Sunday, November 18, 2012

Birthday terakhir sebagai single ladyy



Hai Assalamualaikum :)) Post title tak nak kalah kan. Tak sabar nak kawen =P Yeayy happy birthday to me! Okeh today is my birthday. Terima Kasih kat kengkawan yang wish birthday kat FB kat twitter. Thank you so much. :))  So entry ni pasal birthday je la eh.?  Birthday yang ke ? Doploh lima tahon (25). Ooo emm jayyy knape dah 25? knapee??  T__T

Semalam pegi PD. Actually ade Interview kat PD. Encik tunang tolong anta kan :') So lepas tu ktorang lepak la jap kat tepi laut kan. Haaaaaaaaa nyaman nyeeee tengok laut. Walaupon time tu ujan renyai² balun je pegi tepi laut. HAHAH. Oh bai de time kat Teluk Kemang tu ade orang buat wedding kat tepi pantai. Malay Wedding tau. Kesian pon ade jugak. Da la ujan kan. pastu dengan angin kuat lagi. Tepi pantai kan. Kalau ujan lagi la kuat angin nye. Otw aku nak gerak balik ujan lebat gile. Kesian. 


si tembam. boolat. 
Beberapa hari sebelum birthday ni, encik tunag ade tanye, "syg nak adiah ape?" aku ckp la aku tanak pape. kalu nak beli je pape. jgn tanye aku. HAHHA jual mahal tak? =P Pastu da lps² tu dia cakap la nanti ade suprise utk aku. Suprise ape plak kan. Ye la aku mmg suke surprise² ni. Encik tunang pon da lame tak buat surprise kat aku. Aku pon layankan je la kan. Tak expect pape pon. Skali btul kauuu die buat surprisee. 


Encik tunang yang berjaya buat surpirse :))

So malam tadi sebelum jam 12 malam. Aku punye la da mengantok habis. Ye la pagi tu bgn awl kan. Malam dalam kol 10-11 tu mula la mamai. Sambil aku tgk AIM smbil tu la aku menguap da lapan ploh lapan kali. perlu ke lapan ploh lapan kali? =P Time tu aku da dapat hint² da dari encik tunang. Macam ade sumthing la akan berlaku kan. Tapi aku diam je la dlu. Pastu da kol 11 lebeh tu aku da tak leh tahan dah. Aku naik blilik da nak tido la kan. Pastu encik tunang cakap " Sayang tak bleh tido. Jap lagi kol 12 msti sayang trus segar"  Pastu aku cakap la "ape sayang cakap niii da ngntok da ni. mohon tido dlu bole?" Pastu die tahan jugak aku tak kasi tido kan. Aku dok bebel² nguap byk kali, encik tunang pon kesian suh aku mntk kat adik aku Ajim. Aku panggil adik aku, aku cakap, "Ajim, abg ady suh bg dah" aku pon tak tau bagi ape sebenarnye. Sekali taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa 




Kotak kertas A4 yang padat mampat gitu mengeluarkan teddy bear yang besar gedabakkkkk. I'm touchedddddddd :')). Tah bila tah encik tunang beli. Tah bila tah encik tunang anta kat umah. Tapi encik tunang kate dia pos kan. Lps tu tah bila tah barang ni sampai kat umah. Smpai aku pon tak perasan langsung. Tah bila tah orang² umah ni berkomplot dengan encik tunang pasal sorokkan adiah ni dan bagi time besday aku. Haaaaaaaaaaa dorang sume pandai berlakon abesssss. Mak & Abah terutamanya. Adik aku yang Ajim tu tka reti simpan rasie sket. Dia ade l abagi hint² yang ade suprise la ape la kan. Aku layankan aje. 

So Teddy bear yang besar ni namanye MAMA ANGELBEARY. Dia telah memakan separuh ruang katil aku. Yeayyyy tido peluk bebear besarrr. Thank you sayang! Tahun depan celebrate birthday dengan encik suami plak. Tahun depan tido peluk encik suami. eh? 
Saye sayang awk : ')


Thank you sayang!


p/s: date dah confirm. June next year. Insyallah. Doakan kami ye korang :))

Monday, November 12, 2012

11.11.12


Bulan november ni kenmain byk event. Every week ade je kawan kawan kawen. Ade je sedara mara kawen. Ade je besday2 fmly. Besday2 kawan. Nak lagi minggu lps kan. Tarikh cantik punyaaa. So smlm adelah big day one of my fren time UiTM Segamat. Which is blogger jugak @Cik Chaha.

Macam biasa minah ni mmg sukaaaa sgt pink dr dlu aku knal die. Hehe. So wedding pon dia amek tema pink yg sgt suit dgn dia. Oh ye. Dia nikah hari sabtu. 10.11.12 amboi. Cntik tarikh. Anniversary cantik ah nt. Hehe 



Ni la bride yg gojes dan bride to be yg selekeh -.- . Kawan sekatil sebantal sepinggan makan segossip dan memacam se lah kan. Aku dlu time busan2 kat blk msti dtg melepak blk ecah dgn ita. Pastu mula la begosip.

