Monday, November 29, 2010

Ayam Penyet, Pecal Ayam, Pecal Lele

Korang korang sume mesti penah makan kan? ayam penyet la paling femes nama nye dikalangan korang korang. Korang tahu tak pecal ayam tu sebenarnya same dengan je dengan Ayam Penyet. Pecal lele tu plak adalah ikan keli. same dengan je dgn Ayam Penyet/Pecal Ayam. Cuma tuka ikan keli jer.

Pecal Ayam @ Ayam Penyet
Pecal Lele

*credit to Encek Google utk gmbr di atas

First time aku makan ayam penyet yang bagi aku sedap gila time kat Singapore. Time tu ada Herbalife event kat Singapore. Extravaganza Singapore. Pg la makan kat area2 dkt hotel tu ada medan selera. Melayu punya kedai la. Seriously sedap gila. Balik M'sia asek dok ngidam Ayam Penyet Singapore je. Mmg terbaik! Dengan ayam dia yg besar, dgn sambal dia wa cakap lu fuhhhhhhhhh. Mmg menangis la makan. Bepeluh bepluh menahan pedas. Pedas tapi sedap. amacam? Bagi penggemar makanan pedas macam aku ni mmg mencabar gak la makan Ayam penyet kat S'pore tu. Mmg layan abesss. Rase macam nak pegi S'pore balik semata nak makan Ayam Penyet tu jer. Grrrrr.  Tp amaran kepada sesiapa yg takkuat makan pedas tu better jgn la. Perut korang tekejut makan makanan pedas cmtu.
Dulu time aku pegi Sarawak ngan family (Sarawak Part I, Sarawak Part II) ada gak aku nmpak kedai makan tulis Ayam Penyet Ayam Penyet. aku ingt ape mende la Ayam penyet tu. rupenye ayam goreng yg dipenyekkan. Aku ni da la jenis susah nak makan benda yg tak penah aku makan. Senang cite susah nak mencuba makanan baru. Oleh sebab itu sushi pon aku tak penah makan. HA HA HA. tetibe masok cite pasal sushi? jadah kaww.

Kat KL skang femes dengan kedai A|P @ Ayam Penyet. Bagi aku Brand Ayam Penyet kat cni takde la sedap mane. Biase biase je. Ayam pun kecik jer. Sambal agi la ciput. mintak baru nak bagi byk. Grrr. Ayam Penyet ni byk cawangan dorang. kt @Curve ade. kat Midv ada. Kat the Gardens ade. byk la. tp same je sume. dah kate pon franchise kan?

Time aku dok ampang dulu, aku selalu g makan kat medan selera dkt ngan Kondo aku tu. Ape tah nama medan seleranye aku pun lupe la. Aku tau pegi makan melantak jek. Hi hi hi. Kat ctu aku berjumpa kembali ayam penyet@pecal ayam@pecal lele yg terbaik. Walaupun ayam dia kecik je. tp sambal dia mevelossssssssssssss! Kedai dia stall kecik jer. Sorang bos  & 2org pekerja perempuan yg menguruskan kedai tu. Tu pun tade name kedai. Tp kedai dia mmg femes dgn pecal lele@pecal ayam dorang. Medan selera tu byk kedai makan, tp slalunye kedai tu je la penuh org. 

Menu utama kedai tu pecal ayam, pecal lele and pecal ayam+lele. Kalo sape amek pecal lele (ikan keli) dapat 2 ekor ikan tau. Kalo pecal ayam 1 je la. Harga dia amatlah berpatutan. RM5 jer. pecal ayam @ pecal lele RM5. Kalo nak ayam + kan keli RM7.50. Aku macam jadi tukang promote tak berbayar plak utk kedai tu. HA HA HA. Tp mmg seriously sedap. Kat mana? Badar baru ampang korang tahu? Flat sri Nilam korang tahu? Ha medan selera tu kat Flat Sri Nilam tu la. 1 je yg aku tak suka nak makan kat ctu. Sebab ape tau? Markas NYAH NYAH tahu takk. Grrrrrrrrrrr

Setelah 2 bulan aku bepindah kat Jln Klang Lama ni, 2 bulan jugak aku tak merasa pecal ayam kat Ampang tu, aku ngan Ady pecut la ke ampang semata mata nak makan pecal lele@pecal ayam. Layan abesss. Sape yg penah rase tahu la penangan sambal dia cmne. Mmg terbaik wokk (?) Tp masih takleh kalahkan yg kt S'pore tu. Heh. Nak jugak.

Gambar atas tuh aku la yg makan tuh. Set menu dia keli + ayam. Skali dgn sup
Sup dia pun sedap. Ulam ulaman dan air basuh tangan.  

sehati sejiwa menggemari makanan pedas pedas. 
bepeluh peluh lepas makan. Air kalo order mesti ada extra air kosong . 
HE HE HE


sape agak agak penah pegi kedai tu? mai kongsi cite mai. 
sape penggemar makanan pedas? mai mai join the club =D





8 comments:

  1. boringggggg zzzzzz

    ReplyDelete
  2. sedap giler!da lame xmkn mkanan nie..mau2!ehe..

    ReplyDelete
  3. niesz: sedap gila kan? huhu niesz slalu makan kat mana?

    ReplyDelete
  4. sape yg si gile tu kakak?

    huda suka pedas!

    ReplyDelete
  5. huda: si gile tu yg dlm gbmr ats tu tgh mkn. hehe
    best kan?
    kalo xpedas rase xlngkpa makan. huuuuuuuu

    ReplyDelete

This is best brooooooo!