..dulu akak ader subjek keusahawanan, tp x der la campai menjual sehebat nie..group akak berniaga kek batik..ekekek~ teringat zaman memuda dulo =P cayok deq mira~

    ReplyDelete
  9. ISA: yeap. ni a yg sy ckp kat awk tuh :D

    ReplyDelete
  10. SU: EHEHE a part of assesment mark :D

    SIS IDA: heheh nnt da keje mesti rindu zaman2 kat u ni. huwaaa

    Neyra: tu la pasal. i terpk gak nak jual tudung tuh. huhu

    ReplyDelete
  11. Salan nak tanya utk kos retailing kalau waktu dip dah ambik arabic dan nak tuka waktu degree ambik mandrin boleh ke?

    ReplyDelete

This is best brooooooo!