 
Bride-to-be, bride, pengapit

Kami betiga dari UiTM Segamat. Satu kolej. Lain2 blk. Dan lain2 course. Weh korang ingt tak kes paling besar kte bongkarkan dlu? Hahah. Nak gelak je bila aku ingt balik wehhh. Oh ye. X de gmbr time pengantin besanding. Aku gerak dlu. Sbb nk g sepupu encek tunang kawen plak. Sorry ecah!

Bride&Groom-to-be with the gorgeous Bride! 


 Thanks encek tunang sbb sudi tmn g kawen kawan saye ini. Heeeee. 

Untuk ecah, selamat pengantin baru babe.Selamat menempuhi alam rumah tangga. Semoga tabah menghadapi apa jua dugaan yg mendtg. Semoga kekal ke akhir hayat korang berdua. Ecah, akhirnya babe. You find your mr right setelah bemacam2  yg ko lalui dlu. HUGS! love you!

p/s: thank utk korang yg komen kt entry sebelum ni. Tgk gmbr ni yg dah di edit pon mcm ape je kan? Jerawat terletak di pp di sebalik tudung T_T Huuu. Muka kusam sgt! 


Saturday, November 10, 2012

:(

Sy rase sgt down dgn kulit muka sy sekarang. Macam-macam produk da try. Jenama paling mahal pon da try. Tp x mndtgkn ape2 perubahan. Malah makiiiiinn truk smpai jd cam skrang. Dah ramai tegur muka makin truk. G rase down. Skng ni nk try product2 lain pon dah takut. Takut makin teruk lg. Sedeh. Sedeh. Sedeh. Kbye

Sunday, October 21, 2012

Kisah baju pengantin

*entry TIADA gambar*

Assalamualaikum. Semalam bekesempatan ke melaka. Ngedate ngan encik tunang :'). Ye lah sorang keje melaka. Sorang keje kl. sorang office hour sorang keje shift. Cer cite bape kali sebulan je ktorang jmpe? 

Sekarang ni sesejak dah planning nk mendirikan masjid ni (alhamdulillah), masing - masing jadi kedekut. Kedekut in sense of mcm barang or sesuatu yang tak bape perlu toksah ngade nak beli. Macam smlm mulenye nk wat marathon movie. Sebabnye dah lama gile tak tgk movie-movie terbaru kat panggung wayang. Sudahnye layan satu movie je. STOLEN. Baik gak citenye. Lepastu kononnye nak pegi karaoke pulak. Aktiviti karaoke ni pon dah lama gila kitorang tak pegi. Dulu time 2-2 kat KL agak selalu gak la berkaroke. Pastu pegi kat tmpt karoke tu, tgk harga SEJAM RM31 hengget. Terus aku ckp ngn encik tunang. Tak payah la sayang. Mahal sgt. Nampak tak kedekutnye aku disitu. . Walaupun encik tunang yang nak membayornye. Kalau dulu alaahhh RM31 tu ape ade hal. Sekarang semuanye berkira. :P

Eh tajuk entry da tersasar jauh ni. Kehkehkeh. Maapkan saye. So semalam lepas bersuka ria tengok movie kitorang pegi la singgah kat kedai pengantin yang kitorang dah booked time kitorang pegi Pameran pengantin kat AEON Bandaraya Melaka tu. Seriously pegi pameran pengantin time nak kawen sangat berbaloi - baloi. Kitorang decide ambik bridal yang sama utk kedua-dua belah pihak. Dari nikah + sanding + bertandang kitorang amek bridal yang sama. Senang dan lebih menjimatkan. 


Alkisahnye pegi butik pengantin tu nk tengok tengok baju dlu. Tp staff kt kedai tu ckp better booked terus baju tu. let say nt kalau dtg lagi, nak tuka pon boleh. So semalam agak lama melepak kt butik pengantin tu. Segala macam baju aku try. Yang sedihnye ade ang berminat sngat dengan baju tu tapi tak muat! Dah gemokkkk. (asek kene gelak ngan encek tunang je semalam sebab baju x muat). Proses mendiet kena dimulakan.  Ade 8 bulan lagi untuk dapat kan berat 60kg. Ngaaaaaaaa mampukah aku? -.-

Aku tak buat baju baru. Baju baru memang memakan cost yang sgt tinggi. Memang la best bila baju tu kau orang first yang pakai dan design kau sorang je yang pakai dulu. kalau tak mampu jangan ambik. Sewa baju yang ada sahaja. So our package gedebak gedebuk skali ngan bertandang  TAK SAMPAI 3K. Wich is sangat affordable for us. Memang dalam lingkungan budget kitorang. Package kitorang tu termasuk baju sanding L+P. Baju bertandang L+P. Accesories. Bantal nikah. Kipas. Payung. 2x make up. Baju perslinan. Pelamin. Baju nikah perempuan. Baju nikah perempuan dpt FREE. Sepatutnye tak termasuk dlm package. Tapi pegi time pameran tu dapat free. Sepatutnye jugak dapat free persalinan lagi. Tp aku tuka jadi baju nikah. So baju nikah lelaki je cari kain yang match dengan baju nikah aku tu dan tempah. Baju nikah kalo tak aku ingat nak tempah sndri. Tapi pikir2 balik, kalo tempah kang cam heavy sgt mahal, kang lps tu tah bile nak pakai tak tau. simple sgt x bape cantik pulak. So sewa sahaja :')

