Tuesday, June 28, 2011

"Saya tak ready lagi. Bagi saya masa" Lepas 4 bulan betunang ngan orng lain.


Ingat lagi tak entry ini. Entry tentang putus cinta. Kawan aku sorang ni sangat tabah. Walaupun macam macam yang dilalui. Walaupun jantan tak guna tu tinggalkan dia begitu sahaja tanpa sebarang kata putus. Sakitnye putus cinta tu orang yg penah rasa je tahu macam mana. Aku pun penah lalui. Tapi a long time ago. Dan kalau boleh tak nak alami nye lagi. Aku nak story tentang kawan aku yang aku gelarkan beliau sebagai 'S'.

Ape korang rasa bila hubungan yang korang bina dah 5 tahun, putus macam tu je? Tanpa sebarang alasan tanpa sebarang jawapan blah macam tu je. Nak kata ada masalah tak ada. Elok je datang umah jumpe mak ayah mamat tu time ada kenduri kat mamat tu. Elok je datang time convocation S. Siap lepak² ngan aku lagi berphotshoot time convo.

Kononnye bagi alasan "Belum ready nk bagi komitmen". Suruh bagi masa. Kepala hotak kau berjambul belum ready. Dah 5 tahun kau kate belum ready nak bagi komitmen? 

Kononnye bagi alasan "Terlalu mendesak nak ajak kawin" Kalo rase si dia mendesak. Cakap terus terang. Tak payah bila putus baru nak cakap. 

4 bulan S bagi masa dekat mamat tuh. S masih tunggu mamat tuh kembali kat dia. Bagi ruang utk mamat tu tenang kan diri. 4 bulan S merana. Sume sakit dia yg tanggung. Air mata jadi peneman.

Lepas 4 bulan tup tup mamat tuh dah betunang. Mmg kurang ajar btol. Kau mintak putus kononnye belum ready nak bagi komitmen. Kau mintak putus kononnye kate S terlalu mendesak ajak kawin. Tup tup dah bertunang? Memang kuang ajaq sungguh la.


Hancur nye hati bila orang yg ditunggu tunggu selama ni untuk kembali ke pangkuan, untuk kembali bersama, tiba tiba bertunang dengan orang lain. Hancur luluh hati. Jatuh terjelepuk. Hanya tuhan je yang tahu. 

Kalo ikutkat ati aku, nak je aku maki mamat tuh. Tapi aku maki pon bukan dapat ape. Bukan boleh putarkan balik masa kan? Tapi aku mmg tak boleh blah la dgn mamat ni. 

Senang² je cakap "Awk lupekan la saya. anggap la kita tak ade jodoh" Lepas 4 bulan kau tinggalkan die terkontang kanting sorang² baru kau nak mintak maap. Baru kau nak cakap cenggitu. Bullshit.

Tolong lah lelaki lelaki di luar sana jangan la buat kaum wanita yang lemah ni macam ni. Kalo tak nak cakap tak nak. Jangan main tarik tali. Jangan bagi alasan alasan yang sangat bullshit. Jangan bagi harapan yang tak kan ada smpai bila bila. 

Jangan sesekali cakap "Bagi saya masa untuk fikirkan balik semua ni" JANGAN. Kalo hati tu dah taknak terus terang. Jangan beri harapan palsu. Kami kaum hawa ni, kalo betul dah sayang sanggup tunggu smpai dapat jawapan yang pasti.

Tolong jangan permainkan hati wanita dengan harapan palsu yang sangat bullshit.
Kepada 'S' buang dia jauh jauh dari idup ko. Even dia cakap nak bekawan dengan ko. Aku tahu hati ko tak kuat lagi bila tgk dia ngan org lain kan? So better jauhkan diri dari dia. Jangan amik tahu pasal dia. You deserve to be happy. Sedih sebab mamat tak guna macam tu? Better dont. Enjoy your life :) 

42 comments:

  1. Eeee... sakitnye ati.. bace p0n da skt ati.. kalu sy kenal 'mamat' tu, akn tmbh bilangan 0rg yg sy benci je.. kalu pun dy ad alsan, tu bkn bley jd sbb utk dy xnk tr0s terang..

    ReplyDelete
  2. kakak...sedih ny..sebijik sejibun kena kt muke sy ni..
    prnh alami sebijik mcm ni..cume kami kapel dkt 4 thn je..n clash..4 bulan tahan sakit sbb laki tu..upe ny da ad org lain...
    laki tu pom kate kt miraH mcm ni gk : "Awk lupekan la saya. anggap la kita tak ade jodoh"..

    sedih ny..ttbe tringat kisah lame..huhuhu :(

    ReplyDelete
  3. jantan mcmtu patut campak dalam lombong biar mati kembung!habis pegi wasting 5years time dgn prmpuan tu utk ape?

    btw, "heartbreaks are blessings. for God saves us from the one who's not deserving". :)

    ReplyDelete
  4. ya allah....sakitnya klu jd mcm ni,rasa teraniaya sgt2....kesian kt kwn sis tuh...

    semoga dia tabah..xdpt bygkn klu bnda ni tjdi kt kita..

