Sunday, November 14, 2010

Ha dah keja kumpul duet nak kawen la tu?

Kenape kan bila dah abes belajar, baru dapat first job, org selalu kata, "ha kumpul duet nak kawen la tu?"
Tekan utk tumbesaran

Haaa. Ye sape yg tanak kawen btau aku siket? btau siket je. jgn byk byk. sume org pun mmg nak KAWIN. NIKAH tu wajib utk org yg berkemampuan. Hokey hokey. Macam biasa. Gegirl umo around aku ni suree korang asek kena tanya soalan yang same kan? 

aku tgk kawan kawan aku yg umor aku 23 ni dah kawen. dah ada anak lagi. mostly dorang dah keje lama. lepas abes blaja terus keja. so 'pengumpulan' dah byk la kan? yg aku ni? belajar dan terus belajar. smbung master? tidak kot. lagi lmbat la aku nak mengumpul nnt?

Malas dah rasenye aku nk ngadap buku. 1 lagi smpai bila aku asek nak wat loan je utk belajar? nnt takde loan takan nak mntk mak abah lagi? smpai bila nak menyusahkan dorang kan? and buat loan hutang betmbah2 la lagi nak bayar. Amek biasiswa? sudahh. cuma takde rezeki je nak dapat biasiswa. hmphh

Bagi aku, yes mmg aku nak kawen. once a life. INSYALLAH. sape yg tak nak kan. kau lah raja kau lah puteri for that day. Sume mata mencari kau.
tapi kan tapi kan, tahu tak first job je banyak benda nak kene pikirkan? Bukan lagi alam remaja nak hu ha hu ha sana sini. Sume pikir pasal duet. Mmg lah org ckp 'duet takan bawak mati' tapi korang pikir tak, kemane mane pon korang pegi tsume gune duet. Masok toilet pon 30sen ada yg 50sen lagi. Minum air kosong segelas kat mapley pon 50sen. haaaa. kan duet sume tu.

  1. Bila dah keja ni kena la langsaikan segala hutang. Especially PTPTN tuh. Diploma and Degree. Tak tau la smpai bila nak abes bayar. T_T Yg Ujrah tu dr 3% to 1% tu kate dah boleh buat. aku tgk takde pon lagi. pentipu btol la.! Tu je la utang yg besar dalam hidup aku stakat ni.
  2. Bila dah keje mula la pk nak simpan siket2 utk beli aset sendri. kan? Keta ke, umah ke. Tu nak kena smpan duet jugak.
  3. Bila dah keja masa ni la kte nak balas jasa mak abah kte kan? So far alhamdulillah start aku keje aku blum lagi mnta duet kat mak abah. Insyallah akan tlg mereka pula ;) Teringin sangat nak tgk Mak abah pergi Haji. sbb tu lah impian dorang. Insyallah one day nnt ye mak abah?
  4. Bila dah beli keta dah beli rumah, kne bayat monthly installment pulakkan? belum lagi yg mmg monthly kena bayar, bil bil segala bagai.
  5. Last but not least, simpan duet utk kawen! takan nak harap kan laki kau sorang je nak bayar SEMUA.? hantaran dah letak tinggi² pastu belanja kawen lagi? kenduri lagi? kan banyak tu? seeloknye kongsi² la kan? kau ngan dia nak hidup sebumbung semur hidup kan? so bertolak ansur. jgn pikir kepentingan diri je. Ikot la kemampuan pasangan korang. Lepas kawen laki kau nak tanggung kau jugak. takan nak buat LOAN nak kawen kot beb? Mintak dijauhkan. *remind her selfMak abah, nak nikah boleh?

betul la org kate, boleh gila kalau pikir pasal duet T_T


this is from my point of view. different people different view.
sekian.



4 comments:

  1. sye SETUJU!!!(menjerit!)hahaha..;b

    ReplyDelete
  2. Duit tu dah jadi priority dah sekarang.
    Huhu. Tak ke mana laa kita kalau tkde duit.

    ReplyDelete
  3. aLa..nk khawin...nk khawin....tpi duit x ckup.....hahahaha...

    ReplyDelete
  4. adah: SETUJU yg part mane tu adah? :D kawen? ahah

    DObot: ha tau takpe. money is everythinggg

    matika: haha kalo nk cukupkan duet nak kawen mmg berjanggut la tunggu

    ReplyDelete

This is best brooooooo!