Ohye. Insyallah plan aku nikah + sanding pada hari yang sama. Nikah pagi. Dan sanding tengahari. Sebabnye aku mmg tak nak wat malam berinai. Nak tuka-tuka baju nak begambar smpai ke malam. Pastu esoknye nak bangun awl lagi untuk bersanding pulak. Kesian kan mak abh dan sedara mara yang dtg menolong. Walaupun mak kalau boleh nak satu satunya anak perempuannya buat majlis berinai, tapi aku tetap taknak. Sorry mom. :'( Lepas tu aku pikir jugak, rombongan sebelah lelaki yang nak dtg untuk malam berinai. Kesian kan mereka. Nak tunggu smpai ke malam. Aku tak suka nak susahkan orang sebenarnye. 

Time bertandang kitorang tak buat pelamin. Just makan beradap. Wich is good for us also. Sebelah perempuan selalunye agak heavy dgn segala macam persiapan. So sebelah lelaki simple - simple but memuaskan hati kedua-dua belah pihak. Tapi sebelah lelaki aku lebih pentingkan bergambar. Idea aku sekarang nak bwt photobooth time bertamdang sebelah lelaki. Takda pelamin tapi ada photobooth pon okey. Ye dok?  Sebenanrnye tak sabar nak outdoor shoot kat melaka hikhik. Pasal photographer nanti aku cite okey. Kitorang booked pon time pegi pameran pengantin tu. 

Mari memulakan misi menguruskan badan! Bersenam please mira. Kang baju kawen tak muat! -.-




Nota kecik: staff kat butik pengantin tu ckp muka sy skali tgk macam eira syazira. K bai


Tuesday, October 16, 2012

Newborn : Nur Aisyah



 Baby kesayangan saya. Nur Aisyah. (nama belum betul confirm lagi sama ada Nur Aisyah @ Nur Aishah) Betekak ngan angah. Angah kata 'Aisyah'ejaan die pelik. tah pape. Aisyah la best. Pastu sebelum die ckp "anak ko ke anak aku?" bek aku diam. :P Aisyah lahir pada 12.10.12 cantik betul tarikh lahir die. Patutnye akak ipar aku due date 06.10.12 aritu. tapi baby tamo kuar dari perot mama die. Smpai la 12.10.12 baru die kuar.

Baby Aisyah ni adik kepada Anak buah pertama kesayangan saya Nur 'Aaliyah. Yaya da jadi kak long! Tapi kak long ni penjeles! Jeles abes. Time mama die kat spital kitorang bawak die balik seremban, asal orang tanye 'mama mane?' 'adik mana' sure die melalak habis habisan macam kena pukul kuat². Tetibe sayu je hati die bila orang tanya macam tu. Sensetap Sensetip betul budak kecik ni. Biase la kan. Budak kecik.  Da 2 tahun lebeh sume orang beagi perhatian kat dia je suddenly ade orang lain merampas takhta die. Tapi its okay. lama² nanti die biasa la tu. Jadi kakak yang boleh protect adik adik ye sayang. Semoga 'Aaliyah & Aisyah menjadi anak yang solehah ye sayang.


Baby Aisyah still kat hospital lagi. Doctor tahan smpai hari rabu ni. Lahir ari jumaat aritu. Doc tahan 5 hari. Sebabnye baby Aisyah disuspek menghidap G6PD. Ape tu G6PD? Cube tanye pakcik google :) Semoga tekaan doctor tu salah. Amin. Nanti kite g check darah balik ye baby Aisyah. Muah muah :)


my beloved mom with her second cucu =D



 
Mak lang you

Mak lang you too


Monday, October 15, 2012

Perlu ke nak wujudkan Hari Poligami?


Panggilan dari seorang perempuan bernama Hani dalam topik pagi kat #Amkrew tadi yang mendatangkan ketidak puasan hati ramai pihak. Ape pendapat korang?


Kenamain tau pompuan ni. macam tak de jantan lain ko nak. Kenape laki org jugak ko nak? Pastu sesedap mulut die ckp kalo isteri pertama cari pompuan lain maksudnye isteri pertama tu da tak bagus. Ko yg bodoh tunggu smpai 2 tahun. kalo laki org tu taknak kat isteri pertama die lagi, 2 tahun lepas da laki tu mntk cerai. smpai skang laki die  tak mntak cerai. so means wut? ko la bodoh! tunggu smpai 2 tahun tp tak dapat ape. bodoh. eee geram plak aku!

Ok sekian.

Wednesday, October 10, 2012

White Studio


Okeh ni pengalaman pertama aku ngan encek tunang pegi photoshoot cenggini. White studio. Tapi tak bape studio sgt la. Sebabnye time ni kat Pameran Pengantin kat AEON Bandaraya Melaka (cite pasal pameran i update later yeah). Tgh² concourse yg ramai orang boleh tgk dari atas tu nak amek gmbr posing sane sini. Mak malu nokss. 


