Saturday, June 19, 2010

7 Disember 2009 - 17 June 2010

7 Disember 2009

Aku ingt lagi, first time aku jejakkan kaki ke MPH @ SACC sebagai pelajar praktikal di sana. Aku sepatutnya lapor diri jam 12 tghari. dan berjumpa Supervisor disana. Aku dikhabarkan kena berjumpa dgn Pn Zarina yang entah ak tak tahu macam mana org nya ketika itu. Dalam hati aku, harap harap lah orangnya okay. Time aku smpai SACC tu baru jam 11.30 pagi. Aku duduk kat kerusi kt luar MPH tu sementara menunggu jam 12 tghari utk berjumpa dgn Pn Zarina. Jantung aku berdebar debar. Biasa lah. masok tmpt baru kan. dgn berjumpa org yg tak kenal. dan bekerja pula kat ctu. Mmg lah aku cuak. Sbb aku tak penah kerja kat mana mana pon. Dan itu lah first time aku memulakan kerjaya aku sebagai student praktikal.

Sementara menunggu jam 12tghari, aku usha je dr luar. tgk keadaan kedai tu. keluar masok org dari kedai tu. dan keluar masok jugak pekerja kat MPH tu. yg aku nmpak kuar masok dari kedai tu majoriti LELAKI. ok aku da cuak. takkan sume LELAKI plak dalam kedai ni. Fuhh.

Jam menunjukkan 12tghari. Aku melangkah masok ke MPH@ SACC dgn berpakaian baju t-shirt putih, seluar slack hitam, kasut hitam, tudung hitam bersama beg coklat ku. Jln menuju ke MPH dgn jantung berdebar debar. Masok kedai macam kononnya-misteri-shoppers-lah. Kat kaunter aku nmpak sorang minah n sorang mamat kat tmpt cashier. Pusing pusing kedai macam tak de arah tuju. tgk tgk novel, pegi satu department ke satu department lain. Sampai aku teserempak ngan sorang mamat ni. Mamat ni Cina ke Melayu? kang aku ckp Melayu kang tak paham plak. Aaaah bedal je la. Aku tak tau nak tnye sape dah. Dia je yg ada kat ctu. "Errr tumpang tanya, Pn Zarina ada?" eh mamat ni bwt muka blurr plak. "Pn Zarina? (diam seketika) er dia tak smpai lagi. dia masok tghari" "Oh ye ke. takpe la. dan berlalu keluar dari kedai.

seketika kemudian aku masok balik, g kat kaunter, tnye mamat kat kaunter tu "Pn Zarina da smpai?" ; "Kejap yeh (smbil tepon sumone) blu smpai lagi la. dia masok lewat sket. anak dia tak sehat" ; Pftttt

Dan bermua dari saat itu aku memulakan kehidupan baru bersama org org baru di MPH @ SACC.

Mrs Zarina @ Kak Long.
Bos yg sgt sporting. walaupun dia tegas, tp dia sporting dan sgt sempoi. Tapi jgn salah display buku² novel dia. nnt kau orang dgr la jeritan azimat dr beliau. "Sape yg display novel niiiiiii....????" Gebaboooo (time ni sume nyorok hahaha)

Akk, mekasih forr everything. Tak terucap dgn kata kata. syg akk. nk ckp dpn² nnt akk ckp sy buang tebiat ke ape. "Kau dah kenapa setannn". Hahaha. Satu je sy nak ckp, sedih sbb tak dpt jumpe akk time last day aritu. N i'm so sorry about 'that' matters. Akk, thank you so much.!! nnt kalo wat bbq jgn lupe panggil sy ye :( Ha satu lagi, kalo jogging tu ingt ingt sy ye lepas tu kte g makan kat Ulek Mayang "Nasi putih, telur dadar, sup daging" fuhhh

Abg Kamal @ Puppy
First time jumpe kat ofis time memula masok dlu ingt kan abg kamal indian boy. eceh. "boy" muda sgt... Hehehe..Indian guy. Ha baru best. Tabik spring tgk abg kamal wat window display. Org laen kalo bwt, sehari suntuk nak siapkan window display. kalo abg kamal bwt, pftttt taraaaa kejap je da siap. pastu dia nak suh org puji window display dia. Hahaha. tp mmg cantik. tayah puji lelebih. nnt die kembang lebih. hikhik

Abg kamal @ puppy @ bapak angkat. HAHAHA. sumpah nak gelak je ingt balik gelaran gelaran tu. Thanks for everything also. Mekasih slalu banje pizza kat ktorang sume. mekasih atas sume tunjuk ajar. Truskan dgn happy go lucky abg kamal tu. mmg akan gelak je la kalo abg kamal ada. One more thing jage pemakanan abg kamal ye. Biar sehat sentiasa. Jgn slalu sgt makan kfc taww. walaupun kfc tu menjadi fevret abg kamal. "Apa kau nak setannnn" Trademark abg kamal. hehehe. Walaupun muka dia garang tp tetibe je die le wat org gelak. huhu

