Wednesday, May 26, 2010

"Mira, kau nmpak kurus"

okayy statement perasan kat situ.
tp ado ku kisah?
hehehe
actually yes, i'm loose weight rite now.
target berat badan ideal ku sebanyak 57kg
ade lagi 7kg lemak utk dibuang
so tau kan berat ku berapa skrang?
kira sendiri
jgn malas
Hahaha

rmai tanya knape aku nak kurus lagi?

"kan ko da kurus?"
"ko tak gemok pun mira"
"aku tgk badan ko ok je?"
"tahyah la bazirkan duet ko nak kurus kurus ni. asalkan ko sihat sudah la"

dan macam macam lagi pertanyaan di ajukan kepada yg empunya diri
okay okay
satu per satu aku jawab yee

" ko kan da kurus? "

tettt!!
sape kate...

time berat aku mencecah 69kg awl thn aritu,
aku rase sgt la burok
baju baju kurung aku sume da ketat
nak masok kain pon bermasaalah
nak cari baju pon nak kne XL or L sajee
masok M mcm sarung nangka lah kan
tu baru baju
nak cari seluar?
lagi la sgt payahh
time tu aku da lame gile tak beli jeanss baru
sbbkan payah nak mencarik


"ko tak gemuk pun? aku tgk badan ko ok je?"

tett!!
sape kate...

mungkin sbb aku tinggi, so tak nmpak sgt gemuk
but actually, yess!
aku dikalangan org yg obes
aku benci perkataan obes!
ble bejalan aku rase perut ke begoyong²
ble duduk perut ku rase berlipat²



"tahyah la bazirkan duet ko nak kurus kurus ni. asalkan ko sihat sudah la"


tett!!
sape kate...

luaran nmpak sihat.
but actually kte tahu ke ape yg ade dalam badan kte tu?
disamping aku loose weight, aku jadi lebih sihat.
kan best cmtu?
kat badan kte ni ade 2 jenis lemak

1st: lemak lemak yg bawah kulit kte. yg lembik² tu

2nd: lemak lemak yg mengelilingi organ badan kte atau dikenali sbg Visceral Fat
Visceral fat ni berada terutamanya around jantung, perut, hati, n pankreas kte.
lemak² ni la paling bahaye. kalo lebih lemak tu la yg mengakibatkan stroke, sakit jantung n memendekkan lagi umur kte.

Visceral Fat: " Visceral fat is different from other body fat. Visceral fat, also called intra-abdominal fat, refers to the fat that surrounds the internal organs. Studies have shown that those with visceral fat are more susceptible to heart disease, stroke, diabetes and hypertension"



yesss! ada yg cakap, hidup dan mati, sihat dan sakit sume sudah ditentukan oleh ALLAH s.w.t tp kita sebagai makhluk NYA di atas muka bumi ni dipertanggungjawabkan menjaga apa yg dah diberikan oleh NYA dgn baik. kalo sekadar berserah je, apa gunanya ALLAH s.w.t jadikan kte kat muka bumi ni?

Alhamdulillah, sy semakin sehat dan bertenaga sekarang. no more painful time nak period!!

renung renungkan..



It's me ujung thn lepas


Last 2 months



It's me Now ;)

Alhamdulillah.. Syukran Ya Allah. Thank you Herbalife.

anyone who's seriously want to loose weight and become more healthy,
drop ur comment here or mail me roxyguys@yahoo.com or find me in facebook.com/miraex. i'll teach you how :)






9 comments:

  1. ohh miraa..really u dah kurus?omaigod..

    congrats!!

    im going to lose some weight too larr..xsuke la org ckp chubby2..

    huhu..chaiyokk miraaa..hihihi

    ReplyDelete
  2. akak jelesnye. sekarang kan nora pulak yg bertambah2 berat sejak duk rumah je ni.... tak sukeeee

    ReplyDelete
  3. yelahh...dah kurus!even aiza tak kenal akak.tapi nampak sgt bila dalam pic???apa rahsia??

    email aiza :aiza_pinkgurlz@yahoo.com

    ReplyDelete
  4. a'ah la nampak beza. nak kurus gakkk!! teach me how. i;m dying to get skinnnnny!

    ReplyDelete
  5. tfaa: mari mari amalkan idup yg shat! :D

    ReplyDelete
  6. Nora: ehehe kawal makan tu.. jgn ikut nafsu. hehe takpe,. nnt masok blaja balik mesti kurus semula! :)

    ReplyDelete
  7. pernah cecah 69? ta caya! u nampak kurus je pon. haha

    ReplyDelete
  8. hye .. sy mmg tgh bermasalah nie.. tlg la kak . sy ada add akk kat fb ; diha delilah. sy mmg nk tau sgt2
    cara nk kurus.

    ReplyDelete

This is best brooooooo!