Time aku post gambar ni kat Instagram orang ingat aku amek gambar utk pre-wedding. Takde maknenye nokss. Awal lagi kot. Bukan nye aku nak kawen ujung tahun ni ke ape. Oh btw aku dapat photoshoot white studio ni FREE. Sebab aku amek package dari photographer tu. Photographer mane? Nanti ceq ceta kat lain entry okeh. 



Sangat la rasa macam kayu time bergambar ni. Dah ar dedua tak reti nak posing². Kena plak posing depan orang ramai. Memang kayu la jadiknye! Nak bergambar suit suit depan orang ramai lagi la tak reti. KAHKAHKAH. geli mak.  

Wordless Wednesday



Credit picture: HusFotografia


Friday, September 21, 2012

Cuti Umum 2013

 Mempersembahkan cuti cuti 2013 :P

 
 
Credit picture: Ceriterahmad
*tertakluk kepada perubahan


Tahun 2012 pon tak abes lagi. dah tengok Cuti umum 2013 plak kan. Hidup mestilah pandang ke depan. ye dak? Halah kau mira sebab nak kawen tu ah sibuk tengok cuti umum tahun depan. macam la tak tau. Eh mmg la tau . sbb aku yang tgh taip ni.

Senanye aku tengah berkire² ni pikir bile tarikh yang sesuai untuk majlis kami. Ye la. tahun depan ramaaaaaaaaaaaaaaaaaai gila kawen kot. Yang pastinye Jan - Mac 2013 calender aku dah penuh dengan jemputan kawen kawan kawan. Alhamdulillah. 

 So agak² nye bile yer? :D

Thursday, September 20, 2012

The Warung Mid Valley & Nasi Ikan Cili Padi



Ari ni nak cite pasal entry makan. Makan (mane tak gemuu. kan da ade org tegur kat cbox tu, kak mira nmpak berisi. mmg dah berisi sgt dik oi). Korang penah dengar kedai makan nama The Warung? Kalo korang kaki Mid Valley (baca: selalu g MidValley) sure korang tau kat mane tempat ni. Aku dah 2 tahon kat Midvalley ni ulang alik lalu The Warung tu baru tahun ni aku start makan kat situ. Yang tak tahu The Warung ni kat mane, kedai ni kat Level 1. Menghala ke KTM & Rotiboy & F.O.S for Kids. Ha tak jumpe gak aku tak tau la korang kan.


credit gmbr: google

First time aku minum kat kedai ni time bejumpe ngan mereka ni. Tapi time tu minum je. Tak makan pon. Tahun ni baru beriye la aku makan kat sini. Tu pon sebab dah tak tau nak makan mane kat MidValley. Hari hari makan kat Oasis tak pon tapau dari Makan Place. Bosan ok. Bosan tak tau nak makan ape dah. 

credit gmbr: google

The Warung ni quite nice jugak la tempat dia. Lepak lepak gosip gosip santai santai bole la nak makan kat sini. Tempat die open. Macam konsep warung btul la. Siap ade basikal tua lagi tau.

Credit gmbr: goodyfoodies.blogspot.com

Aku suke lepak makan kat sini sebab suasananye menenangkan. Tengok gambar atas tu. Dok tepi tu tengok luar luas pemandangan. Tenang otak aku dok pikir pasal keje je. Ari tu lepak ngan ex-officemate aku si Raihan pon aku bawak die makan sini. Die pon da terpengaruh nk makan sini je. Hahaha.

credit gmbr: google
So ape menu kat sini? Menu die banyak. Tapi yang standard la ade kat dorang nye board tu. Korang takleh la plak nak mintak menu bebukan suruh dorang masak bagai. Heheh. So menu utama aku kalau makan situ adalah Nasi Ikan Cili Padi. Tu diaaaaaaaaaaa sedap noksss


credit gmbr: google
Walaupun makanan ni simple je. Tapi rasa dia menepati tekak aku la. Nasi putih + Keropok ikan + sayur campur + Isi ikan yang di celup tepung dan di goreng + kicap cili padi = Superb. Di sebabkan aku ni hantu pedas, makan kat sini tak sah kalau aku tak mntk extra cili kicap. (meleleh air liur). Untuk menyedapkan lagi minum plak teh tarik. Homaiiiigadd awesome gilerr. (siyes terliur aku ni type sendiri pon bole terliur)


credit gmbr: google

Ade skali tu aku nak makan kat sini, macam biase order Nasi ikan cili padi + Teh tarik. Sekali cashier tu kate, "Nasi ikan cili padi dah abes la kak" T___________T rase nak menangis dowhh. Nampak tak betape hebatnye penangan nasi ikan cili padi ni pada diri aku? 

Ade gak menu lain. Tapi aku tak pandang. Hahah. Aku pandang menu yang PEDAS je. Diulangi. PEDAS. 

Lunch ni nak serbu The Warung nak makan Nasi Ikan Cili Padi. Tolong lah adeee. Tolonglah jangan abesss.

Ok bai.

Monday, September 17, 2012

Engagement | Official photographer | Hus Fotografia


Haiiii. Kite da bole tengok sume gambar² dari offical photographer kite. *semalam sibuk nak nagis² sebab tak dpt tengok gmabr* Thanks kat adik sedara kite Dila Ahmad sebab pinjam kan laptop beliau tadi. 