    ReplyDelete
  5. Eeeeee~! Kuajaq punya jantan D: tanak cakap je la, nak masa lagi buat ape. Ya Allah, panasnya hati Jay bce. Mintak2 la ppuan tu putus plak tunang, cari org len. Baru dye tau langit tu tinggi rendah. Hish.

    ReplyDelete
  6. miraaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!! kita pun penah mcm ni! 5 tahun lebih kita menyulam cinta last2 dia kata belom ready ada komitmen sekali tuptup bercinta!!! oke fine rasa mcm nk mencarut. pergi mamps la laki mcm ni. awk ckp kt kwn awk tu percaya la dia akan dpt LELAKI yg 1000 kali lebyh bagus. tuhan tu maha adil. dia tak akan jodohkan kita dgn lelaki yg bukan terbaik utk kita :') tolong pelok cium kwn awk.. sbb kita nages sedyh dgn apa yg dia lalui T_T

    ReplyDelete
  7. WTF sangat laaaa jantan tu. Apajadah sampai macamtu eee tolong la tak yah nak buat perempuan macam takda perasaan. Bagi harapan lepastu blah camtu je. 4 bulan tu macam kejap bagi kau, tapi yang tanggung seksa tu rasa macam 400 tahun kot T___T Eeee tak boleh blah langsung lelaki kalau perangai cam ni. Selfish gilaaaa!

    Eh i emosi ke apa ni hwaaa :(

    ReplyDelete
  8. pergh.. memang jenis lelaki x guna la mcm tu kan. ase nak terajang je plak

    xpela sis. sis pesan kat ur friend.
    ni sume dugaan n nnt mesti die dpat y lagi baek dari tu.

    have a nice day sister!

    ReplyDelete
  9. sabar jela..cinta kan permainan dunia..
    so carikan pilihan hati masing2
    sebaiknye.

    ReplyDelete
  10. sokong zairatul ain..

    to S, be thankful yang u belum kawin dengan laki tuh. kalau dah kahwin patuh dia tinggal lagi teruk kan..
    insyaAllah ada yang lagi baik dari dia akan muncul.tehee

    ReplyDelete
  11. meh cni ckp bg pihak kaum lelaki.

    Kpd prmpn di luar sana.Mmg perangai lelaki cm SI*L tp korg pun xpyh berharap sgt eh.Even da syg mcm mn pun,cuba jgn lbhkn cinta korg pd psgn tu melebihi cinta pd Allah dan ibu bapa.See..apa da jd.Byk kes mcm ni da jd rite.so better korg yg da thu jgn la tiru cm ni jgk.Klu betul cinta,hrp cintakn yg betul2 mencintai kita.supaya x kecundang mcm ni.

    Lelaki skrg mmg mcm haram kebanyakknya.x dinafikn la.Wlupn abg lelaki,slh ttp slh.Jd kaum hawa jgn terlalu ikutkn perasaan.Klu da rs si jntn bt taik,elok buang jauh2 taik tu.Nti busuk plk kn.sekian trm ksh.. :) utk peringatan bersama.

    ReplyDelete
  12. jawapan standart nak putus la tu...
    patut mase die ckp mcm tu dah tau...

    ReplyDelete
  13. @MissCt a.k.a MuqDeq saje nak mengelak sbb tak nak nmpak die yg bersalah.

    ReplyDelete
  14. @isyam mirah saba ok dear. akk pon penah rase macam tu.. let it be. u deserve better :)

    ReplyDelete
  15. @rerehalim yes itu yg buat i lagi panas. 5 tahun pastu bagi alasan macam tu.

    ReplyDelete
  16. @Fykashe dun deserve guy like that.!

    ReplyDelete
  17. @Dernier Jayish.. tamo la doa kan macam tu.. balasan dia akan terima dari ALLAH..

    ReplyDelete
  18. @zairatul ainHuhuhu awk tuptup becinta. yang ni plak terus tunang. mane mau tahannn macam tuu. gile sakit jiwaaa. thanks ainn.

    ReplyDelete
  19. @Rara i dengar cite die pon i emosi. rase nak maki jantan tuh time tu jugaakkkk.

    ReplyDelete
  20. @ezy eizyanie thanks ezy. i now she will read ur comment :)

    ReplyDelete
  21. @khairul akmal azman mmg dalam hidup kite punye pilihan kan? tapi buat pilihan jangan smpai orang lain yg merana... :)

    ReplyDelete
  22. @meyaa meyoo Thanks meeya :) S! u deserve better then him!

