Thursday, August 11, 2011

Bangga ke tak puasa secara terang terangan?


Assalamualaikum pembuka bicara. Macam mane puasa? Dah masuk hari ke 11 dah umat islam berpuasa. Tapi masih ada yang tak berpuasa lagi. Tak puasa bukan sebab masalah kewanitaan #period atau ibu mengandung atau sakit yang tidak dapat di elakkan. Tapi tiada sebab tak berpuasa.

Yang perempuan. Alasan tak berpuasa. Memanjang je period. Kau period sebulan ke ape? Monopous ek? Opsss. Muda² lagi dah monopous? Kesian laki kau nanti. Tak dapat zuriat lah nampaknya. Eh dah la tak puasa. Dengan bangga nye terang terangan pegi beli makanan time lunch kat cafeteria. Dah la beli makan kat cafeteria. Makan pulak kat cafeteria? Eh ape kau ni? Tak reti hormat langsung bulan yang mulia ni. Kau bajet muka kau macam chinese look or indian look or wutever look lah? macam tu? kalau muka tu dah memang muka melayu tak payah la nak kononnye kau tu bukan melayu. Eh tapi kau ISLAM kan? Tak reti hormat ke? 

Officemate aku punya mak ada bukak cafeteria dekat Menara *tut* area bangsar. Time puasa memang dia tutup kedai. Bukan tak nak berniaga. Tapi takut menambah dosa. Sebab apa? Sebab orang ISLAM secara terang terangan beli makan time lunch. Takkan nak beli makanan untuk berbuka kot? Awal sangat tu kak oi. Dan yang tak boleh belah nye. Amek pinggan, amek nasi, amek lauk. Makan kat situ? YA ALLAH. 

Yang lelaki. Ape je ek alasan kau tak berpuasa pada bulan ramadhan yang mulia ni? Period jugak ke? Errr sejak bila ada hormon² kewanitaan ni? Dua alam ke? Oppssss. Pegi cafeteria, beli waffle. Pegi belakang cafe, masuk balik tgk dah tak de dah waffle dalam plastik tu? Eh dah hilang?  Eh ajaib. Eh ade orang suh beli kan ke? Ehh. Org 'atas' tu nampak tauu. 

Yang lelaki time puasa terang terangan pegi kedai 4D. nak beli nombor ape tu bang? errr no kan banyak kat henpon la kat laptop la, di mana mana je pon ade nombor bang. kenapa nak pegi kedi 4D tu. Abg tak malu ke keliling abg sume bukan islam? 

Hormatilah bulan ramadhan yang mulia ini. Sedangkan orang bukan islam pon reti nak hormat orang islam berpuasa. Ini kan lagi kita yang dilahirkan sebagai seorang Islam.


Semoga bulan yang mulia ini kita sama² dapat menambahkan amalan kepada-NYA.




i'm on twitter @mira3dora do follow me :)

9 comments:

  1. wah, siap ambil pinggan kt kdai mkn tu sungguh xleh blah

    ReplyDelete
  2. org zaman skrg ni mcm2 perangai ade. kalau ye pun jahil, jgn la tunjuk sgt. x reti nak hormat bulan pose . kannn?

    ReplyDelete
  3. ishhh! sungguh lah buat malu..bulan puase bukan lame sgt pun..sebulan je kot?? adoii..tak paham betollah dgn sesetgh org ni..adehh!

    ReplyDelete
  4. peh sungguh menjengkelkan....minta la kita semua dijauhi perangai sebegitu....mudah2an terbuka la pintu aty dye tok bertaubat....

    ReplyDelete
  5. peh sungguh menjengkelkan....minta la kita semua dijauhi perangai sebegitu....mudah2an terbuka la pintu aty dye tok bertaubat....

    ReplyDelete
  6. hikhik bukan (orang 'atas') la kak, (yang kat 'atas') hehe :P nauzubillah, ada lg org islam yg tak puasa kan. sedihnyaa :(

    ReplyDelete
  7. pergh .. macam2 kan ..


    saya datang period gak ... tp leh puasa lagi laa .. emosi je period .. wakaka

    ReplyDelete
  8. hohho...ko nampak ke 'orang2' yg pi beli mkn ngn mkn kat situ? ish ish ish....

    tul la tuh, org yg bukan islam pon tahu hormat kita yg tgh puasa ni ek...

    ;p apepon...slmt berpuasa ye mirae? slmt berpuasa jgk utk folower2 ko yg ramai tuh! mari tingkatkn amal kita...
    alhmdulillah..hari ni hari ke doblas ke berpuasa bersamaan due kali jumaat di bulan ramadan..alhamdulilah..

    ok..rindo sayang kamoo

    ReplyDelete

This is best brooooooo!