Friday, August 12, 2011

Rasa terancam rasa tak selamat.


Assalamualaikum. Aku masih dalam keadaan terkejut. Baru sampai office. Sepanjang nak dekat setahun aku dok umah sewa aku skang ni, tak penah aku rasa macam ni.

Tadi kuar umah macam biasa aku akan jalan kaki sampai ke bus stop kat jalan besar. Dalam sepuluh minit jugak berjalan untuk ke bus stop lalu depan rumah rumah orang. Aku kalau berjalan memang tak pandang orang lain. Trus menuju ke bus stop kat jalan besar. Otw tu aku call ady, macam biasa pagi². Sebelum pegi kerja aku akan call dia dlu. Dah letak fon terus la berjalan ke bus stop.

Belum smpai ke jalan besar lagi, dekat perumahan tu jugak ade satu keta myvi biru metallic lalu. Tetibe dia benti kat tgh jln di mana aku bediri kat tepi jalan tuh.

"Hai. U nak pegi keja ke? Pegi bus stop ?"
"Ha'ah. Nak g keje. Tunggu bus kt bus stop bawah"
"Jom la I tumpangkan. I hari hari nampak u kat sini tau.
"Eh tak pe la. I boleh jalan sndri pegi bus stop bawah"
"Jom la i tumpangkan. U keje mana?"
"I keje midv."
"I pon keje midv juga. naik la i tumpangkan"
"Eh its okay. i dah lambat ni. nak ujan dah. i pegi dulu"
"Eh kejap la... *reverse keta*. I nak berkenalan dengan u boleh? nama i jeff"
"I dah lambat nk pegi keja ni. Nak ujan dah" *terus jalan tak toleh belakang dah*
Time aku nak blah tu aku nampak muka Jeff tu macam tak puas hati aku tak nak tumpang dia.

Takut. terancam. rasa tak selamat. Terus aku call Ady. (Ady tak keje kat KL. Dia kat Melaka) Walaupun aku tau time tu dia da masok keje. Aku mengadu kat ady ape jadi kat aku tadi. Aku on phone ngan ady smpai kat simpang perumahan nak ke jalan besar tuh. Dekat simpang tu aku nampak keta tu lagi. Dia tunggu lagi kat ctu. Maybe dia nampak aku on phone, dia terus jalan. 

Sepanjang aku duduk situ aku tak perasan langsung kereta tuh. Tak tau la sama ada dia orang situ jugak ke. Orang luar ke. Tapi seriously aku tak perasan langsung. 

Aku masih dalam keadaan terkejut. Aku takut lepas ni dia ada ikot aku lagi. Kawasan perumahan kat situ pagi² agak sunyi. Cuma beberapa rumah yang pagi² dah bukak pintu n buat aktiviti luar rumah. And mostly org tua tua.

Ape yang aku ingt skrang kereta myvi color purple biru. aku try google myvi clour tu tak jumpe plak. n no plate just nmpak WSD jek. no blakang tak sempat nak pandang. cuak punye pasal. Aku cam muka dia. Indian. 

Aku rasa tak selamat. :(( 
Lindungi lah hamba mu ini Ya Allah.

17 comments:

  1. ohmaigod...berhati2 ye mira...mcm ade niat tak baek je org tuh..pasni ko jalan sila la tgk sekeliling ok? aku tau cmne area rumah yg ko cakap tuh..

    pasni ko sedia ngn payong panjang or chili spray dlm beg ko...bejalan dlm arah yg berlawanan..

    okeh...insyallh bebeh..
    ya allah..lindungi la kwn ku ini dari perkara buruk yg tidak diingini =.=

    ReplyDelete
  2. eisy bahaya la u..
    kene org temankan neh..
    zaman skang neh macam2 oh

    ReplyDelete
  3. bawak something mira pasni....pastikan berguna tok mempertahankan diri.....takot dye mmg stalker kat mira jek...

    ReplyDelete
  4. bahay tu, before kuar rumah kena bekalkan ayat Al-Quran pelindung diri, InsyaAllah, Allah bantu...

    ReplyDelete
  5. huhu bahaya la sekang ni kuar mana2 sorang2..ko tk ingt kes simbah asid tu? ha..pasni hati2 la ye..stalker ada di mana2 walaupun kt ni tak retis. haha

    ReplyDelete
  6. seyes bahaya lahhh...
    lain kali jgn lyn klo tak kenal..
    pastu x ley duk sorang2..
    biar ade org disekeliling..
    klo ade pape2 leh minta tolg..
    hhaaa kn kn =)

    ReplyDelete
  7. woa .. dasat ye kak mira .. hati2 ..

    lepas ni kalau nampak lagi kete tuh kene hati2 n pastikan dapatkan no plat, n cepat bgtau ady .. atleast kalau jadi pape ada org tau sumtin kat situ ...

    memang kerja midv ke ? patut kasi info yg konfius sikit kat dia .. karang dia cari sampai sana plak .. baik2 ye

    ReplyDelete
  8. ishhh! macam tak selamat bunyiknye..akak jgnlah jalan sensorang?? takut lahh..
    bace doa banyak banyak tau kak :)

    ReplyDelete
  9. next time, ckp je husband tak bagi tumpang keta org!

    lg satu, cpt2 beli spray serbuk cili @ alert alarm (rasa ada jual kat Guardian).

    paling utama, baca ayat kursi masa keluar rumah tu ya!

    ReplyDelete
  10. sya pernah kena selalu jugak..masa tu peluh-peluh..hati2 ok...

    ReplyDelete
  11. abis la dia da tau mira keje kat midv...kang nanti smpai kat midv dia cari mira hah..ehehe

    ReplyDelete
  12. eee saiko gila.
    btw, masa solat subuh tu baca bismillahillazi... tu 3kali dgn ayat qursi. insyaAllah takde pape.

    hati-hati:)

    ReplyDelete
  13. pehh bahaya giler wei..takut lepas ni dia bawak geng2 dia plak..pape hal pn,ko still kene hati2 tau!!

    aku tau ko kalo jalan mmg xpandang kiri kanan..jalan nak lajuuuuuuuuuuuuuu je..kalo aku kejar pn,aku boleh semput..

    aku harap org tu pn blh semput gak ble dia kejar ko..

    pape hal pn,take care dear!! ♥

    ReplyDelete
  14. hati2 cik mira, gi keje salu cari la kawan utk jalan same. kalau sorang2 ni bahaya la

    ReplyDelete
  15. Bahaya la. Jaga2 tau kak Mira!

    ReplyDelete
  16. seriusly bahaya...
    jaga diri :)

    ReplyDelete

This is best brooooooo!