Monday, March 28, 2011

Perkara perkara yang boleh menspoilkan majlis perkahwinan


Nak kate spoil sangat tu tak la kan. tapi mungkin boleh dikatakan jugak perkara yg boleh menjejaskan kelancaran sesuatu majlis perkahwinan


1. Faktor cuaca 
Ini cite nye if buat majlis dekat rumah la kan.Baru nak mula majlis dalam kol 11.30 or 12 tghari cmtu ujan datang turun dgn lebatnya membasahi bumi. Dengan angin kuat membawa air hujan tu ke dalam khemah khemah pengantin.

Petua org tua tua, macam ape yg aku dgr dari mokcik pokcik aku, salah satu nye rebus lesung batu dalam periuk sehari sebelum majlis smpai la hari majlis tersebut. So far macam berguna jugak. Tp time majlis Angah dlu, rebus smpai nak kering air tp ujan jugak. Petua lain yg penah aku dgr macam kelakar + malu pon ade. Campak underwear si pengantin atas bumbung? HA HA HA sila gelak. Family aku tak penah plak bwt lagi. Ade sesape penah bwt?

Tapi ape pon faktor cuaca ni kte takleh nak salah kan sesape lah kan. Sbb tu dah ketentuan-NYA. Petua tu sekadar org tua tua lame lame dlu guna. Kebenarannye Wallahualam.


2. Dewan utk majlis perkahwinan bwt hal
Ini citernye kalo majlis bwt kat dewan. *aku tasuke bwt kat dewan* Kadang bwt kat dewan mmg best. Tapi tgk jugak dewan tu cmne. Kalo cukup besar, cukup utk tetamu yg korang dah jemput its okay. tapi kalo dewan tu macam tak brape nak besar utk muatkan meja makan, pastu environment macam tak menyerlahkan dewan tu, so macam tak best ah suasana majlis nnt. Then kalo dewan tu macam bermasalah susah gak. Cth nye dewan bocor ke, lampu tak idop ke. Tak ke naya time majlis tu?


3. Meja tetamu tak mencukupi
Skang ni trend sume letak meja bulat bulat. Yang hanye memuatkan dalam 8-10 org satu meja. Kadang jadi tak cukup sebab ade tetamu tak suke nak dok 1 meja dgn org laen. so 1 meja bulat tu die dok berdue je. Then, dapat plak tetamu yg dah makan tak reti nak belah, dok lelame kat meja tu tanpa menghiraukan tetamu laen yg nak dok makan, mmg la jadi meja utk tetamu tak cukup. Tak kire la bwt kat rumah or bwt kat dewan. Kalo kat umh tu boleh la suggest kan mereka yg tak reti nak bgn lepas makan tu dok kat area umah tu. dok dalam umah ke ape ke kan.

Solutionnye tambah slot coffee corner, so dorang boleh melepak kat ctu. slalunye yg lepak lelame kat meja makan tu, sedara mara kita jugak. ye lah bukan selalau jumpe sedara mara kan, so dorang lepak la lame lame nk beborak jumpe sedara mara. so coffee cornner la solutionnye..




4. Caterer datang lambat
Fuh fuh. Kalo caterer datang lambat maunye tak panas bontot tuan rumah kan? ye lah selalunye tetamu kol 11 or 11.30 pon da smpai. tak ke awal gila tu? tetibe catering lmbt smpai plak. Maunye tak kelam kabut nnt? Mmg mntk half price la dari caterer tu



5. Org kompang datang lambat
Supposely besanding kol 1.30 tapi org kompang tak sesampai lagi. Bukan tuan rumah nye panas bontot. si pengantin pon lagii panas bontot. Nak lagi kalo pengantin lelaki dok menunggu dkt area berdekatan sblm nak bererak menuju ke rumah penagntin perempuan. Tak ke cair mekap pengantin tu menuggu lelame?

Solutionnye.. standby music kompang yg boleh di maen kan oleh DJ time majlis tu.



6. Makanan hampir habis sebelum pengantin bersanding
Selalunye pengantin bersanding dalm kol 1.30 gitu kan. Tapi makanan hampir abes before pengantin bersanding. Makanan dah budget utk bape ramai. tpi still macam tak ckup. Kdang kadang catering ade yg mnipu gak woh. Kite da budget utk 600 org tetamu, tp makanan macam tak smpai utk 600 org tetamu. pelik ke pelik? Entah la kan. itu atas kejujuran caterer tu sndri.

Solutionnye kalo pakai caterer masaklah extra on your own.. Even macam memenatkan kan, tp utk mencegah dari perkara macam tu terjadi.


7. Pelamin roboh
Nak gelak dulu boleh? HA HA HA. Setakat ni aku tak penah lagi la tgk pelamin anganku musnah ni. Penah ke terjadi ek? Entah la aku pun tak pasti. Kahkah



Sesungguhnya yg BAIK itu datang dari ALLAH s.w.t yg BURUK itu dari perbuatan manusia sendiri. Apa apa pun tak semua majlis berjalan lancar. Mesti ada yg spoil sane sini siket siket. Cuma dapat diselesaikan dgn cepat oleh tuan rumah.

Ni kata aku. Ape kata kau pulak?

Cantikkan pelamin ni? so suwiiiiit!

Ni pun cantik.! Putih suci.

Credit to : Zielynn Fotopages

KthanxBai. 