    ReplyDelete
  23. @Abang Stalkerye mmg tak dinafikan perempuan kalau dah sayang, mmg sayang betol². Ini masalahnye dah 5 tahun. kalo setahun ke tak smpai setahun ke mmg boleh nak ckp "Jangan lebihkan cinta" tak lebihkan cinta. tapi, 5 tahun bersama. Suka duka lalui bersama. ishh tak tau nak cakap la kan..

    ReplyDelete
  24. @Fazil Hamid Kalau dah sayang.. sebab sebelum tu tak de masalah ape ape pon. tetibe macam tu. mane la tak tekejut kan.

    ReplyDelete
  25. tuhan nak bg yang lebih baik dr mamat tu pada S... sian dia... hmm

    ReplyDelete
  26. nasihat atas bkn utk yg da trlanjur brcinta melebihi 2thn..sbb sy fhm.sy pnh mencintai seseorg melebihi 5thn.tp kes prmpn kenakn lelaki la.prmpn pun bole tahan jgk skunk ni.tp x semua kn.

    Peringatan utk org yg bru2 nk brcinta atau yg blm trlanjur mencintai seseorg.skt woo..

    ReplyDelete
  27. mintak dijauhkan jadik macamni kat kite semua. nauzubillah~

    ReplyDelete
  28. adus ni da mcm kisah aku je ni...uhuhu..tp tu la..lepas ni klu syg, jgn syg sgt..sbb nnt dorang bg alasan bullshit ni kat kt,, masa tu nak nangis pun tak guna..

    ReplyDelete
  29. @~syue syada~ Insyallah. 'someone' waiting for her :)

    ReplyDelete
  30. @Abang Stalker haa. tau takpe. ape pun berlaku jujur la dgn pasangan anda..

    ReplyDelete
  31. @Cik AishApe pon da tak bole time tu.~ Yang penting hati :)

    ReplyDelete
  32. @wahida idristabah dalam sakit. masih fikir rasional kan.. ada hikmah di sebalik sume tu..

    ReplyDelete
  33. mendalam sungguh luka...rasa mahu bunuh diri..nanti dpt laa balasan buat orang macam tu...

    ReplyDelete
  34. bagi pendapat cwl dia xlayak dengan lelaki macam tu.naseb baik dia xkahwin dgn lelaki macam tu.kalu laki tu wat pgai lepas kahwin lagi dia menderita kan...kawan cwl lagi teruk dia dah kahwin dgn lelaki tu .then lelaki tu msa kad luar negeri kahwen dgn pmpuan laen and senang2 mintak cerai kononnya xde kotmitmen ..tup2 balik malaysia dah beranak pinak..lagi kesian.jodoh yg baik hnya utk org baik2 hope kawan awk strong hadapi semua nie..

    ReplyDelete
  35. bagi pendapat cwl dia xlayak dengan lelaki macam tu.naseb baik dia xkahwin dgn lelaki macam tu.kalu laki tu wat pgai lepas kahwin lagi dia menderita kan...kawan cwl lagi teruk dia dah kahwin dgn lelaki tu .then lelaki tu msa kad luar negeri kahwen dgn pmpuan laen and senang2 mintak cerai kononnya xde kotmitmen ..tup2 balik malaysia dah beranak pinak..lagi kesian.jodoh yg baik hnya utk org baik2 hope kawan awk strong hadapi semua nie..

    ReplyDelete
  36. adehh . sangat hampeh mamat tu . kalau tak suke, terus terang je la . kesian kawan kak mira tu . mintak jauh la jadik kat aten .

    ReplyDelete
  37. jgn bg harapan palsu kalau tau tak mampu tunaikannya.
    jahat sgguh laki itu.
    smoga ad jodoh yg lebih baik utuk S.
    amin.

    ReplyDelete
  38. this time, aku sbg lelaki yg terkena ngan pmpuan, 5 tahun couple, skg tetiba ckp nk putus, suh lpaskn dia, aku da tergamam xtau nk buat ape.. ya allah, aku sgt sygkn dia, tnggu masa nk kawin je.. kwn2 doakn la supaya gf aku tu lmbut hati, trima aku kmbali.

    ReplyDelete
  39. ishhhh...perangaii...
    lelaki ni memang...

    ReplyDelete
  40. ai ...crita ni sama cam saya pnyer...tp laki tu lum tunang ag ...sy pn bg ms kt dia gk tuk tenangkn dri...tp sampi skng msih mnyepikan diri....dia mmg nekad tuk putus ngn sy, tp xnk ckp pe sbb nya..sme la ngn crita tu kononnya dah xleh bg komitmen tuk sy..... mmg sakit tramat sgt ati ni... hbngn kmi pn hmpr 5thn dh...tb2 bwu2 ni msj ckp nk bersndrian smntra wktu ... pastu tb2 nk putus... :"( hnya tuhan sj tau bgaimana skitnya dpermainkn sbgtu..

    can u follow me ,, n i follow u too ..

    ReplyDelete

This is best brooooooo!