Tuesday, May 24, 2011

Awak.. senyum awk tu mahal sgt ke?


  • Awk...Susah ke nak senyum? Awk tu keje mencari rezeki yg halal kan? Kena la ikhlas..Kenapa awk susah sgt nak senyum?
  • Awk keje mmg sepanjang hari mengadap customer kan?Senyum la siket awk..Tak mati pon kalo awk senyum..Tak herot pon mulut awk kalo awk senyum..Kot ye pon awk gaduh dgn gf/ bf/ husband/ wife awk pon malam tadi, jgn la bawak ke tmpt keje..tak profesional tahu...?
  • Makanan kat kedai awk sedap tau..cube la ramah mesra siket dgn customer awk..ni nak bayar pon muka awk masamm je..senyum siket pon tak..awk cantik tau..kalo awk senyum lagi cantik..
  • Awk penat ke? Penat tu biasa la waakk..dah name pon keje kan? Kalo customer awk complain pasal awk kat managment macam mne?
  • Mmg lah kadang kadang "customer is always right" tu tak boleh pakai sgt..tp kalo awk dah perangai macam tu? customer yg elok² nak beli kt kedai awk, truss tak jadi belikan dah ilang sales awk kat situ?

Aku selalu jumpe peniaga peniaga macam ni. Nk menjual jgn la sombong sgt. Mahal sgt nak senyum nye. Aku takesah sgt kedai kedai bese yg buat cmni. Kalo kedai kedai yg dah well known buat macam ni, mmg aku rase nak menyumpah je. Each company dah ade rules & regulation utk staff dorang. Staff dah ada training. Customer service mesti mantap. Ni kalo company² nama dah gah, staff buat muka macam tut. 

Baru baru ni aku pegi beli roti kat roti boy midv tu. ala yg menghala ke ktm tu. korang mesti tahu kan? Minah cashier ni dah bape kali aku beli kat situ, die jadi cashier, pergh muka masam gila. makan limau masam ke kak? siket pon tak senyum. tot tet tot tet (bunyik mesin cashier yg di tekan tekan) ambil duit, masok kan roti dalam plastik. pandang muka pon tak. errr ape masalah awk senanye? kemonnn la awkk muka awk lagi manis kalo awk senyum..

Aku tahu keje retail hour ni mmg penat. Aku penah alaminye time kt MPH dulu. Tp kena la bersikap profesional. Kerja tu kerja la. Senyum tu je da dapat melembutkan hati customer tahu tak?


Kalau saya senyum
Awak mesti senyum sekali

Kalau kita senyum

Semua orang berjangkit

Bila semua orang senyum

Dunia tiada penyakit

 
Tapi aku rase tmpt shopping paling meriah skali kt Uniqlo. Korang cer terai masok. Jejak je kaki kat Uniqlo tu mesti korang di sambut dgn sangat meriah. "Haiiii!! Welcome to Uniqloo!" First time aku masok dulu cam rase annoying gak. Berlegar legar kat dalam Uniqlo tu tesempak dgn dorang nye sales promoter sure dorang akan cakap "Haiiii!! Welcome to Uniqlo". Takkan sunyi la Uniqlo tuh. 




Haiii!!! welcome to Mira Edora belog!!!
(oke tak sesuai. k bai)

26 comments:

  1. bengang betul la orang yang bagi perkhidmatan tapi menyombong.. haih..

    ReplyDelete
  2. kahkah welcome uniqlo!! ahahah. eh kite pon saluuu sangat jumpa peniaga ceenggini. lengkali akak sound jekorg camtu. sound pedas2 sket. kahkahkah! :D

    oh yg kat roti boy memula kat pintu masuk dr ktm tu ye? kita tawu! tp tak penah beli kat situ. nanti nak trylah, pastu kalo dia buat muka masam lg, kita sound dia.