So our official photographer is HusFotografia. Dia adalah freelance photographer. He love photography. So dia buat part time untuk shoot gambar sane sini. Umur dia baya² kitorang je. So kitorang macam selesa la bekerja dengan dia. Heeee 

Moh la layan gambar. Tapi kite letak siket je la. Agipon gmbr ni kite yang edit. tak superb macam photographer kite. 


menunggu rombongan pihak lelaki

awk nak munge? hekhekhek

L: Will you marry me? P: Yes I do *blushing* 

The ring

Cincin di jari manis
Alia nak posing atas pelamin jugak mak lang

DVD yang Hus kasi mengandungi 726 keping gambar. Kite perlu memilih 150keping gambar untuk dimuatkan dalam album. Tahu tak betapa juling mata aku nak pilih gambar satu satu? Kalau boleh aku nak masukkan sume.Sebab sumenyeeee cantikkkk!! Tapi pasrah la. Sebab dalam album hanya untuk 150keping gambar sahaje T_T

Okeh sekian sahaje gambar yang terpilih untuk publish di blog tersayang. Tunggu album siap pulak. So far kite sangat berpuas hati dengan gambar² dari Hus Photographia. Service dia pon kitorang suka. Sebab macam tak segan² sangat la bergambar. He he he. 

Rasenye ni last entry pasal engagement kot? Kot la. Kalau ade lagi lepas ni maafkan sayeee :P

Babai!

Halah. baru tringat! Kite ngan tunang kite tak amek gambar pon dgn photgrapher kiteeeee.  



Checklist Perkahwinan



6 HINGGA 12 BULAN SEBELUM MAJLIS:
 Pilih tarikh dan waktu bernikah.
 Pilih tarikh dan waktu majlis resepsi dan jamuan makan.
 Pilih tarikh dan waktu majlis bertandang.
 Pilih lokasi majlis pernikahan, resepsi dan jamuan makan.
 Tetapkan tema majlis.
 Anggarkan jumlah tetamu dan mula kumpul nama tetamu.
 Rancang aturcara majlis.
 Uruskan bajet.
 Hubungi kadhi dan Pejabat Agama Islam
 Hubungi saksi pernikahan
 Pilih tempat kursus perkahwinan.
 Tempah lokasi majlis berlangsung.
 Upah perunding majlis perkahwinan, jika perlu.
 Pilih juruandam.
 Pilih pengapit, pengiring serta pengacara majlis.
 Pilih katerer.
 Pilih jurufoto dan juruvideo.
 Pilih kedai bunga serta penghias lokasi majlis.
 Pilih cincin pernikahan.
 Pilih kumpulan persembahan.
 Pilih kek pengantin.
 Bincang rekaan baju.
 Bincang barang hantaran.
 Pilih penggubah hantaran.
 Rancang destinasi bulan madu
 Rancang tempat tinggal selepas berkahwin

LIMA BULAN SEBELUM MAJLIS:
 Himpunkan senarai tetamu.
 Tempah baju majlis pernikahan dan resepsi (termasuk aksesori)
 Tempah destinasi bulan madu.
 Tempah juruandam.
 Tempah penggubah bunga dan penghias lokasi majlis.
 Tempah pengacara majlis / DJ  (termasuk PA sistem).
 Tempah katerer.
 Tempah jurufoto dan juruvideo.
 Tempah kedai bunga serta penghias lokasi majlis.
 Tempah cincin perkahwinan.
 Tempah kek pengantin.
 Tempah kumpulan persembahan.
 Tempah penginapan untuk tetamu.
 Tempah kenderaan untuk majlis perkahwinan dan majlis bertandang.
 Tempah penggubah hantaran.
 Beli barang hantaran.
 Hadiri kursus perkahwinan.
 Buat pemeriksaan kesihatan (HIV).
 Buat rawatan muka. 

EMPAT BULAN SEBELUM MAJLIS:
 Pilih dan tempah kad jemputan. 
 Sediakan peta lokasi.
 Beli cincin perkahwinan.
 Tempah atau beli cenderahati untuk tetamu.
 Tempah atau beli corsage untuk ahli keluarga dan penanggah.
 Tinjau gerak kerja pereka pakaian.
 Tinjau lokasi majlis.
 Beli hadiah untuk ibu bapa dan mereka yang terlibat dalam gotong royong.
 Beli hadiah istimewa untuk bakal pasangan (selain hantaran).
 Pastikan semua kelengkapan perkahwinan telah ditempah. 
 Bayar deposit (jika perlu)

TIGA BULAN SEBELUM MAJLIS:
 Serahkan borang permohonan perkahwinan yang lengkap kepada Pejabat 
Agama Negeri masing-masing.
 Sediakan senarai tugasan untuk ahli keluarga.
 Sahkan tempahan pakej juruandam.
 Sahkan tempahan penggubah bunga dan penghias lokasi majlis.
 Sahkan tempahan pengacara majlis / DJ.
 Sahkan tempahan pakej jurufoto dan juruvideo.
 Sahkan tempahan kedai bunga serta penghias lokasi majlis.
 Sahkan tempahan kek pengantin.
 Sahkan tempahan kumpulan persembahan.
 Sahkan tempahan penginapan untuk tetamu.
 Sahkan tempahan percutian bulan madu.
 Serahkan barang hantaran kepada penggubahnya (kecuali makanan).
 Buat temujanji dengan katerer untuk bincang menu dan merasa makanan.
 Buat tempahan untuk melakukan spa.
 Pilih studio yang sesuai untuk gambar potret.
 Pilih senarai lagu / nasyid.
 Tulis alamat tetamu pada kad jemputan.
 Mula membungkus cenderahati tetamu.