17 comments:

  1. amboooi..citer pasal pelamin ni,dah ade hari ke??kuikuikui..

    ade org pernah buat yg underwear tu campak bumbung n xujan..tp,tu petua je kan..jgn la percaya sgt.. :)

    ReplyDelete
  2. yg abg dgr baling baju pengantin atas bumbung,mira. :D ala..bc doa tolak hujan je la..selalu tu yg org2 kmpg abg bt. :)

    ReplyDelete
  3. @✿....rossa alina....✿ kuikuikui. takde la. sesaje je tepek gmbr pelamin tu. try search2 pasal org kawen utk entry ni, ternmpak plak gmbr pelamin tu. tu yg tepek. cantik siot!

    ReplyDelete
  4. @Abang Stalker baling baju ek? haha mira dgr baling underwear. sumpah lawak. hehe doa tolak ujan tu pon salah satu jugak la kan..

    ReplyDelete
  5. @✿....rossa alina....✿ btol la tu. petua tu petua gak, jgn smpai percaya sgt kan? laen jadinye tu

    ReplyDelete
  6. stail kat kg saye pon gitu gak.. tapi xde la pulak sampai baling menda alah tu, kalau stakat baju pengantin tu, normalla.. skg dah maju, wat dalam dewan besar, siap ada aircond, tapi part yg tak best kalo org yang dijemput tu xsebanyak mane sampai nak wat kat dewan.. sian kat empunye badan, penat pong pang pong pang, xramai org ghupernye

    ReplyDelete
  7. @Rieyah Jamil btul la tu. slalu yg buat kat dewan grand grand ni yg agak loaded kot? huhu entah la kan

    ReplyDelete
  8. ala, kdg2 bukan sebab loaded pon, lebih kepade faktor "hey look at me, mine much better than ur!" tapi sesetngah org yang cenggitu. tak sumer.. kite jenis suke yg simple2 je, at least sumer fam kite ade,buat kecik2, jmpot member2 mase skolah, mase matrik, mase u.. rase dewan pon xmuat.. hehe.. tapi tang org makn xgerak2 siap tmbah 2/3 kali, kitorg dah bese.. sebab stail johor dorg kasik bekalan a.k.a bontrot (ok, dengan R) campur jawa2 sikit. jadik xkisah bhgn mkn tu

    ReplyDelete
  9. @Rieyah Jamil
    Ya sgt btol. Sesetengah tu ade yg nk menunjuk kan? Tp kalo tak mampu tak payah la kan. Buat sakit diri je.. Eh ye ke? Kt johor mmg slalu kasi bekal kt tetamu ek? Sbb masak sndiri kan? Rewang kan ? Huhu.. Ni acane nak bg makanan bekal utk tetamu, blom ptg lagi makanan dah licin hehhe

    ReplyDelete
  10. kak mira.. dah sedia ke?? ngehehehe.. rewang tu lagi best kot.. sbb dapat eratkan silaturahim sbb apa, caterer pun tak la sedap mana pun.. hehehe.. =)

    ReplyDelete
  11. kat johor expenses utk makan lagi byk dari bnde2 lain, pelamin pon kalah woo. kat n.9 tmpt cik mira xde wat salam kerok ke?, alah, time si tetamu dah nak balik, dorg salam tuan rumah, pastu time dok salam tu, ulor le duit sikit, bese rm5 per person la.. kalo jempot 500 org, dah rm2500, bygkn kalo 1000 org. kirenye makanan tu sbg tande terima kasih le.. sekarang kita xtaule, dorang wat style gitu lagi ke x. aah kitorg masak sumer sendirik, periuk besar gabak, nak sumbat ngan orang skali pon xde hal..hehe..

    ReplyDelete
  12. @Rieyah Jamil fuhlamak. best tuuuu. kt n.9 tak de lak wat cmtu. huuhuh. best2.

    ReplyDelete
  13. best, lagi best time tolong kire, n yg tak bestnyer kdg2, kitorg bukak sampol dapt tisu, cheh.. kurang sopan tol.. akak ipar kite n bkl abg ipar pon org nogori gak.. hehe.. mse kawin, pergh. rase cam nak sambut anak raja pon... hoho

    ReplyDelete
  14. @Rieyah Jamil mak aih. keji gile org tu kasi tisu jer? ish2. tak senonoh btol. datang nk makan je la tuh. eh ye ke?org nogori area mane?

    ReplyDelete
  15. yg kakak ipar tu gemencheh yg bkl abg ipar tu kat seremban, xsure kat area mane... tula, kitorg nak marah, bnde dah lepas, ketawe jela.. boleh gak gune tisu tu lap air liur in case kalo tersembor kuar..hehe. klakola..

    hehe,seganle nk cakp. cik mira mai ah follow kitenye blog.. mane tau ade idea bernas ke,leh kasik kat kite. nih tgh tggu cik amar kite tu bg dollydle.. huaahahah.. nk coolkan blog kite biar nmpk smart skit..

    ReplyDelete
  16. @Rieyah Jamil wohh seremban umah mira kat ctu. hihihi sudah follow! bila kakak kawen? hikhik.

    wahhh tempah kat amar jugak ek? hehehe tempah standard ke couple punye dolly?

    ReplyDelete
  17. rase bulan 10 ni xpon ujung tahun ni... die dok area kat ngan tol seremban-kl tu, blakng tu ade kawasn perumahan kan, hah, situla.kalo dekat,lehla gak kite jempot dtg
    .kite, xde boipren, :(.. so kenala wat yg standard. tp kite nak wat yg 1 big fam nyer.. wah, kaye amar pas ni, 27 org woo.. sbb tahun ni je dah tmbah 2 org dewasa n 1org baby kecik.. hikhik.. i loike..

    ReplyDelete

This is best brooooooo!