Monday, December 6, 2010

Istiadat Konvokesyen UiTM ke-73

 
 
 
BBA (HONS) Retail Management
Sebagaimana yang anda sedia maklum pada entry sebelum ni, makanya smlm lah aku berkonvo. yeay! tetibe. Seawal 3.30pagi aku repeat ye 3.30 PAGI aku dah bangun tido untuk bersiap ke konvo. Awal? mmg awal gilaaaaaaaa.rase macam nak marah marah maki hamun pun ada apehal awal nak mati kena pegi? grrrrrrrr. 

Pastu bila da pk secara rasionalnye, aku nak gerak dari seremban. Dah kena ada kat sana pkol 7 pagi. So aku bersiap dalam lebih kurang tolak tambah darab bahagi nak dekat sejam jugak lah. So, 3.30 pagi bangun. golek2 atas katil selama 5 minit dulu, bangun pegi gagahkan diri mandi pagi pagi buta yang sejuk. Lepas mandi, tgk bilik mak abah golap agi. aiyo rilek jer dorang tak bgn lagi ni. Aku plak smgt sangat. Pegi kejutkan dorang. "Mak, mak nak bangun kol bape?" mak aku dgn terpisat pisat nye kata "Mak set jam pkol 4" Hooooo.

Tgk tgk tgk semangat tak aku bangun kol 3.30? HA HA HA. Itu adalah terpaksa. kerana aku tehegeh hegeh siap. Nak belek belek muka la, belek belek tudung la bagai. NASIB TUDUNG AKU BAIK HATI PAGI PAGI BUTA TU. THANK YOU TUDUNG. I LOVE YOU! KENAPA PERLU CAPS LOCK SEMUA? SEBAB NAK HIGHLIGHT KAN TUDUNG AKU SOPAN SANGAT PAGI INI. 

Okay dah. normal font semula. Perjalanan dari Seremban - S.Alam pagi tu hanya mengambil masa satu (1) jam je yeee. SATU jam jerr. Aku bertolak pkol 4.25 pagi. dan ini bermakna aku smpai S.Alam pada jam 5.25 pagi. Yeayy yeayy macam best plak taip yeayy ni. yyy dia comel. yeayyy. ok dah. masih golap gelita. dan azan subuh pun belum lagik. Pusing² sekitar seksyen 9 ada kodai mamak bukak dah pepagi tu. ape lagi. abah benti minum² pagi. 2 keping roti bakar besama air barli suam. Makanan tu digunakan utk alas perot smpai tengahari buta. Mmg kebulur sume. 

Lepas mengalas perut dgn makan sebegitu rupa, bergerak nak mencari surau/masjid utk solat subuh. Haaa aku suggest kat mak abah, masuk UiTM terus je. dekat DSB tu ade jer surau. Tepat jam 5.50 pagi kitorang da masok UiTM. Orang pertama tunggu depan dewan tu okey. Haaaa. Tahniah dekat mak abah sebab berjaya jugak masuk DSB utk melihat anak perempuan kesayangan ni naek atas pentas. Dulu time konvo diploma mak abah tak dapat masok DSB. just masok dewan annex je. pastu tgk anak perempuan beliau ni dkt screen besar jer. tak dapat tgk live atas pentas. wuuuuu wuuuuu. sila but muncung wuuu wuuu wuuuuu yer.




tung tang tung tang besiap pakai jubah, mortar board, pakai hood kat HEP sebelum begerak dan berarak masok DSB melalui kapet merah macam artis sume org tgk. tunggu VVIP masok dewan, tgk video video sedih kat dalam dewan, pkol sembilan (9) pagi beru setat majlis. setat penyampaian ijazah/diploma. Kaki aku macam dah nak tecabut bejalan pakai kasot tinggi tinggi ni. disebabkan dah lama tak pakai tinggi tinggi aku rasa ganjal janggal. nasib bukan tumit tirus. tumit tirus mmg aku bukak kasut jln kaki ayam jerr ala ala Elyana gituu. auw auw.


