Tuesday, January 18, 2011

Lelaki oh Lelaki

Mungkin juge boleh diletak title sebagai
Tips tips menjaga hubungan gf/bf

Berdasarkan pengalaman sendiri. Ditulis dan dikarang untuk ingatan diri sendiri dimasa depan.


1. Serkap jarang tuduh menuduh
GF kate ;
"You kuar dgn pompuan lain kan?"
"You ada pompuan lain kan?"
"Mana la i nak tau u kuar ngan sape. Bukan i nmpak pun u kuar ngan sape. tah tah u dok usha pompuan mane tah"
Lelaki paling pantang dituduh di serkap jarang macam tu. Elakkan sama sekali untuk keluarkan kata kata macam tu. Biase lah pompuan kan. kalo dah emo, mulut men ikut sedap je macam peluru keluar dari M16. Padahal boypren tu dah bg tau dah kuar ngan sape, pegi mane ape sume. Boypren korang punye la setia kt korang. Korang suke suke nak tuduh macam tu.  Mmg membara je la boypren korang nnt. Come on babe. Kepercayaan tu sangat la penting. Perempuan mmg byk keraguan. Keraguan yg akhirnye akan memakan diri sendiri. 



2. Masa dengan kawan adalah masa dengan kawan
Boypren korang pun ade kawan jugak. takkan 24/7 je nak bekepit dgn korang kan? Bagi dorang masa utk hang out dgn kawan kawan. Kalo girls ade Girls Talk. Lelaki pon ada Boys talk. tapi macam tak sesuai je dah tua tua panggil 'boys' hehe maybe lagi sesuai 'Men-t0-men Talk" Before kawen ni la masa dorang utk habiskan dengan kawan kawan dorang. Certain things kte boleh kogsi dgn pasangan kite. but certain things macam men-to-men talks tak banyak yg mereka akn share dgn pasangan mereka. Alah macam pompuan jugak kan. Ade benda yg korang boleh bg tau ade benda yg korang rase lebih sesuai share girl-to-girl. rite? macam tu jugak lelaki. same dengan je dengan kte org pompuan. but certain things aje same dengan ye.


3. "Kawan lagi penting dari i"
Point yg ke-3 ni lebih kurang je dgn point yg atas tu. Bezanya time korang mengeluarkan ayt "Kawan you lagi penting dari la i?" pastu nak bwt drama lagi korang boleh plak kaur kan ayat "Antara i dgn kawan u (lelaki) mana u pilih?" Lepas tu korang menangis la laju laju. Dalam keadaan yg tegang korang ckp macam tu, boypren korang plak ckp "I pilih kawan i drp u!" Padan muka kau. Lelaki friendship dgn kawan sgt kuat okay. Takde awek pon takpe asalkan kawan kawan sentiasa disisi. So takpayah nak buat drama king konon2 nye kau nak uji boypren kau yang konpem die pilih kau dari kawan kawan die. sorryy lelaki ada ego die jugak.


4. SMS-ing 24/7
Setiap masa nak sms-ing lotih jugak kan? Tak semua LELAKI boleh layan kerenah kau nk berSMS-ing 24/7. Again time depa kuar ngan kawan, takan nak sms-ing ngan kau orang kan? kang korang kne cop "Queen control" ngan kawan kawan dorang setepek. Tp bf i rilek je sms ngan i time dia kuar ngan kawan dia. Tp takde ar tiap masa kan. Depends on the  situation.


