Tuesday, July 5, 2011

Pegawai Tadbir & Diplomatik (PTD) M41


Baru je petang tadi aku buat status sedih kat FB. "mak, akk nak balik seremban. akk nk keja kat sana. akk tanak dok kl. :(((" dan 2 jam lepas tu mak aku call.
Mak: Assalamualaikum. Kak tahniah
Aku: Tahniah nape mak. *aku dalam otak da mula pikir bukan²*
Mak: Akk dapat surat ni ha. pegi exam Pegawai tadbir dan diplomatik
Aku: Ape ape? PTD? perghhhhhhhhh macam tak caye. tadi baru je baca status member kat FB dapat pegi  exam PTD gak. Nanti mak msg akk ek details dia


Okey lebih kurang macam tu la conversation ngan mak tadi. Seriously aku over eksaited bila mak bagi tau tadi. Teringat member aku dulu penah ckp suh aku apply PTD. Dia kata aku layak amek PTD. Aku cam err susah kot PTD ni. 

Mula ar aku mengoogle pasal PTD. Macam² feedback yang aku baca. Sume kata soalan tough.  Ade yang pegi 2 kali pon tak lepas lagi. Ni kan pulak aku? Dah lama tinggalkan study. Nak tulis esei pajang² lagi. Mostly pasal isu semasa. Soalan² yang tak dijangka akan keluar. Itu sume yang aku baca dari feedback member. 

Balik keje tadi sempat singgah MPH kejap. Tengok pasal buku PTD. Time aku tengah usha buku PTD tu ade sorang kakak ni pon tengah dok usha buku PTD gak.
Akak: Amik exam jugak ke dik?
AKU: Ha'ah la kak. cuak plak ni

Akak: Baru first time amek ke?
AKU: Ha'ah. akk ?
Akak: Akak amek second time ni. 1st time dulu tak prepare ape² pon. main jawab je.
Psycho btol benda² macam ni. Orang tu cakap susah, orang ni cakap susah. Jantung dah down to earth dah niRamai kan yang dapat panggilan untuk exam PTD ni? Dalam sepuluh orang agaknye bape orang yang dapat jawab excellent? 

Kakak² dan abang² yang pernah pergi Exam PTD ni any tips boleh di share tak? Pleasee. ^____^  This is my first time nak jawab exam goverment. 


Sebenarnye aku pon lupe bila aku apply jawatan ni. Tak pe lah. pegi je. Dapat tak dapat balakang kira ;)


Kthanksbye!
p/s: ade yang dah tanye aku bila nak announce pemenang contest. Err saba ye kakak, abang dan adik sekalian. We (judges) need more time to review 46 entry peserta. So harap dapat bersabar :)

22 comments:

  1. Wahh congratssys!
    Btw PTD tu keje macam mana ea sys ?
    Sbb saya pon ade cite2 nak jadi PTD XD

    Boleh explainkann? ;) teheee

    ReplyDelete
  2. akak i pon amek 2x tak lepas.hahah.papepon gudluck!:)

    ReplyDelete
  3. ni mesti typing error...M41..:)
    akak pnh apply sekali je,dpt exam xpg pon.
    kawan2 akak,akak tgk dok baca buku Malaysia Kita tu ngan amek taw isu semasa.sebab diaorg ckp esei in english tu kebanyakan current issue.tataw la betoi ke x.
    ada yg berkali2 g exam xlepas,ada sekali je lepas.ada sangkut kat assessment, ada sangkt kat intebiu.ada dah berjaya jadi PTD.apapun jgn dgr sgt ckp org.google la pape yg ptt.gud luck ye nti...:)

    ReplyDelete
  4. gud luck mira...

    sy dah penah g sekali, pastu malas dah nak g lagi hehe...

    ReplyDelete
  5. hahaha, sabar tunggu kputusan~ ohh, psl tips apa2 saya x tau, bru budax sklh lgi.. hihihi ^^ kdg2 rse cam nk jdi budax kecik balik kn?

    ReplyDelete
  6. napa la aku tak sama tpt ngn ko...huhu

    ReplyDelete
  7. gud luck mira! kalau dpt keje PTD.. x duduk kat opis lar gamaknya! :P

    ReplyDelete
  8. good luck..moga ada rezeki awk yee..insyaALLAH...

    ReplyDelete
  9. all the best dear... kalau belajar tak susah.. hahahaha... macam ada la kan kalau tak belajar boleh senang.. hehehhe.. chaiyok! ada seminggu lagi..=)

    ReplyDelete
  10. all d best kakak! pokde sy 3 kalu baru lepas..masa kursus jumpa jodoh lagi (mokde)..hehehe..then bila dh kije mokde jd interviewer utk final stage..!! winks**

    ReplyDelete

This is best brooooooo!