    *macam berani je pulak* =.=

    ReplyDelete
  3. hikhik yes setuju dgn kakmira ! kengkadang sesetengah kedai yg mcm well known lah jugak bile layan customer susah sgt nak senyum. grr bengang pun ade gak kengkadang. haha tapi tulahh even penat cmne pun at least kene be professional kan ? hehe, sebab bile org tgk dorg friendly barulahh org tertarik nak pegi kedai dorg.hihi

    ReplyDelete
  4. hadiahkan dia lagu Senyum yang Malique denan Najwa nyanyi tu
    :-)

    Meatball IKEA Halal

    ReplyDelete
  5. setujuk sangat entri ni..sejuta kali..kalau murah senyuman rezeki pun murah laa masuk...

    ReplyDelete
  6. HAh..aku slalo jgk beli kat roti boy tu mira..kn aku ade gtw ko kan? yg cashier tu cm tak reti nk senyum..ase nk nk tampar laju2 jek...tp kan? da cmtu..setill ramai je yg walk in to roti boy ek? huhuhhhu...
    OMG

    ReplyDelete
  7. itew masuk etudehouse pun semua NAK HAIIII HAIII welcom welcom. isk pening itew.

    tapi kalau yg masam + rentap duit + campak duit memang menyakitkan hatiiii ! eeeeeeee

    ReplyDelete
  8. hehe aku pun pernah gak jumpa peniaga mcm tu..aku kalau g kedai,time bayar brg tu, aku tgu je dia ckp mekasih, klu dia tak cakap mekasih, aku pun taknak cakap, amik barang terus blah sambil jeling. haha

    ReplyDelete
  9. penah masuk satu kedai nih, die punye playan sombong giler. lepas tuh, tak masuk masuk da kedai tuh. menyampah ! ;b

    ReplyDelete
  10. @Dee Chicuita haha akk tak sound tp buat muka balik kat dia hahha. cer la terai sound "kak takut ke nak senyum?"

    ReplyDelete
  11. @myracupcakekadang kadang dorang ni pk dorang dah bagus sgt sbb tu dorang pikir "ala, customer service kalo tak bagus pon org still dtg jugak" dem yu lah~ emo jap

    ReplyDelete
  12. @Hanskehkehkeh kan dah letak lagu senyum tu ;D

    ReplyDelete
  13. @CutieIntan ye betol. kalo senyuman pon tanak kasi cmne org nak kasi rezeki kt awk? kan

    ReplyDelete
  14. @Cik Aish hahah same la aku weh. aku jeling buat muka skali kat die. eeeee geram plak aku

    ReplyDelete
  15. @saya sab Btol la tu. sbb dorang tahu org akan dtg jugak. perangai cam hape pon org dtg jugak.

    ReplyDelete
  16. @Liyana Lunia etude house? die jual ape ek? huuu nk terai jugak la masok hehehe. kadang annoying jugak kan

    ReplyDelete
  17. kan.sy pantang tengok perniaga masam2..padahal nak cari duit dr pembeli.tpi mak ai muka minta tangan..ahahaha...lagi2 kalau sy nk beli kfc..ramah laa ckit..ni muka masam..x selera ok..ahahaha...bila muka x cantik tpi kalau dia senyum trus cantik...

    ReplyDelete
  18. haaa..tbe2 ase nk tego je cashier tu bile aku dtg sane nnt..

    :P

    ReplyDelete
  19. @merahitujambu haha awk suke kfc ek? huuhu sound je. kak tak reti nak senyum ke?

    ReplyDelete
  20. @saya sab hah ategor la tgk ape die ckp :D

    ReplyDelete
  21. haah . haah . tak suka cashier yang muram jehh . kita dah cakap terima kasih sambil senyum lepas beli , boleh dia buat dek layan benda laen >.< !

    ReplyDelete
  22. oh yeaa, i know that song... tajuk dia senyum kan?

    ReplyDelete
  23. @Aqeela LaEn :3 haa akk pon slalu gak kena macam tu. macma siot kan?

    ReplyDelete
  24. @z a z a yup2 senyum malique & najwa :)

    ReplyDelete

This is best brooooooo!