Tuesday, July 5, 2011

Money can or can't buy happiness?


Sekarang ni asik terngiang ngiang je kat kepala otak aku lagu Jessi - Price tag. Penah dengar tak? Sure penah kan? Lagu tu kan tengah famous dekat corong corong radio sekarang. Nih Antara lyric lagu tu

Why is everybody so obsessed?
Money can’t buy us happiness
Can we all slow down and enjoy right now
Guarantee we’ll be feelin
All right.

It’s not about the money, money, money
We don’t need your money, money, money
We just wanna make the world dance,
Forget about the Price Tag

Zaman sekarang ni, korang rasa duit tu boleh ke beli kegembiraan/keceriaan seseorang? Bagi aku, dalam zaman sekarang ni, duit tu adalah segalanya bagi seseorang. Okay nampak sangat mata duitan di situ. Keh keh keh.

Kita kecikkan scope pasal duit ni. Untuk diri sendiri. Untuk teruskan hidup tanpa belas ikhsan dan simpati orang lain, duit tu mane korang nak dapat? Kena carik sendiri kan? Nak pegi toilet kat Terminal one yang tak bape nak cantik tu pon kena bayar 30sen. Nak dapat DUITsendiri, kena la bekerja. Bekerja mencari duit yang halal. Untuk teruskan hidup. 

Macam mane plak duit tu boleh beli kegembiraan/keceriaan seseorang? Bila dah ade duit dkt tgn sendiri, dengan hasil titik peluh sendiri, mesti la nak beli barang, makan, or anything yang kita idamkan kan? Dah dapat barang yang kita nak mesti kita happy kan? Bagi aku dalam konteks utk diri sendiri tu kegembiraan/keceriaan seseorang dibeli dengan duit dalam situasi macam tu la. Cube tak de duit? tengak orang makan itu, makan ini, beli baju baru, kasut baru, pegi melancong dengan kawan². Pastu kite? dok tengok jek? duit ni boleh buat aku tension kalo takde. Nak bergerak ke sana ke mari pon payah. duit tu ada je if kita pandai berjimat cermat. 

Time study dulu seronok la. Ade loan. Tak cukup mintak mak abah. Dah bile keja ni takkan nak mintak mak abah kan? Kadang aku rase nk balik ke zaman study dulu. Tapi smpai bila kan?  Dah keja ni baru la tahu macam mane susah nye nak cari duit hasil titik peluh sendiri.

Untuk pasangan kekasih pulak. Ni aku cite jenis yang jujur ye. Bukan niat mencintai kekasih hati tu sebabkan duit dia. Tapi mecintai pasangan kerana cinta, kasih dan sayang. Bila nak keluar dengan pasangan korang mesti la perlukan duit kan? Nak makan, tengok movie, men bowling ke, or pegi mana mana je la. Bagi aku, aku tak penah amalkan setiap kali keluar dengan boipren aku, dia je yang kena bayar. I'm not like that. Amalkan give and take. Masing² boleh pikir keadaan keadaan kewangan pasangan masing² :)

Kadang² duit ni merosakkan orang jugak. Situasi nye macam ni. 

Mamat ni suka kat minah ni. Mamat ni kaya. Mamat ni beli macam² untuk minah ni. Minah ni dari tak suka pon bole jadi suka. Dah 'beli' kegembiraan minah tu dengan duit. Mintak ape saja pasti di tunaikan. Zaman sekarang ni, tak mustahil jugak ada perempuan yang 'beli' kegembiraan lelaki tu dengan duit

Situasi macam ni, let say la kalau lelaki/perempuan kaya tu dah tak de duit? Agak² korang kekasih hati dorang tu nak ke dekat dorang? 99% aku percaya kekasih dorang tu akan blah macam tu je dari idop dorang. Bila cinta di perdagang kan, Hai hai duit bai bai la korang. Aku banyak la jugak jumpa orang macam ni. Dia tau dia banyak duit, senang je nak umpan orang dengan duit dia. Berkawan biar ikhlas.

Kesimpulannya duit tu penting. Bila kekurangan duit buat aku jadi tensen. Tapi kadang² duit tu melalaikan dan merosakkan orang.

apeakumerepekpasalduitplaknikbye!


17 comments:

  1. duit tu tak bersalah pun.. kan? yg salah tu sifat tamak kat diri sendiri..

    ReplyDelete
  2. betul2 :)




    Saya pakai domain baru dan nak buat bloglist jom join
    Segmen Mudah-Jom Join Bloglist Nizam Ijam

    ReplyDelete
  3. sian duit dipersalahkan..ehehehe..

    ReplyDelete
  4. saya cakap money can buy happiness ikutkan dari zaman skang la. zaman dolu2 bulleyh la nak hidup tanpa duet sebab dolu makan makanan tanam sendiri. skang kurang2 buger king ahahahah

    ReplyDelete
  5. it can be pros and contrast i think.....
    give + take....
    i like....but tp bese nye lau da dye nak sgt bayo....
    biokan aje....
    geram lak kdg2....
    t kata tak sudi le....lepuk jap!
    hahaha

    ReplyDelete
  6. zaman skang nie mana boleh amalkan konsep "cacing dalam batu pon boleh idop".. skang semua kena pakai duit kan..ada org porak peranda sbb xde duit and terlebih duit.. :)

    ReplyDelete
  7. ohh, price tag.. suka jugak dgr.. err, kak mira.. bila nk bitau spe menang contest.. x sbr nk tau.. hihihihi..

    ReplyDelete
  8. kasih sayang je tak cukup nak bagi makan ye dak?? harharharr

    ReplyDelete
  9. err... mcm mne ek na ckp.. huhu

    ReplyDelete
  10. kena ada duit plus kasih sayang baru boleh happy kot

    ReplyDelete
  11. kite suka duit! kalau banyak duit hari2 nak pi shopping. xpon nak beli 1 midv. kahkahkah! ni yg nak kawen dgn anak agong nih :D lol!

    ReplyDelete
  12. duit semua boleh jadi..cerami berai pon ada pasal duit...haish..xleh hidup tanpa duit ni..hamba duit betul

    ReplyDelete
  13. yg pasti,nk berak pun kne byr 20sen.

    ReplyDelete
  14. eh x..skrg da naik.plg murah 30sen.

    ReplyDelete
  15. betul tuh .. jangan kasi duit tuh masuk dalam hati .. ia diperlukan utk kita tidak risau sahaja ..

    untuk pasangan tuh, kalau kita dapat pasangan yg paham memang best .. senang cara kita nak berbelanja ..

    ReplyDelete
  16. mmg money can't buy hepines. dats 4 sure. tp klu xde money, xpst hepines tu akn ddk dkt mn. ish......

    ReplyDelete

This is best brooooooo!