Wednesday, March 30, 2011

Macam mane nak tahu belog korang kne MALWARE jahat?


Hai korang. sesape penah alami situasi macam tu? Ekceli tak sume yg kena macam ni. Dulu belog aku ni penah kena gak macam ni. Then ada Athirah inform. Thanks Athirah! Ade yg kate sbb gune Mozilla Firefox Virus tu masok. Aku pon tak bape sure. So benda ni korang akan nmpak bila korang gune Google Chrome. Aku try bukak belog aku gune Google Chrome, mmg sah ada macam kt gmbr atas tuh. Macam ape yg aku bulat kan kat atas tu, malware yg ade kat belog korang tu datang nye dari web yg aku bulatkan tu.


So sesape yg masok belog korang tak brani nk klik proceed tu sbb takot kang virus tu masok pc-laptop-wutsoever. Dari situ korang akan ilang readers belog korang. How sad is it kan? 


So macam mane tau belog korang ada MALWARE ittuw n nak ilang kan Malware yg jahat ituw?

  1. Bukak belog korang guna Google Chrome. 
  2. Kalo takde Malware detect tu means belog korang bebas Malware la ye
  3. Kalo ada malware korang carik mana web yg ade malware tu dalam belog korang. 
  4. Macam mane nak cari? Selalunye lah kan, web tu ada dlm blog list yg korang letak kat dalam belog korang. So try tgk ctu. Dah jumpe blog/web tu? Try click web/belog org tu. Confirm ada malware jugak. So, korang remove web/belog tu dari blog list korang. 
  5. SETTLE!
  6. Inform tuan belog yg ada malware tu pasal ni utk kesejahteraan para bloggers sekalian.

Itu saja.


Awk http://fauzuskamaruddin.blogspot.com/  dan awk http://fadthnwan.blogspot.com/ belog awk ada MALWARE ni. Sy tatau nak inform acane. 

Stakat ni 2 belog je yg i dapat detect MALWARE jahat ini.


4 comments:

  1. setuju...nadia pn gune google chrome tp nk bkak blog tak de hal cume nak bukak dashboard blogger xboleh....

    ReplyDelete
  2. @nadia ar-rumaisha takleh bukak dashboard blogger? gne chrome ke firefox nadia?

    ReplyDelete
  3. sy gne firefox,xbole bkak dashboard..dye kluar error code..cmnieh bX-g0pew9??
    cmne eh.. :P

    ReplyDelete
  4. @dianadah try clear kan cache n cookie x?

    ReplyDelete

This is best brooooooo!