Thursday, May 12, 2011

Tutorial : Top commentator blog korang






Nampak tak nmpak tak? Jari jari manis yg rajen komen belog tak seberapa ini. 

Okeh let's start the tutorial! Mula mula pegi dekat Design >> Edit HTML >> Add a Gadget >> HTML/JAVASCRIPT
then paste code bawah ni

<center><script type="text/javascript">
function getYpipe(feed) {
document.write('<ul style="list-style-image: url(http://dl4.glitter-graphics.net/pub/484/484784wlxjra5dy3.gif);margin-left: 20px;">');
var i;
for (i = 0; i < feed.count ; i++)
{
var href = "'" + feed.value.items[i].link + "'";
if(feed.value.items[i].link == "")
var item ="<li>" + feed.value.items[i].title + "</li>";
else
var item = "<li>" + "<a href="+ href + '" target="_blank">' + feed.value.items[i].title + "</a> </li>";
document.write(item);
}
document.write('</ul>');
}
</script>
<script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?
YourBlogUrl=http://www.miraedora.com
&ExcludedNick1=cik mira
&ExcludedNick2=anonymous
&ShowHowMany=10
&_callback=getYpipe
&_id=23022d7836bf2dd3c10a329feb9be26a
&_render=json"
type="text/javascript"></script></center>

Mari study satu-satu yg aku dah colour kan tu

Merah:  icon yg korang nak gunakan dkt tp nama setiap pengkomen tu. Macam aku punye  kan. Korang boleh tgk kat Glitter Graphics utk icon comel comel. 


Oren URL blog korang 


Hijau ID yg korang gunakan time komen org. Senang cite time korang komen blog ni korang guna nama ape? Ha tulis exactly macam tu. Ini adalah utk mengelakkan nama korang sndri masok dalam top commentor tu


BIRU  bape ramai commentor yg korang nak display dkt top commentor tu. kalo nak letak doploh pom boleeyyy


Okeyy itu sahaja. Ada sebarang masalah tanye la ye. 


Credit to Ika Chenta for this tutorial :)

20 comments:

  1. Bagus tutorial nih. Lagilah bagus kalau dapat kreditkan pemilik asalnya, kat sini :)

    ReplyDelete
  2. @GreenLava thanks inform! sbb tak jumpe pemilik asal nye :)

    ReplyDelete
  3. vry nice info..aku tak de bendalah ni..:D

    ReplyDelete
  4. perghh..manisnya jari syyyyyy~hahahaha

    ReplyDelete
  5. @abu apo laei cer tgk sape pengkomen tegar eheh

    ReplyDelete
  6. @Ain Zulaikha eh ainn! thanks singgah blog kte ain :)

    ReplyDelete
  7. hahha..pasni elie nk buat jugaklah!
    thx 4 sharing ya sista! :)
    hahah

    ReplyDelete
  8. rajin woi kau tulis tutors skg

    :)

    ReplyDelete
  9. haha komen aku kat sini dah hilang..damm

    komen balik:

    bagus la info nih..hehehe

    ReplyDelete
  10. @ABU komen ialng sumee sob sobb

    ReplyDelete
  11. WAH MEKASIH BAGI. I ADA GAK TERCARI-CARI BENDA NI.

    ReplyDelete
  12. tenkiu.. akak dah buat..

    dah jadi.. cantik!!

    ReplyDelete
  13. info yg sgt berguna! tenkiu so much. lama dah cari. Free2 mai la singgah sini yek farahfarly.blogspot.com ^^

    ReplyDelete
  14. Salam kunjung..terima kasih dik...berjaya akak buat ...fuh lega..:) tq again

    ReplyDelete

This is best brooooooo!