DUA BULAN SEBELUM MAJLIS:
 Hubungi Jabatan Agama Negeri untuk menyemak status permohonan nikah.
 Pos kad undangan bagi saudara atau rakan yang jauh.
 Bincang aturcara majlis bersama penyelaras majlis atau perunding majlis 
perkahwinan.
 Bincang aturcara dan skrip ucapan bersama pengacara majlis.
 Cetak aturcara majlis.
 Aturkan tempat tinggal bagi saudara dan rakan terdekat yang datang dari 
jauh.
 Mengaturkan sesi pengambaran di studio.
 Buat temujanji dengan jurusolek untuk mencuba solekan.
 Rancang kedudukan tempat duduk tetamu

SEBULAN SEBELUM MAJLIS:
 Mengirim undangan untuk rakan dan keluarga yang tinggal berdekatan.
 Bincang panduan yang disediakan bersama jurufoto dan juruvideo.
 Bincang senarai tugasan bersama ahli keluarga.
 Buat rawatan muka dan badan. 
 Mencuba pakaian termasuk aksesori dan mengambilnya dari pereka.
 Memastikan semua keperluan majlis sudah dibeli, dipinjam atau disewa.
 Sediakan hiasan meja.
 Pastikan cincin anda dalam ukuran yang betul.
 Cuba kasut kahwin dan latih menggayakannya.
 Berlatih senyum setiap hari. 

DUA ATAU TIGA MINGGU SEBELUM MAJLIS:
 Hubungi Pejabat Agama Negeri untuk mengesahkan kehadiran Pendaftar 
Pernikahan.
 Pastikan semua urusan berkaitan dengan prosedur pernikahan telah selesai.
 Serahkan permohonan cuti kepada majikan.
 Selesaikan semua urusan kerja sebelum bercuti.
 Sahkan jumlah tetamu dan maklumkan pada katerer.
 Aturkan kembali pengangkutan untuk majlis perkahwinan.
 Sahkan semula percutian bulan madu (termasuk tiket penerbangan).
 Mula kemas beg untuk bulan madu.
 Sediakan duit pembayaran untuk jurunikah, saksi, dan perkhidmatan 
profesional perkahwinan dalam sampul surat.
 Tugaskan seseorang untuk memberikan duit pembayaran tersebut.

SEMINGGU SEBELUM MAJLIS:
 Pastikan anda sudah bercuti.
 Pastikan pakaian pengantin sudah diambil atau diterima. 
 Sahkan kembali semua perkhidmatan perkahwinan yang telah ditempah.
 Sahkan semua perincian dengan katerer.
 Siapkan hantaran dan cenderahati (dalam bentuk makanan).
 Mulakan kerja-kerja menghias pelamin dan bilik tidur.
 Buat rawatan muka dan badan yang terakhir. 
 Tugaskan seseorang untuk menjaga barang berharga.
 Sediakan dan pasang papan tanda (petunjuk arah lokasi majlis).
 Aturkan taklimat tugasan kepada semua pembantu anda.
 Buat raptai untuk majlis resepsi.
 Semak berulang kali senarai ini dan senarai semak keperluan.

SEHARI SEBELUM MAJLIS:
 Pastikan barang yang dipinjam/disewa/ditempah sudah diterima.
 Pastikan kerja-kerja akhir telah disiapkan oleh pembantu-pembantu anda.
 Pakai inai di jari.
 Rehat dan tidur awal!

HARI MAJLIS PERKAHWINAN:
 Bangun awal dan mandi sunat.
 Pastikan ada banyak masa untuk bersiap.
 Pastikan anda makan dan rehat dengan cukup.
 Lalui majlis dengan penuh gembira!

*pengsan tengok checklist*

kredit to Syokahwin.com

*nangis*


Kite da dapat gmbr dari official photographer. Kite nak kena pilih 150 gambar untuk di muat kan dalam album tunang kite. Kite dapat DVD tu ari jumaat lepas. Eksaited tau nak tgk. Kite usha siket² time kat opis. tapi tak tenteram tgk kat opis. sbb ade je mata memandang. 

Pastu kite eksaited lagi nak tengok kat umah mak cu malam tu. *umah mak cu kat gombak ade kenduri*. dah tengah malam camtu kite suh adik sedara kite bukak kat cd player die kan. Pastu tak boleh read *nangis* kecewa. Pastu kite bukak kat PC kat umah makcu. Boleh bukak. Tapi kite nak tilik satu satu gmbr. Macam tak de privasi. Kite tengok sekali imbas je gambar² tu. 

