Monday, February 14, 2011

Zaman kegemilangan MiRC a.k.a IRC


Gua rindu nak ber'IRC lah bhaaiii~

 

Ape itu MiRC? Adik adik muda remaja sekarang ni tahu tak MiRC tu ape kobondonye? Haaa nak tahu p google sndrik keh keh keh. aku malas la nak elaborate pepanjang plak. Googleee je melambak ah keluar. Mungkin ah kan, mungkin ar budak budak yang lahir tahun 1988 dan kebawah kot yang penah pakai MiRC ni? Mungkin la. Aku cakap mungkin. Aku tk kate confirm kan ? tayah ar nak gado ngan aku plak er er tetibe


Macam aku yang lahir tahon 1987 ni time time sekolah menengah form 2 dan ke atas kot aku da start men MiRC. Tp time form 2, 3 tu masih junior lagi. Time form 4, 5 tu ah sronok. Skang aku rase tak rmai kot dah yg men MiRC. Skang dah ade Skype, YM, MSN, FB, Twitter ha sume nak dok chat kat ctu jer.


Dulu time MiRC aku mmg ah selalu join channel #SMKDE, #KUIZ #REMAJA #1987 #Mamak #Kampung #Selayang ape tah lagi aku pun tak ingt. #SMKDE tu channel skola aku dlu. SMK Darul ehsan. fuh siap jadi founder SOP AOP lagi. wkakka. pastu berebut nak dapat title ape tah aku pun lupe ah. Maksud nye org yg ade title je leh kick org org yg masok kat channel tu. Pastu an aku dlu suke gado ngan org kt MiRC. Bajet bagus jer. hahaha dlu suke woh men kick kick org. nak lagi kan nick yg tak penah nmpak kat chanel tuh. 


Nick name gua gune dlu gurlz_mira. ayu tak nickname tu? HAHHA. dari situ la melekat nama aku gurlz_mira smpai email yahoo aku dlu pun gurlz_mira. tpi dah lame bekubur dah nickname n email tu. Aku takde ah otai sangat IRC ni. ade yg lagi otai member member aku dlu. dorang agi ar ae yg siap pkai script bagai. aku ni da la bengong² sket script script ni. HAHA.



Channel #Kuiz plak aku suke men kuiz kuiz kat ctu. kat ctu gak aku belatih menaip ngan laju. Tapi kadang hangin gak men kuiz kat ctu. tenet lembab asek lag je.jawapan aku kuar dlu org laen yg dapat markah. hampasgas btol.



Best ah zaman zaman kegemilangan IRC dlu. skang kalo masok IRC pon aku da tareti da kot. last aku men IRC tah zaman bile tah aku pon lupe. Kengkawan IRC pon ada gak still tegur kat FB skang ni. Tadek da tegur kt IRC. IRC pon aku tadek install kat laptop aku ni semenjak aku beli. Haaa so maksusnye dah 3 - 5 tahun ar kot aku dah tak men IRC? lame lamee


time nak masok IRC ni la ghupe depannyeee

 rindu plak aku ngan window irc ni. 
ni ruangan utk masokkan nickname
banyak siooooot kenangan time IRC dlu. fuuuuuuuuuuuuhhh


so korang men IRC tak dlu?


14 comments:

  1. irc tu cm mamak org kg tu eh..lupa la..x penah th..hee...

    ReplyDelete
  2. irc tu cmne eh..cm geng mamak pastu org kg cmtu eh??ntah laa lupa gak

    ReplyDelete
  3. @merahitujambu yup2 btol ar tu. channe #mamak #kampung ohhoohoh. men irc gak dlu?

    ReplyDelete
  4. yg ade power kt cenel tu SOP pastu AOP. paling beso founder la. yg pegang paswed cenel.

    suka gak lepak cenel kuiz. kelam kabut huru hara jadiknye punye la nak point. haha best best

    ReplyDelete
  5. @..nOj.. Haaaaaaaa SOP AOP. mekasih sb ingtkan. mmg lupe abes dah. kekeke. tau takpe. kelam kabut type dah cam ape je haha

    ReplyDelete
  6. walaupun sy lahir thn 1988..sy tahu kewujudan mIRC..hehehe..tp sy xmenggunakannya..budak skema laa katakan...hehehe

    ReplyDelete
  7. @zetty kehkehkeh. sy pun skema jugak dlu tp tgk abg men irc. kekeke

    ReplyDelete
  8. aku men IRC dulu! skang x lagi dah ah. haha

    ReplyDelete
  9. IRC ek...bes dulu²... skang da takbes sebab banyak lagi alternatif lain... hehehe...zaman² script yg membuka minat nak belajar pasal programming....huhuhu....tp smpai sekarang tak terror pon...haha

    ReplyDelete
  10. @_aLiaHwaFa_ haha aku pon da lame tinggalkan zaman irc tuh kekeke

    ReplyDelete
  11. @DefarhanoVII a.k.a BoyPJ btol ar tu. aku da la mmg tak terel script2 ni. asek kne buli jek ngan otai2 IRC hahah

    ReplyDelete
  12. memang best zaman tu.penah masuk #penunggu x

    ReplyDelete
  13. selepas 13 tahun gua tinggalkan irc, tahun ni gua dah start maen irc balik...rindu gile kt zaman kegemilangan irc nih..tp irc skrg dh tak macam dulu..user pon tak ramai..yg banyak nye just PSY n bot..aduyaiii..bile laaaa fb n twitter nak down..kalo fb n twitter dh down, confom irc akan naik balik...huhu..

    ReplyDelete
  14. perrghhh...12 tahun wa tinggalkan mirc..tahun ni boleh plak wa teringin sangat2 nak masuk irc..budak2 skrg mmg dh taktau ape tu mirc..paling best bila dapat access kat cenel n main war script..hahaha..rindu sangat2 zaman tuu...kalo laaa dapat undur balik ke zaman tuuu...bagi wa, mIRC still yg terbaik..FB is nothing..najwa latip kate "KOSONG KOSONG OO OO"...hahahhahhaha

    ReplyDelete

This is best brooooooo!