Kak Ct @ Ct Hani Mayer
First time jumpe kak ct die ckp umo die 19 tahun. macam pecaye la memula kan. tapi tak pecaye sgt la. tipu tipu. sbb dia da lama keja kat ctu. takan umo 19thn. bwek. tp kak ct mmg muda muda remaja gitu. memula masok die takasi panggil 'kak' ct. panggil ct je. tp da terbiasa panggil kak ct. lama lama dia pun bahasakan diri dia 'kak ct' walaupun beza umur sethn saje. sangat fanatik dgn lagu lagu ct nurhaliza. sgt suke menyanyi dlm ofis. sgt suke gelak smpai merah merah muka. dia ada mentor. abg din or abg kamal jadi mentor dia. n bila mereka bergabung, kak zai menjadi mangsa. Boleh dikatakan aku ngan kak ct ni mempunyai byk persamaan. tak tau nak ckp macam mana. tp minat ktorang byk yg same. sbb tu kte ngam kan akk?? :)

kak ct, thanks also for everything. thanks atas sume tunjuk ajar akak. sory if mira terlembab sket wat keje. sory if mira ada wat salah dalam wat receiving ke, return ke. sorryyyy. akk ayam goreng peha kalo da tak wujud lagi cane ? akk nk makan ape nnt? minum byk air tau kak. 5 liter sehari. break the recordddd. :) thanks for all memory that we have create. I-city? ingtkan? :) Akk kuat kan? tamo sedih² lagi tau. Nnt ada apa² nak share ngan mira, call saje. mira sntiase ada :) Syg akk tau! Akk, dgn 's' cane? hikhik. gosip gosip hangat jgn lupe smpaikan yee :D

Kak Zai @ Kajai
Memula jumpa kak zai ingtkan umor dia baya2 aku je or atas aku 2 @ 3 tahun. awek muda yawww. berskendel dgn abg kamal. so kak zai jadi mummy aku la? eh eh haha. kak zai jgn mara ye. kak zai seorang pendengar yg baik. kalo ade problem nak luahkan kat dia, sure akan lega :)

kak zai, jgn lupe tau. kawen nnt jemput la! kito kan sokampung. pastu kalo ade gossip² hangat pasal kak ct, inform taww. mane tau kte makan nasi mnyk kak ct dlu. hikhikhik. akk, tq so much atas segala ajaran akak start dari mira masok smpai la abes..



Abg din @ abg deen. tak tau nak ckp ape pasal abg din. tp thanks ajar wat return magazine aritu. walaupun complicated sket. hehe.

Kepada Baha, keja smpai ujung thn k? as ur promise to kak long. hehe. nnt ade budak baru masok, ngayat la ape lagi. pastu ajak jo gi swimming n gym lagi. pastikan kali ni tak tutup plak taw? hahaha. all da best for u. if ade prob pasal that girl, cte kat kak zai @ kak ct @ kak long. they simply the best :) one more thing, elakkan terbersin or sendawa dpn customer time kat kaunter tau? nnt kang bagi barang kat customer then ckp 'alhamdulillah' lagi. HAHAHA

Kepada Sazu n Jo; keja leklok² terutama si sazu. jgn asek nak menjawab je. jgn asek nak melawan je ckp kak long. ish ish.

Kepada Kerol yang dah benti awal dari aku. thanks gak for everyhting. smoge bekerja dgn baik di tmpat baru ye ustazz. Sorry if ada terkasar perlakuan. Hahaha. Tmpat baru tu jgn nak pijak kaki org je plak. nak pijak kaki org dtg MPH. kaki kak zai jadi mangsa. hkhikhik

Kepada budak² praktikal smoge menjalani praktikal dgn hati yg ikhlas. I bet u all enjoy during ur praktikal. slamat bergelumang dgn proposal, report, thesis, advisor and examiner ye? hehehe


Actually tempoh praktikal aku smpai bulan 4 aritu je. tp aku trus smbung keja kat cni coz i love being with them plus aku takde bwt ape pun lepas tu. so kerja n carik pengalaman. :) ape lagi yeh, byk sgt nak ckp sbnrnye. tpi tak terckp. I really enjoy during my day at MPH @ SACC.


"apa kau nak setannnn"

"Chi singggg"

"ha ha ha"



"besok besok besok"

"Miraaaaaaaaaaaaa..." jerit dari ofis, aku kat kaunter luar.

"Miraaa.. jgn la benti.. keja la cni balik..." :(




such a wonderful memory :)
17th June 2010

Thank you so much korang!


*tak byk gmbr semasa kat sana. gmbr ngan k.long pon tade :(

2 comments:

  1. sumpah sedih :(
    mira..dah sunyi sgt bila korang g..kerol xde..pas2 mira lak
    buat baik2 kat tmpt org na
    jaga diri baik2
    aku slalu ckp..korang adik2 akak..smp2 bila tetap gi2.. sob sob (mata berair dah)

    u..i awet mude yer?
    wakakakaka

    mummy..tidakk!!
    nightmare gi2..huhuhu

    ReplyDelete
  2. kak zai: ehe jgn seseday kak zai. kte still ley keep in touch kat cni an? nk lagi kak zai da ade fb. lagiiii sukeee. hehehe.
    yup2 thanks tau kak.

    jge kak ct leklok tau. heee.

    ReplyDelete

This is best brooooooo!