Balik umah dengan harapan dvd player kat umah bole la read dvd kite ni. 1st dvd player. x boleh bace dvd ni *nangis* 2nd dvd player *along punye* bole bace dvd ni tp kekejap hang. 3rd dvd player *angah punye* Langsung tak kuar gambar. *nangis*

Ngadu kat encek tunang. kite nak laptop baruuuuu huwaaaa *nangis lagi* pastu encek tunang cakap, pinjam la laptop dila *cousin kite* kalau die dtg umah esok. Pilih dr laptop die je. Kite ingt nak transfer ke pendrive. Tapi kite rase pendrive kte tak muat nak masukkan sume gmbr dari dvd ni. Sebabnye siyes banyak gile gambar. Bak kate photographer tu "Gambar korang dah macam gambar kawen dah ni" HA HA HA. Dia yang suggest kn kitorang pose camne camne. Kite ngan encek tunang mane gheti pose pose ni.

Ok sekian saje luahan hati kite utk malam ni. Kite blum cite lagi pasal official photographer kite kan? Nanti kite da bole tgk gmbr² nye and da dapat album dari photographer tu kite story ok? Yang penting photographer kitorang best! 


Wednesday, September 12, 2012

Engagement | Door Gift

Hi bertemu lagi di segmen engagement. 

Proses mencari door gift agak buntu jugak. Tak tau nak bagi ape sebenarnye. Memula cam nak buat sndri gift. Means yang letak dalam paper bag, pastu deco paper bag tu pastu letak barang dalam tu cth muffin ke, coklat ke kan. Pastu aku pikir pikir balik banyak sangat la masa aku nak buat sume tu kan.


So proses mensurvey gifts untuk tetamu pon bermula. Ade one day tu aku ajak encik tunang (time tu still encik kekasih lagi) pegi Nilai 3. Ekceli kekonon nak carik bunga untuk deco hantaran. pastu aku g sane masuk satu satu kedai macam errrrr not my type la nak beli barang² cmtu. Aku cam blur. Kebenda la nak buat ni hoi. Last² aku ngan encek tunang cam ternampak sumthing untuk gift kitorang. Pocket mirror. Tapi harga dia mak datuk kauuu mahal gila smpai RM18++ Terus cam, letak balik la kan. 

Pastu bagi idea kat encik tunang, ape kate kite survey online. sure belambak punye. Balik umah, masing² survey kat online shop. Setelah beberapa hari survey jumpe yang bekenan di hati. dan terus booked. dan encik tunang terus shoot ke shah alam amek barang tu. Time tu encik tunang off day. Aku je keje. dan terus encik tunang pick up aku kat tmpt keje. pUlang sesame smpai ke seremban, dan die terus kan perjalanan ke melaka. Haaa tu gift untuk ladies² aje tau. Pocket mirror idaman kalbu. So 60pcs pocket mirror for ladies.


For ladies

Gift untuk lelaki plak lagi buntu ape benda laaa kau nak kasi. Pastu time tu family mak ngah nak ke Makkah buat umrah pulak. Aku dengan laju nye meminta pertolongan akak sedara aku @Ainieynokiey untuk belikan gift untuk lelaki. Cer teka kebenda? Hehehe. 

Tasbih + Gelang/Key chain + Minyak atar

Kat arab sana murah. Satu bekas yang berisi tasbih + gelang/key chain + minyak atar tu just RM1.80 je duit kite. So aku beli dalam 50pcs. Ye lor selalunye lelaki tak ramai datang majlis² cenggini. Hehehe.


Last but not least. Marshmallow in a jar. Sponsor gift from akak sedara tersayang kak Aini and kak Hanim. Terharu sangat sangat tahu tak! Sbb gift aku limited kan. So dengan tambahan gift ni, boleh la tetamu lain yang dtang dapat jugak gift. 72pcs from kakak kakak sedara saye. Time awal² dorang kasi ni, aku cam blur ni nak bagi sape plak? time bile nak kasi? Kang ade yang tak dapat cane plak? Haa 2 3 hari jugak la aku pikir benda tu. Huuuu

marshmallow in a jar

Kenmain tau aku takde idea camne aku nak deco benda alah ni supaya nampak comey siket. takde la kotok kosong cenggitu . 

Gambar no (1) menggunakan reben yang banyak. No (2) (3) dan (4) menggunakan reben pendek. Ikat² bentuk reben dan tampal. Posisi je lain. No (2) dan no (3) cam weird ghupenye letak cenggitu kan. At last decide buat yang cam no (4) tu. Idea idea ni aku whatsapp gambarr kat encik tunang tanye pendapat die. Dan die pon setuju dengan gambar no (4) tu. 
Untuk menyedapkan lagi pandangan mata, aku pon dengan rajin nye mendesign THANK YOU tag sendiri. Sesimple yang mungkin la aku buat. Dengan berbekalkan printer kat office, aku pon beli la kertas keras yang cam cantik² sikit ghupe die dan print kat office. =P So kat atas tu la ghuper nye lepas print menggunakan sponsor dakwat ink dari office. KAH KAH KAH.