5. Time datang bulan - Period
Kebanyakan perempuan perempuan normal akan mengalami sindrom PMS ketika nak PERIOD @ ketika period. So emo telebih. padahal benda kecik je pon. ade jer yg tak puas ati smpai BF sndri kene tempias nye. Benda kecik jadi besar besar dek kerana sindrom PMS ni. Macam aku, ape yg aku perasaan sejak akhir akhir ni, 2 3 hari sblm period emosi mula la kelaut. pastu konpem ade pergaduhan kecil dgn encek kekasih. Nak marah je keje nye. tak dapat marah org laen termarah dia pulak. Pastu dia plak yg pujuk aku. How bad i am T____T I'm sorry sayanggg. So, kepada bf bf diluar sana, time² GF korang PMS tu layankan aje. Walaupun korang tau korang tak bersalah. Kepada GF GF plak cuba kawal emosi korang okaayy. Perempuan kan penuh dgn emosi. hik hik hik


6. Delete SMS yg menyakitkan ati
Ha time ni time korang gadoh gadoh ar ni. Mula² gadoh dlm SMS. Dalam SMS ayat pedas². Lagi dibaca msg tu lagi membara bara bara hati. Tak kan abes begadoh kat SMS. Seriously aku ckp, aku kalo begadoh dlm MSG mmg memacam je nak ckp, bile ckp tepon? Aku diam jer! Tak caye tanye Mr ayd. Hukhuk. Selalunye akan settle kan dalam fon. Sbb kami jauh. kalo dekat dah jumpe dah. Tp selalunye dia yg akan settle kan. sbb aku byk DIAM T_____T. "Ada masalah bincang, jangan pendam. Lagi dipendam, lagi tak tau ape salah sndri/dia. Lagi dipendam lagi akan diungkit tiap kali gadoh" Saye sayang dia sangat²!


7. Rendah kan EGO. Pujuk
Bukan lagu relaku pujuk oke. Camni la, korang rase setiap kali korang gadoh, sape yg akan pujuk? Sape yg akan pujuk diri sendri? Kalo agak² punca gadohtu dari korang sendri, jgn lah nak harapkan si dia  yg kene pujuk pulak. si dia pujuk dri sendri dgn kesalahan yg korang buat? it's not fair rite? Walaupun korang ni jenis tak reti nak pujuk, belajar lah untuk MEMUJUK pasangan anda. Tak adil bagi pasangan anda. Pujuk memujuk tu akan mengeratkan lagi hubungan korang :)


8. Gadoh gadoh manja
sedangkan lidah lagi tergigit. Ni kan lagi hubungan antara manusia yg sedang berkasih. Tipulah kalo korang kate korang tak penah gadoh ngan bf/gf korang. Gado gado ni adat la kan? Untuk kenal hati budi masing² sblm melangkah ke stage seterusnya. Time gadoh la perangai sebenar masing masing kuar. Tapi nak gadoh beragak gak la. benda tak sepatutnye nak gadoh korang nak gadoh tak tau la kan. Tapi ka gadoh ni buat sakit kepala tau tak. so kalo gado, selesaikan cepat. selesaikan hari yg sama before korang lelapkan mata dan bangun dgn senyuman pada esok nya. :)

Ok dah.Tu je nak cite.

sy ♥Mr Ayd!

Bai!


8 comments:

  1. ite terasa bab PMS.. =_= kesian incik BF.. wohoho

    ReplyDelete
  2. lelaki2 semue sila bc nie ek..termasuk chiquito..hehe..

    ReplyDelete
  3. good for those who are in a relatioship
    kalau mcm ni br laa jarang gado

    ReplyDelete
  4. sy lau kena tgh gadoh bf ty mesti diam..diam n diam..selalu dia bengang..lau menjawap lagi membarakan..

    ReplyDelete
  5. Amira Ismail: haa tau takpe. cian mereka kan. hikhik. tp nak wat cmni. etibe jer nak terjadi. eceh tetibe je kan

    ReplyDelete
  6. Niesz:chiquito? bf awk ye yunk? hehe

    ReplyDelete
  7. zubect: kalo yg da kawen lain pulak caranye kan?

    ReplyDelete
  8. Athirah: same la kite!! kalo da becakap kang tak benti. panas ati jerk .

    ReplyDelete

This is best brooooooo!