Wednesday, April 13, 2011

Jimat cara saya

Hai kawan kawan. Emosi tak bape stabil la skang dgn belog. Sbb tu wujudnye entry macam kat bawah tuu *sambil muncung mulut*

Ok lah. Acane korang berjimat eh? Kte nak tanye org org yg dah koje ni. Acane korang jimat? Tahu tak bile dah bekerja, dah pegang duet sendiri, baru la tau betape penting nye utk berjimat. Kalo dlu kan time blaja duet sedap je masok kan (bagi yg wat loan la, same ade ptptipu or mara or wutsoever lah) 

Ade one day tuh macam mane tah leh telepas ckp dpn mak abh n adik kan, time tuh McD ade Prosperity Burger tau, teringin la nak makan, tp prosperity tu kan mahal kan 1 set? nak g bli mekdi utk mak abah n adik time tu. adik mntk prosperity, pastu aku terlepas ckp "Mahal la." mak abah ade time tu kat ctu, mak ckp "haa baru tahu mahal.. dlu akk mntk ape je mahal ke tak ke abah beli kan je." hamek setepek kena T____T ampun. 

Dah dah keja ni dok sendiri kat KL sorang sorang menyewa bilik yang agak mahal tp standard harga kalau kat KL mula la berjimat. Ye macam mane aku bejimat? Dengan ada nya dapur let's cooking! 

Masak utk diri sendiri ape ade hal kan? Kau je yg nak makan. Masak la camne pon, sedap ke tak sedap ke kau yg rase. Masak pon tayah byk². dan adakalanya masak lebih boleh simpan utk esok kan? dan juga boleh mengasah bakat masak memasak sblm kawen ni

Skang ni boleh kate kan hari hari jugak la aku masak utk bawak bekal esoknye. Slaluye aku akan masak malam. Lps balik keje tu trus sesiap masak utk hari esok nye. Bawak bekal utk makan tghari je pon. Pagi aku ade breakfast sndri. 


Shake Dutch Chocolate Herbalife. Nyummmyy!! Bukan pagi je aku amek shake ni. Malam pon same. tp kadang tu tak bape nak disipilin makan megi la masak nasi memalam. HEHE. Herbalife bukan utk kurus je ye kawan kawan. Jgn salah paham. Herbalife adalah nutrisi. Makanan utk kesihatan. Nak kurus, makan kena jage. Makan macam org kebulur sebulan tak makan, amek product kurus ape ape pon tak jalan jugak :)

Sooo utk tghari besokk, makanan da siap masak. weeeeeeee. Taraaaaaaaaaaaa


Cer teka cer teka? Apeee sardin? ya betollll. yee aku masak utk lunch esok. Tapi skang pon aku da terliur dgn warna merah pedas ittuwww. T_____T saba saba. 


Walaupun hanya sardin, tp ia cukup mengenyangkan utk perutku ini. eh bukan makan sardin je mesti la ade nasik. ye nasik ye. nasik yg buatkan badan aku naek. wuuuuuuuuu T_T  

ini la lauk berjimat aku hari hari pegi koje. tak sardin, ayam bersalut/segera, or telur, or sayur campur. tgk barang masak ape yg tinggal kat umah tu aku leburrr jee. Orang bujang kann =P

Kalo ikutkan harga standard makan kat midV ni, nasi + ayam = RM3 kalo tambah sayur siket RM3.50. Nasi + Ikan = RM3.50. Paling murah pun RM3 utk lunch. ta termasok air. Kdang tuka selera tanak makan nasi, nak makan sup sup, bihun sup = RM4. Sup sayur RM3.50. Sup ayam = RM4. 

Kan dah boleh jimat kt situ?

Dah nak stop dlu, aku terliur tgk gmbr atas tuh T____________________T 

kbai


12 comments:

  1. HAHA...ok ah tu mira. jimat ape.
    akak pon opis dekat. mak masak kat uma. leh tibai balek keje.HEHE...

    company ada restoran sndiri. so, dpt lagik 40% subsidi makan.HEHE...

    ReplyDelete
  2. @Cik Bibakak lagiiiiiii jimat. uamh dekat. makan kt umah jek dapat subsidi makan plak tu. huwaaaaaaaaaaa jelesssssshh !

    ReplyDelete
  3. fad pernah merasa ikat perut macam mira.memang seksa tapi sebab takde duit.kena la buat.segan nak mintak duit kat parents.

    ReplyDelete
  4. kalau sy, slalu bawak bekal dari rumah untuk lunch nnt.. bekpes kat umah, so jimat cket.. hihi..

    ReplyDelete
  5. nk lg jimat,bt cm y.mlm x mkn,pg x bekpes,lunch mkn roti je.tp selalunya kunyah gula2 polo.jimat beringgit2. :D bkn kedek duit ye,tp kedet masa.. :(

    ReplyDelete
  6. @storyfrommebtol la tu. dah koje2 ni nk mntk duet kat parents segan gila koottt

    ReplyDelete
  7. @Anne Nurainhiihh slalu kte xsmpat nak bfast pagi2 kat umah. so bfast kat opis jek :D

    ReplyDelete
  8. @Abang Stalkerkot ye pon jgn smpai tak makan. kalo cmtu bek pose kan? uhuhu

    ReplyDelete
  9. apa kata buat entry senarai masakan yg sihat dan resepi utk berjimat, cthnya sardin dan ikan bilis, sedap dimakan cepat dimasak. sapa yg pernah hidup bujang tau la masakan2 ni heheh

    ReplyDelete
  10. kire murah la tuh mira..kt klcc ni amik nasi aym n kerabu mangga je da rm8..blum masuk air..lg cekik drh..huhu..hr2 mkn sje rm10..xtermsuk air..adess

    ReplyDelete
  11. @RIe Salehhahha ikan bilis mahal. xbeli kekeke

    ReplyDelete
  12. @niesamkn kt dlm klcc mmg weh. sbb die takde food court yg murah macam kat midvalley ni (makan place) kalo dlu aku kt menara etiqa blakang klcc tuh, aku slalu makan kat cafe menara etiqa tu je. g klcc skali skale. mahal gile

    ReplyDelete

This is best brooooooo!