Balik umah ape lagi proses menggunting sesatu plak. Dah la kecik kecik kan. Jejuling mata aku gunting² ni. dah lame tak menggunting citenye. Smpai terlelap² la aku kat katil tu. Sume ni di buat lepas balik kerja. Selalunye aku balik keje around 8-9 baru smpai umah. So balik mandi, sesiap kan diri dan buat la ape yang patut kat door gift ni. Ikat reben smpai melecet jari (okay tipu) tampal kat pocket mirror, bekas tasbih dan tempat marshmallow. 

dan taraaaaa ini la hasilnye :D 
(credit picture tu kak aini)





Tuesday, September 11, 2012

Engagement | Sponsor


Cite pasal engagement lagi. Harap korang tak bosan la ye. Walaupun aku tau ade yang cakap "Weh majlis tunang ko dah macam kawen" Aku? Senyum je :) Biar la ape orang nak cakap. Okeh back to the topic. Sponsor. Alhamdulillah. Ade beberapa orang yang sudi sponsor untuk hantaran dan majlis tunang aku dan menjadikan nye lebih sempurna. Alhamdulillah.. 

Parcel paling besar aku dapat. Kotak ais jual ikan lagi =P

Ni first sponsor aku dapat dari kawan blogger. Ayu. First aku invite ayu untuk majlis aku ni kan. Terus die cakap, "nak bagi satu hantaran la" Aku cam memula tak caye la kan. Bia betol ade orang nak sponsor hantaran untuk tunang kan. Hahah =P Then ayu trus cakap nak sponsor coklat yang macam time die tunang aritu. Coklat ni die tempah dari arahchoclate. Memang cantik! 

Chocolate dan bekas santek!

Ni la rupe Coklat yang aku cakap tu. Siap kotak yang cantik lagi. Kotak tu bole buat tempat barang² accessories aku. Tapi! Ni bagi kat belah pihak ady. Kuikuikui. Da la coklat die pon cantik. Nak makan pon sayang tahu! Oh ye. Kawan sekolah aku (Shabariyah) pon ade sponsor coklat macam ni jugak. Tapi kotak kecik punya. Ekceli untuk belah pihak ady la kan. Tapi time kawan sekolah aku smpai, rombongan pihak lelaki dag bergerak pulang. Hukkk. Shaba, takpe kan aku amek? heeeeeeee tak malu >.< Thanks ayu. Thanks shaba. Alhamdulillah


Kuih raya sodap!

Ni plak second sponsor untuk hantaran. Kuih raya. Almaklum lah. Aku kan tunang time musim raya lagi. So idea to give kuih raya secara spontan. Actually mak cik aku jual kuih raya. Ekceli aku nak beli dari mak cik aku. Aku ck kat mak cik aku, kuih ape ape yang sedap la kan. Nak 3 balang. nak buat untuk hantaran. At last time aku amek kuih tu dari mak cik aku, mak cik aku cakap tayah bayar. die sponsor. Syukur Alhamdulillah :)

Buah buahan tempatan

Hantaran tunang tak sah kalau tak de buah buahan tempatan kan? So buah ni sepatutnye aku nak beli sehari sebelum majlis. Ye lor kang beli awl² busuk plak kan. Then 2 hari sebelum majlis, Mak teh aku tnye mak aku dah beli buah ke belum. Mak aku cakap le belum kan. Sebab nak beli esoknye. Haaa time tu la mak teh cakap mak teh nak sponsor buah. Syukur alhamdulillah :) 

Kek caramel

Kek yang santek dan sodap ni jiran depan umah aku sponsor. Thanks aunty! Sehari sebelum majlis, time tu dia baru balik keje dengan husband dia, dia hnatar depan umah. Aunty tu cakap, buat la ape yang awak nak dengan kek ni. Nak makan sendiri ramai² boleh, nak wat letak kat hantaran pon boleh. Heeeeee. Thanks a lot aunty! oleh sebab hantaran aku da cecukup dan dulang hantaran pon cukup² je, so we decide untuk bagi makan kat tetamu² yang hadir nanti. Syukur alhamdulillah.

Marshmallow in a jar

Marshmallow dalam jar comey ni di sponsor oleh @Ainieynokey a.k.a kakak sedara saye. Ekceli time jumpe kak Aini time raya, memula kak aini nak sponsor kek. Pastu kek da cam banyak kan. Then tak jadi lor. Huhuhu. Malam lepas kitorang beraya bersama tu, Kak Aini whatsapp aku. Die cakap nak sponsor gift untuk tetamu pulak. Heeeeeeeeee aku cam tak caye la kan memula. Sebab aku punye bajet gift limited je. Meaning that tak sume tetamu yang dapat la. Thanks akak for the gift! *hugs* >.< Alhamdulillah Nanti aku cite pasal gift untuk next entry okeh? :)

Ekceli, ade lagi beberapa sponsor yang aku tak sempat nak snap gambar. Sponsor untuk menyempurnakan lagi majlis tunang aku. Mak cu sponsor kek untuk tetamu makan (Mak cu memang kepakaran nye dengan kek). Thanks untuk smak cik, makcik aku yang sponsor tenaga, idea dan macam macam lagi untuk majlis tunang aku ni. Nak list kan satu satu sponsor memang smpai berjala entry ni. Terima kasih banyak² untuk mereka² yang dah terlibat secara langsung dan tidak lansgung dalam majlis ini. Yes aku tau ni majlis tunang je. Bukan majlis nikah or kawen. Tak salah kan aku nak share? 

May allah bless all of them. Amin