Monday, May 23, 2011

Putus Cinta tu sakitkan?



Hai. Rindu aku tak? tak? ok fine. T_T tanak update dah. ok gelabah sgt ckp gitu. ingt kau retiss ke org nak carik kau bila tak update belog? 


Dah ah. aku nak cakap pasal putus cinta. aku ke putus cinta? Takpe bace dulu.


Putus cinta tu sakit kan? Macam macam perangai kte boleh tgk bila org putus cinta. Aku pon penah alami nye jugak. Tp alhamdulillah ketika tu aku dapat kawal diri dari buat perkara perkara yg merosakkan diri sendiri. Alhamdulillah jugak DIA temukan aku dgn dia sekarang.

Bila putus cinta ada yg tak lalu makan. Tak ada selera makan. Berterusan tak makan. Yang awlanye mmg kuat makan tiba tiba jadi tak kuat makan. Hanya roti, biskut kering dan milo menjadi teman setia. McD menjadi kegemaran pon pandang sebelah mata pon tak. Kurus secara semula jadi. :P

Bila putus cinta asek nangis je. Bila kesorangan je nangis. Bila tgk org laen bersama pasangan nangis. Bila teringat kisah kisah lama bersama si dia nangis. Bila solat pon nangis. Air mata menjadi teman setia. Aku rase semua girl pon macam ni kan?

Bila putus cinta ade jugak yg menyakitkan diri sendiri. Paling tak boleh terima akal nak bunuh diri. Niat nak bunuh diri tu kan berdosa? Kau terjun bangunan pastu tak mampos, patah riuk masok hospital kan padan muka? Kalo terjun bangunan terus mampos tak pe jugak. tak menyusah kan org laen. Eh tak jugak. Susah kan org laen nak mandikan jenazah kau. Nak kebumikan kau.


Bila putus cinta punye lah sayang dgn bf/gf tak boleh terima kenyataan yg bukan lagi bersama dia lagi, selama ni ego tinggi mencanak terus ilang ego. Sanggup buat ape saje utk memujuk si kekasih pulang ke pangkuan. Ada yg berjaya ada yg tak. 


Bila putus cinta ade yg sekejap je dah dapat bf/gf lain. Masing masing ada reason tersendiri. Orang luar yg tak tahu ape selalu akan buat penilaian sendiri. Ada yg kate utk lupakan yg lama mesti ada yg baru.  Ada yg kata baru putus cinta dah dapat bf/gf baru ni macam playboy or playgirl. Ade yg ckp sekajap je dah dapat bf/gf baru tu macam desperate sgt. Ada yg putus cinta konon berdendam dgn lelaki/perempuan sanggup buat perkara tak elok. Contoh nye balas dendam dkt lelaki/perempuan lain di sebabkan kecewa dgn sikap exbf/gf sndri. Or ada jugak yg still guna amalan amalan yg dilarang sama sekali disisi Agama Islam. Korang pon tahu sndri kan?




Er motif aku tulis pasal ni? aku putus cinta ke? tak tak. Aku cerita berdasarkan pengalaman sekeliling aku je. 


kadang kadang kita yg tak lalui boleh nasihatkan org lain. pung pang pung pang nasihatkan org itu ini. Cer jadi kat diri sendiri? org yg mengalaminye kadang kadang tak dapat terima ape yg kite cakap. Sebagai kawan, aku mampu bagi nasihat je. 


For my lovely friend, be strong ya? I'll always read ur blog. Hopefully di bukak kan hati kau utk lupekan dia. Ko tahu kan aku sentiasa ada bila ko perlukan aku? Sorry kalau ayat ayat aku dkt ko selama ni ade menyakitkan ati ko ke ape. Aku ckp direct trus sbb tanak ko masih mengharap pada die. Aku sedih bile tgk ko mcm ni.. Be strong okeh? Masa akan mengubat luka ko. Sayang kau!
p/s: ini pandangan aku. lain org lain cara lain pengalaman lain penilaian mereka



16 comments:

  1. breaking up sucks. it hurts so bad. memang tak lalu makan. :(
    but, life must go on!

    ReplyDelete
  2. hehehe..cik mira kt dah jadi kaunselor pulak la..

    ReplyDelete
  3. mmg sakit bila putus cinta..aku dulu penah telan panadol 2 papan..tp nasib baik ada org tolong muntahkan aku. so amik pengajaran jgn la jadi bodoh sbb putus cinta..walaupun sakit. huhu..

    ReplyDelete
  4. suspen je..putus cinta leh buat cikmira kurus x???heeheh..gurau jeee

    ReplyDelete
  5. @Fathiah Hamim thats true. pengalaman mematangkan kte kan? eceh ayat aku takleh bla plak

    ReplyDelete
  6. @nuraitul haha biase ah tu. kaunselor kepada kawan2 bila jadi kat diri sendiri baru tahu macam mane huuh

    ReplyDelete
  7. wehh ko tau tak..pengalaman ko tu sebijik mcm aku. harharhar..last2 aku takut aku tersyok gile kat dia, aku pun ignore dia..tak nak la jd pengacau kan..tp lelaki tu mmg suka ngadu masalah kat aku..bende remeh kot..masalah awek tak angkat fon la tu la ni la..

    ReplyDelete
  8. @Cik Aish pergh gila kau. umor bape time tu weh? aku hampir2 nak benti belajar. macam bodo gile time tuh

    ReplyDelete
  9. @merahitujambu hahha tak jugak. makan la seronok. lagi ade masalah lagi byk makan wahhaha. sbb tu i gemok! ;D

    ReplyDelete
  10. @Cik Aish hahha bese ah tu weh. kadang tuh cam sengaja je ke ape tah motif nak bwt org ter perasan ada hati kat die. mcm dems kan? kekeke

    ReplyDelete
  11. yeah , stuju .

    maybe jodoh kita xde dengan dea , sebab we deserve better or they just didnt suit u well .

    this is life . kalau takputus cinta , you takkan menegerti kehidupan . so be strong !

    ReplyDelete
  12. hye ..
    to me personally ...
    break up is good than devorce ..

    =)

    Lagi 1 kiter pun akan sedar yg kiter dah buat 1 keputusan yg kiter rasa betul untuk diri kiter...yaw ! lepas bercinta , break up bukan sesuatu yg mudah ok ..but kiter pilih jugak untuk masa depan kiter..which is goooood when we stand for something dari merana...uUUu ...cedih2...nangis2...padahal x kawen pun lagi ngan dia ..hahah ..

    cakap ngan kawan tu ...sabau banyak2 k ...
    Insyaallah semuanye akan ok ..
    =)

    peace !

    ReplyDelete
  13. Entry bukan utk aku kan? haha ;p

    "Masa akan mengubat luka." - Exactly!

    ReplyDelete
  14. @shaerin i setuju! penglaman mendewasa kan kte!

    ReplyDelete
  15. @Chikebum Buzz Ha tu mmg btol. dari becerai berai, baik break up sekarang kan? kalo dah kawen nnt becerai berai lagi payah..

    thanks babe!

    i noe she wil read this :)

    ReplyDelete
  16. @Syaziela hehe mmg bukan utk ko.. tp aku penah ckp macam tu jugak kat ko kan? hehe lame tak gossip!

    ReplyDelete

This is best brooooooo!