Sunday, September 6, 2009

# 302 - Rumah Amal Limpahan Kasih, Puchong

Date: 5 September 2009
Venue: Rumah Amal Limpahan Kasih, Puchong
Theme: One For All, All For One

A Day with Orphans

Tersentuh hatiku bila menjejakkan kaki ke rumah anak yatim tu. Walaupun keadaan rumah itu dah agak sempurna kerana bantuan orang rmai, tapi tersentuh hati ku pabila melihat adik-adik kecil yg kehilangan ayah atau ibu mereka. Aku bersyukur sangat² kerana mempunyai Mak dan Abah yg sgt penyanyang.

Program kami bermula dari jam 11 pagi kami smpai disana sehingga lah berbuka puasa. sepanjang disana, aku ada berborak dgn beberapa kanak-kanak disana. Setiap daripada mereka mempunyai latar belakang ang berbeza. Yang paling tua kat situ dalam lingkungan umur 16 dan 17 tahun dan yang paling kecil adalah 5 tahun.

Paling aku tersentuh bila tgk seorang anak kecil berumur 5 tahun bernama Fathih telah dibuang drpada keluarga. Menurut cerita yang aku dgr, Fathih adalah anak org Iban dan beragama Kristian ketika belum memasuki Rumah ini. Jiran Fathih yg baik hati telah menghantar Fathih ke rumah ini kerana tak mampu nak menjaga Fathih sedangkan mereka juga hidup susah. Fathih telah meghuni dirumah itu sejak dari umur dia 2thn lagi. Sekarang Fathih dah 5 thn. Petah bercakap.

Fathih hepi dapat keropok.
"Akak, nak keropok.. nak 3 tau. dorang makan keropok, Fathih takde pon"
"Akak..nak air kotak.. nak kakk"


Org tgh sibuk masak donut die pon nak gak
"Akak, Fathih lapa"
comel!



Bermaen gusti tgn dgn ktorang
"Akak, Fathih kuat. sume org kalah. Fathih makan cili, sbb tu Fathih kuat.
Tgk tgn Fathih ni, kena pisau tapi tak mati pun
"
Rindu nye kat budak ni :(


Fathih tak posee!!
"Ala, Fathih kecik lagi. ALLAH tak marah kalu Fathih tak puasa.
Kawan2 Fathih pon tak puasa. Fathih pon tak puasa la.
"
Ish budak ni. petah btol becakap

Banyak yg aku nak ceritakan disini, tapi macam panjang sangat nnt. Mmg aku focus dkt Fathih je. Sesungguhnya budak tu sgt bijak walaupun sgt hyperactive. Rindu Fathih :(

For u'all information, for the past 2 months before Ramadhan, Rumal Amal Limpahan Kasih ini telah diuji dgn makanan yg tidak mencukupi utk 200 org budak-budak kat ctu. menurut cerita ustazah kat situ, mereka mencatu maknana, hari2 berlaukkan telur. Alhamdulilah Ramadhan ni rezeki dorang melimpah ruah. Ramai yang datang bagi sumbangan. Time aku datang tu pon sekitar kawasan rumah tu penuh dgn org rmai yg datang memberi sumbangan.

Ini baru rumah anak yatim yg dah byk diberi sumbangan, agaknye mcm mana la org-org yg tidak berkemampuan kat luar sana yg tak diberikan perhatian? macam ni pon aku da boleh menitiskan air mata, ni kan lagi pergi ke rumah anak yatim laen yg lebih daif? Wallahualam...

13 comments:

  1. eh mira...
    i'm going to diz rumah amal jugak diz wiken...
    under program klj...
    i akan cari fathih n kiss die manyak2 utk u k!

    ReplyDelete
  2. kte ni ptt bersyukur laa kan..semua ada..alhamdlulilah..

    ReplyDelete
  3. eh eh ini umah kat pucong yg agak konpius jln nak msk die tu kan
    uhuh uhuh
    we have a history there as well
    we as per "makngah pakngah k.oni dan si super kacak"
    ape ke name mamat suke telan sos tomato tu tah

    ReplyDelete
  4. hehe, muka adik ni seiras dgn adik mbr sy. hyperactive gak. biasalah tu, kita yg masih ada ibu dan bapa harus beringat selalu. syukur. amin

    ReplyDelete
  5. LIYA:
    eh ye kee
    nak ikottt
    korang wat aktiviti ape je kat sane?

    ReplyDelete
  6. MERAHITUJAMBU:
    Tau takpe
    syukur alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  7. ABG AZWAN:
    Ee mamat suke telan tomato?
    yg mane eh?
    huhu

    ReplyDelete
  8. ISA:
    Oh ye ke?
    budak tu budak iban tau
    huhu

    ReplyDelete
  9. EJUMP"
    Program bersama anak yatim :D

    ReplyDelete
  10. u nak iktut ke???
    kete i ade kosong 1 lg...
    esok i nak g kul 8.30 dari klj ptpl...hehhe...

    ReplyDelete
  11. LIYA:
    alamak
    i kat seremban da la sayang
    :P
    hehe
    tkpe la
    peluk cium i kat fathil
    :D

    ReplyDelete
  12. sumpah, sedih gila. sy pernah g rumah orangorang tua kat jempol, ade 5 org. dorg sangatsangat terjua bile tgok ktorg dtg. komuniti kat PLKN waktu tuu. rs sangat sedih bila nak balik.
    ade lagikk kehidupan yang lebih daif dari kita, kita kene sedar dan sentiasa bersyukur. ye dak?
    (:

    ReplyDelete

This is best brooooooo!