Naik pentas nasib tak de kejadian yang tidak diingini berlaku seperti mortar board jatuh ketika nak amek sijil or lepas amik sijil. Benda tu mmg scary gila. bukan scary ape sangat la kan. Kalo benda cmtu jadi, smpai bila bila pun takan lupakan. Malu kot. Smpai ke tua mesti jadi sejarah yg paling manis skali. Ouch.


tepat jam 10.50 pagi, sidang pagi pun abess. kesian kat budak yg nama last skali. kene tepukan gemuruh gila sebab dia org paling last menutup majlis sebab sume tak saba nak abes majlis pagi tu kematu pungkok dok lelame dalam dewan tuh. kuar kuar dewan melilau carik kawan kawan carik ibu bapa masing masing. sumpah ramai gila lautan manusia. jalan jem. jalan pejalan kaki jemm.


terima kasih kepada photographer jemputan ku iaitu pakcik aku sendiri sbb datang dari sg buloh utk mephotoshoot gmbr konvo aku ni. HAHAHA. Panas gila nak mati. pose sane pose sini. smpai mak aku cakap "ni baru bergmbar utk konvo, bgmbr kawen tah camne plak golek gelantang bagai pulak nnt" HA HA HA Betul la tu mak. KAH KAH KAH

Oww yaa. mane ady ye? tak datang? yerpp dia tak dapat datang. agipun dia kat melaka. tp kan korang ada baca entry permintaan buat ady tu kan? so agak agak tertunai tak hajat ku utk dia teman pegi amek jubah? heeeeeeee OF COURSE. tapi dia anta jerr. kesian dia nak tunggu lame lame pulak. dia anta dah cukup bermakna tau. thank you my dearr!


Photoshoot konon konon artis kat area bangunan canselori kat bawah tu ada macam taman entah la aku nak explain macam mane tp kat tmpt cite LAGENDA BUDAK SETAN BERLAKON saje je nak higlight kan poyow jew. Tengah tengah panas gila tu lantak la begmbar gak make up artis tade muka bekilat kilat la jadinye.


Macam dah panjang sangat je entry ni? ape ape pun hepi sangat. segulung ijazah telah ku punya. ALHAMDULILLAH. :)

14 comments:

  1. tahniah mira..nanti jumpe.akak bagi kamo bunga depan rumah akak ni ek.omak den tanam.

    akak petik senyap² nanti wokeh?

    TAHNIAH sekali lagi...i'm proud of U.

    ReplyDelete
  2. congrats!!!! xsabar rasanya nak grad!!!

    ReplyDelete
  3. Tahniah mira,satu cabaran dah lepas, maka ada lagi cabaran yg perlu cekal utk d tempuhi.. Alam pekerjaan

    ReplyDelete
  4. kak bib: haaaaaaaaaa nak mungaaaaaaaaaa. ite tadapat munge pon that day tau :(( jadi la bunga yg dipetik pun huuu

    ReplyDelete
  5. mira: hhehehe bape lame lagi nak abes dik? blaja rerajen okee :)

    ReplyDelete
  6. cikgu wan: alhamdulillah, berkat cikgu ajar dulu :) alam pekerjaan yg sedang ditempuhi sekarang. sangat mencabar :((

    ReplyDelete
  7. TahNiah Yew babe..Best gilerr tengok ko da KonVoo...JeLous Rase yewr...JelouS GIler-Giller...huhuhuhu..BUt Tu Semangat Yg akan KU Pegang Biler Tgk Ko da Pegang Ijazah Babe....Selamat Melangkah Alam perkerjaan yg lebih matang ek....

    ReplyDelete
  8. tahniah!!!
    da keje ea?
    keje leklok..:D

    ReplyDelete
  9. congrats sis...
    xsabar nak grad plak asenyer
    p kne tggu 3thn lagi
    ^_^

    ReplyDelete
  10. another sem insyaAllah.. wish me luck!!

    ReplyDelete
  11. salam tmpg tny.. sy nie bru je hbs dip business.. cadang nk amek retail mgt gk.. bley bg tips or cer cite bes x retail mgt nim?? tq =))

    ReplyDelete

This is best brooooooo!