Friday, August 5, 2011

Dugaan bulan puasa


Pagi tadi aku sangat happy nak tunggu 5.30ptg tepat aku nak balik seremban terus. Tiket tren aku dah beli awal² pagi tadi lagi sebab taknak bersesak sesak beli tiket blk keje 5.30 tuh. Tepat 5.30 aku chow trus pegi ktm midv. Kt luar KTM ade org jual kuih. Aku beli 2 ketul karipap dan 1 ketul kuih keria. bersamaan RM1.20. 

Sampai ktm aku tgk dah ramai orang dah. pelik. selalu time macam ni tak ramai lagi. Ok fine aku tunggu je dlu. Aku tgk jam 5.45ptg. Aku tunggu lagi. Tren arah KL smpai. Tren arah Seremban tak sampai lagi. 6.15ptg tren pertama arah Seremban sampai. By that time tren arah KL sampai lagi. means 2 tren arah KL. 1 tren arah Seremban. Macam biasa. Ramai padat penuh macam sardin. Ok aku mengundur dulu. tunggu tren seterusnya.Penunjuk masa tren kat KTM menunjukkan tren arah seremban pkol 7. 

Tren kedua sampai. Pon tak dapat masuk. Padat penuh sesak bertolak tolak. macam sardin. mengundur lagi. 7.25 azan maghrib. Buka puasa duduk besila atas lantai minum air Teh chrysanthemum dan kuih 3 ketul. Kenyang. 7.45 cukup 2 jam aku kat KTM Midv tuh. Penunjuk masa tren tunjuk pkol 8 baru ade tren. Aku sabar menunggu. Sabar lagi. Makin lama penunjuk masa tu asek tuka je masa. Mula² kol 8pm, pastu 8.15, 8.20. Ahhhh tak leh jadi. aku tepon hotline KTM trus. Hati dah panas. mmg panas gila. Smpai kan ady kena tempias. Sorry syg.

Call hotline KTM. 

Aku: Cik ape masalahnye dgn KTM hari ni? 

KTM: Tren mmg ada masalah cik. Tren dari arah seremban dan tren dari arah KL di tamatkan perkhidmatan. Ada masalah sambungan bla bla bla

*Ah mmg aku dah menyirap dah time tu*

Aku: Dari pkol bape ye sebenarnya masalah ni?

KTM: Dari pkol 7 tadi cik

Perghhh laagi cam haram. baru nak announce. 

Aku sangat marah sekarang. Nak menangis pon ade. Lapa pon dah jadi tak lapa. menunggu 2 jam lebih yang sia sia. Refund tiket beratur panjang lagik. Pastu balik umah sewa terus. Kesian kat dorang yang nak balik jauh². NaK cari alternatif lain? Dah memalam macam ni nak dituju kan kemana?

SANGAT KECEWA DENGAN SERVICE KTM. TOLONG LAH TAMBAH TREN LAGI. TERUTAMANYA KTM. KTM DAH MACAM SARDIN. DARI LABURKAN DUIT BUAT BENDA TAH HAPE HAPE YANG TAK MENDATANGKAN UNTUNG KAT RAKYAT LEBIH BAIK TAMBAH PENGANGKUTAN AWAM. 

SEMALAM KUAR BERITA KATA NAK TAMBAH TREN. MASA MENUNGGU LEBIH KURANG 2 MINIT. KITA TUNGGU DAH LIHAT. JADI KE TAK.


15 comments:

  1. ya rabbi..huhu service public transport kat msia ni still low la..nak buat camne..saba jela bula2 posa ni.

    ReplyDelete
  2. as far as i know, smlm mmg dh kluar brite psl pnmbhn tren....ktenye pasni mybe passenger akn tgu lbih kurg 2 minit je...tgk jela nnt..xtaw la mnjadi ke x...

    ReplyDelete
  3. akak mmg tau 'perangai' ktm ni, sbb suami akak pergi kerja mmg naik ktm.
    mmg biasa rosak/delay..kalau tak kerana nak jimat, takde la nak naik ktm. entah bila nak upgrade service.

    ReplyDelete
  4. kak, sabar kak..sabar :) bulan ramadhan memang banyak dugaan :)

    ReplyDelete
  5. setuju dgn ayat mira-DARI LABURKAN DUIT BUAT BENDA TAH HAPE HAPE YANG TAK MENDATANGKAN UNTUNG KAT RAKYAT LEBIH BAIK TAMBAH PENGANGKUTAN AWAM

    semoga kTM lebih maju pada masa hadapan :)

    *kesian kat kawan,pegi the mines ptg tadi xbuleh balik hostel semula :(

    ReplyDelete
  6. lohh..so ko kt umah sewa la nih? bile balik seremban nye?

    sabo eh? aku pon balik sok pagi =.=

    ReplyDelete
  7. uish..sgt mengecewakn.even iz x naik public transport,tp fhm la mcm mn penyeksaan menunggu cm org bodo tu.kesian korg..hrp kerajaan@ktm sdri perbaiki la service transportation yg plg utama ni.

    ReplyDelete
  8. Ish ish. kalau ina di tempat mira, memang geram gile. dah la buang masa.
    Harap harap tak ulangi lagi.
    Banyak kan sabaq ea dear :)

    ReplyDelete
  9. one of KTM engineer said that tren kurang sebab banyak tren dah rosak, mereka tak boleh baiki sbb takde sparepart (kilang yg sllu supply tu dah tutup and tren kita jenis lama sgt dah) . betul, kenapa nak tambah MRT la, apa jadah la tapi KTM train tu tak ditukar kan? :)

    ReplyDelete
  10. ktm service dia sangatlah hampeh. sabor jelah!

    ReplyDelete
  11. KTM memang sangat bermasalah kot..saya pernah nak balik penang dari kl naek train ktm..tunggu train smpai berjam2 asek delay manjang..dah le tak reti nak announce..

    ReplyDelete
  12. ohmoo,org tadi pun sme !mengalami masalah tren ktm yg lembab nak mampus tu.aduhhh

    ReplyDelete
  13. huhu marah bebenor ko yeee..

    cian ko tak dapat balik..bulan puasa kebanyakannye orang balik awal,pukul 4.30 dah balik..

    hmm..

    ReplyDelete
  14. banned je ktm tuh. haish. kita rasa akak kena bawak kereta la. huhu

    ReplyDelete

This is best brooooooo!