Monday, September 21, 2009

# 307 - Raya Dulu dan Sekarang PART l

1. KAMPUNG

Dulu
Kalau dlu aku ingt lagi, sebelum pindah Seremban, time tu aku dok Selayang lagi. Kalau tiba time raya tuh, 2 3 hari before raya mesti da balik umah nenek aku kat Sg Buloh. Time tu la paling meriah skali. kazen² aku sume balik. Last pose tu time bebuka pose, kecoh satu rumah ngan sedara mara. Pastu tido pon melepak je kat mane² yang bole tido.

Kampung aku tak jauh. Dalam KL gak time tu. Tak de la rase balik kampung sgt macam org yg balik kg jauh². Tapi best gak. tayah pejalanan jauh². makan masa jln jauh² ni. Tp tu la tak rase sgt suasana kampung

kalau pagi raya tuh kat umah nenek aku kat sg buloh tu, org blum abes balik smayang raya lagi, mesti ade budak budak kemboja datang nak beraya. dorang tu datang sbnrnye nak duet raya jek. sape yg tukang laan budak budak tu? akuuuuu gak. ye lah aku la kakak sedara yg 2nd tua dalam cucu cucu nenek aku. kakak sedara yg paling tua da kawen. mane plak nak serve budak budak kemboja tu. Yang tak leh bah nye, budak budak tuh demand gila. makan tanak. duet raya nak. pastu siap bole balik umah tuka baju lagik. ingt aku tak cam? hampeh nye budakk.

Sekarang
Sekarang aku da pindah seremban. Umah nenek aku pon blakang umh aku je. dan sedara mara sblah mak aku sume nye area seremban. Kat taman rumah aku ni je, kalau termasuk rumah aku ktorang 3 bersaudara duduk seblah². Umah aku corner lot, umah nenek aku + mak long aku blakang umah aku corner lot gak, umah mak teh aku sblah umah aku. haaa 3 serangkai kan? Kalau org taman tu da tau dah "Tu ha uma 3 serangkai adik beradik tu". So kalau raya macam ni takde la nak balik mane² n time raya ni taman ni dimemekakkan dgn family ktorang jek.

Kalau nak balik kampung pon balik Seri Menanti je. Dapat la jugak rase pejalanan balik kampung gak. Oh ya Seri Menanti tu kampung seblah nenek aku. Nenek sedara rmai la sane. Tu yang kalo balik sane time raya ktorang begmbar sakan. ye lah tak de suasana kampung kan. so amek la gmbr byk2 time kat sane huhuhuu



2. DUET RAYA

Dulu
Dulu kecik kecik bnyk la dapat collect duet raya. Dalam sehari tu boleh dapat seratus lebih. pastu tiap masa nak mengire duet raya tuh. dapat je nak kire dpat je nak kire. Mak nak simpan kan takasi. belagak nak pegang sndrik. Pastu belagak ngan kazen kazen tanye "eh ko dpat brape duet raye? aku dpt byk...." pastu da abes raya tehegeh hegeh g bank ngan abah nak simpan duet dalam bank. Slalu dlu g Bank Simpanan Nasional jek. Dapat tabung gajah weehhh huuuu

Sekarang
Harapan la nak dapat duet raya byk byk cm dlu. Paling byk pon bole dapat seratus lebih la. tu pon yang kasik di kalangan mak cik pak cik dan family terdekat. Pegi beraya umah orang? jgn mimpi la nak dapat duet raya. kalau tak malu g la mntak. HAHA dah dpt pon tade nye nak g bank g simpan. Dah beso beso cmni, duet tu penting oh. memacam nak bli. terutama? TOPUP. KAHKAHKAH


3. RINDU ALONG SAYE!!!

Dulu
Dlu sebelom along naek kapal raya ktorang lengkap satu family. Pegi raya tuh penuh satu keta. Abah bwk Serena. Penuh la ngan adik beradik ktorang je.

Sekarang
Da lebih 5 taon along keja under MISC. so die belayar ikot kapal. Die jadi Chef dlam kapal. 1st time die belayar ikot kapal die takleh balik raya dah. Die beraya atas kapal. Tapi before raya tu mesti die ada call ke msg ke. ni da 2 tahun beturut turut Along tak beraya ngan kami. Along tak dapat cuti turun kapal. Thn ni lagi sedih tak de pekabaran langsung dri along. Kalau dlu ada la along call tanye kabar ape sume. tp thn ni maybe die kt tgh2 laut tak dapat coverage. tak dpt nak contact ktorang. Hopefully die sehat walafiat kat sana. :(( Skang ni along dah diserap masok ke dalam NAVY. Along aku jadi NAVY skang ni. Last die msg aku dlu die ckp die kat OMAN. Lepas tuh langsung tak de pekabaran dr die. Hari hari ktorang berangan along balik. kalau ade org datang kat luar tu sume ingt along balik. padahal takde pon. Huhuhu

Along kalo bace enrty akak ni call la kami. kami rindu gila ngan along :((





psttt: Smbungan Raya DULU dan SEKARANG soon!

8 comments:

  1. dlu dan sekarang lau nk dibanding memang sgt laa bebeza..sgt laa rindu zaman dlu..

    ReplyDelete
  2. selamat ari raya..maap zahir batin ;)

    ReplyDelete
  3. masa tu kan berjalan je, sbb tu sume brubah, tgk kite pun dh besar kot..
    pasal along tu, hurmmm jauh di mata DEKAT DIHATI, jgn risau r sume ok insyallah.. rindu stndard r, hehhehe

    ReplyDelete
  4. rindoo seh zmn kanak2 riang..huuu~

    ReplyDelete
  5. sokong kata2 pasal duet raya pegi beli topup. lama dah tak praktikkan amalan menabung di bank

    ReplyDelete
  6. sokong kata2 pasal duet raya pegi beli topup. lama dah tak praktikkan amalan menabung di bank

    ReplyDelete
  7. mater mira yg sgt2 chantique~~

    ReplyDelete

This is best brooooooo!