Sunday, June 5, 2011

Tolong la jangan copy hak cipta terpelihara org lain


Aku dah lama dah nak cakap pasal ni. Tapi tak tercakap. sebabnye dah ramai dah cakap pasal plagiat ni. Ade yg copy entry, ade yg copy gmbar, ade yg copy dollydle. Boleh dikatakan hak org lain ditiru bulat bulat tanpa minta izin owner dan tanpa memberi credit kepada owner.

Aku tahu skrang dunia blogging ni dah tak macam awal awal aku blogging dlu. Skrang ni blogging dah macam myspace plak aku tgk. Dekat blog kalo boleh sidebar nak penuh gambar posing posing maut. Semua peringkat umur ada blog. Dari umur 12 tahun pon dah ade blog. Gua tabik wa cakap lu. Time aku umur 12 tahun, nak online pon aku tak tau. Yes I know. skrang zaman dah moden.

Bila zaman dah moden, sila buka minda luas luas. Blog ni kebanyakan nye hak persendirian. Mereka menulis, melukis dari hati mereka. So jangan lah senang senang nak copy idea org tanpa minta izin owner tersebut. 

Buat masa ni dah beberapa org aku dapat detect copy my own property. tanpa meminta izin dan memberi credit. Aku dah tegur secara baik. Ade yg dah remove kan. Dan hari ni, Dollydle aku kena copy dgn org yg tak bertanggugjawab. 

Dah la die copy dollydle aku dgn encek kekasih hati ni. Pastu boleh buat jadi header plak? Aku tempah dollydle ni dkt Amar.Sebab aku mmg tak reti nak melukis doodle ni. Budak yg copy doodle aku ni, die gune yg amar buat siap ade watermark lagi. Tak makan saman btol. Aku tahu blog tu blog budak laki. Budak bawah umor lagi. Maybe new bie and maybe die tak aware pasal plagiat ni satu benda yg salah.

Ok lah adik adik. kalo nak free dollydle comel macam 'ahkak' punye ni. Join la contest baru 'ahkak' ye. 




p/s: Berblogging la secara berdisiplin ye?

23 comments:

  1. nad punya dollydle pun tak tahu ada org copy ke tak. tak jumpa lagi dollydle tu kat blog org lain.

    sabar je lah hm

    ReplyDelete
  2. comel doodle tu dear;)

    biasanya newbieee la yg ske bab curik2 benda owg nie ann~

    ReplyDelete
  3. aha. dah tgk blog itu.. nanti dia nanti dia. nak kene babap nih

    ReplyDelete
  4. sye pena cbe wat doodle , tp huduh gile .

    ReplyDelete
  5. @nadhirah. tu la.. akk pon tau dari member akk :(

    ReplyDelete
  6. @laskar pelangi btol~ mmg new bie pon yg curik tuu..

    ReplyDelete
  7. @Jari Jemari Pink itu lah. nak kena babap jari die die nniii

    ReplyDelete
  8. @cherryzeyra yup2 kte pon penah wat. tp tak reti. sbb tu kte tempahh

    ReplyDelete
  9. tak best kan~bile hak kita diambil...da la tanpa izin...huhu...sabo je la manyak2~

    ReplyDelete
  10. @einz miszmessy kalo tak sabo, habes maki maki dah :P

    ReplyDelete
  11. kite pon rasa blog skang dah macam myspace T_T

    ReplyDelete
  12. ahahaha..gmbr adi dgn mira pun dia copy ke?haha..da bdk tu bdk jgk..haihh..kesian la.

    ReplyDelete
  13. @Abang Stalker tau takpe. takpaham betol. itu pon nak amek. aiyoo

    ReplyDelete
  14. haish...susah...nak tuduh pon susah..apa kata saman 1 juta?hehehe..

    ReplyDelete
  15. @merahitujambu hahha nak saman bwk naik court ape sume konpem mahkamah rject ekekek

    ReplyDelete
  16. betul, orang baru biasa memang tak sedar benda ni salah. kadang2 xtau yang diorang kena mintak izin atau link ke blog owner. [macam kiwi awal2 dulu la]. sebagai orang lama, kena lah tegur dan bagitau diorang.

    ReplyDelete
  17. @kiwi hehe bbtol tu.. dah bg tahu secara baik dan halus dah.. tp dorang tk paham acane..

    ReplyDelete
  18. rasanya sekarang sudah ada software jangancopy 2012 untuk blog dan laman web. cuba la taip "software jangancopy 2012" di google mana la thu boleh halang daripada di copy.

    ReplyDelete

This is best brooooooo!