Sunday, February 19, 2012

1st interview ada test, 2nd interview ada test. gila tahu?

*amaran keras: entry yang pasti boring kerana tiada secalit gambar*

Selamat hari sabtu malam ahad. Tajuk kemain panjang agi kan. Senanye aku nak meluahkan rasa yng dah lama terbuku di hati ku ini. Ah macam penting sgt je ape kau nak luahkan ni kan mira. Do i care? 

First Interview
Tahun lepas. Sekitar pertengahan bulan doblas dua ribu sebelas aku pegi interview kat sebuah company yg besar di melaka. Tak tau? sila search. Di sebabkan #futurehusband keje ctu, dan mempunyai beberapa kawan yg berkerja di situ dan agak berpengaruh besar di situ, maka aku dapat la tau yang interview tu mempunyai TEST bertulis!(#futurehusband xsama department dgn kawan kawan dia mahupun department yang aku apply tu) So beberapa hari sebelum interview aku prepare la apa yang patut kan. Sesungguhnya baca dari official website mereka sahaja. Sesungguhnya dah lama tak study so tak berapa nak melekat dalam otak. Beserah je la time interview tu nanti.

Pada hari interview, cuak nye jgn cakap la kan. Sesejuk tangan aku menunggu interviewer dtg masuk dlm blk tu. Even interviewer tu #futurehusband punye kawan punye makwe aku tetap cuak. Ye la. Bukan aku berkawan rapat pon kan dgn dia. Die masuk2 je perkenalkan diri dia then bagi ketas test jawab soalan. Seingat aku dalam 10 soalan kot. Dalam masa 15minit. Kalau soalan objektif tak pe. Ni subjektif. Isi tempt kosong. Pastu soalan tricky. Kepantasan berpikir tu kena ada. Antara soalan nye la kan cam ni "Mary's father has five daughters 1 Nana 2 Nene 3 Nini 4 Nono What is the name of the fifth daughter?" Dan beberapa soalan lain yg berbentuk begitu. Dan juga calculation. Soalan calculation ada jugak yang aku bantai sebab tak cukup masa. 

Result dari interview tu agak kecewa bila mana interviewer tu sndri text aku. "Sorry to inform you that your application has been place under KIV for the moment duet to a new management direction 2012. In case we have clearance to add head count, you are top on my list, unfortunately not for now. Sorry to bring you this unfavorable reply. Do have great new 2012 week ahead. Looking forward to working with you in the future and thanks for your time and patience" Lepas tu aku rase cam down gila. Sebab aku berharap sangat dapat kerja kat sana. Ok fine. Tak mati pon aku tak keje sana. Tak menganggur pon kalo aku tak keje sane. *Ayat org kecewa*

Then beberapa hari lepas aku dapat text dari Interviewer tu lagi. "Hi Amirah. This is ******* from *********** . Just to check if you are still interested to work with us? I have a vacancy in place with i believe suits you. Let me know yeah" Time aku bace msg tu rase macam nak tecabot jantung aku pon ada. Adekah ini peluang terakhir aku? So aku pon pegi la 2nd interview keesokan harinye. Tapi yang interview aku bukan lagi orang yang sama. Tapi die punya GROUP LEADER. And ada test lagi. Hands on test. Ku pikirkan test macam 1st interview tuh. Ghupernyer test kau buat depan² dorang. 

Second Interview
Time 2nd interview tu yang interview aku 2 org. Orang² atasan dalam department tu. 1st impression aku tgk dorang macam friendly. Tapi memamng friendly kot. Masuk2 je ilek je ckp BM ngan aku. Aku pon ape lagi. Ckp rojak ah ape lagi. BM + BI. Lepas kenal kan diri and cite sebe sedikit pasal aku dorang teruskan dengan test. Hamagadddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd. Dorang bukak MICROSOFT EXCEL. Dorang tanya soalan, aku kena buat depan dorang guna excel kat Laptop dorang. Aku tak de masalah pon dengan Excel. Sebab hari hari aku guna Excel dekat office skrang. Tapikkkkkkkkkkkkkkkk. Kau tahu tak dorang guna EXCEL 2007 yang aku guna hari hari adalah EXCEL 2003!! Tahu tak ADALAH SANGAT BERBEZA EXCEL 2007 & EXCEL 2003? zZzZzZzZz Aku dah cam nak menangis kat ctu dah. Dalam ati aku ase nak kuar dari bilek meeting tu terus. 

Soalan pertama: Mira you tau guna Excel & Power point kan? 
Aku: Excel hari hari guna. Power point tak slalu guna. tapi tau jugak siket²

Soalan Kedua: Boleh tunjukkan I macam mana nak filter this raw data from column W.
Aku: Dengan konfidennye. Dalam ati *perghhhhhhhhhhhhhh excel 2007 plak. Mane filter ni woiiiiiiiii. Selalu aku buat senang je nak carik. haram J btol* So aku dengan jujurnye ckp aku punye excel slalu guna 2003 dan aku meragau dan stil mengerakkan cursor ke kanan ke kiri di atas tab tab dalam Excel 2007 itu utk mencari di mana kedudukan filter tersebut. Sangat demm tahu? Benda senang macam tu tak dpt buat mmg ah sangat dem.

Soalan Ketiga: Pivot Table
Aku: Yes aku penah bwt pivot table tp tak slalu. Dan situasi nye lain dari ape yang doang suruh. Akhirnye aku jujur ckp "i don't know how to do" 

Soalan Keempat: Buat Line graph kat Power point bedasarkan data yang diberi
Aku: Last buat time buat report utk Practical dlu. Gigih buat. Dan berjaya. Walaupun ade 1 soalan ttg Line Graph tu aku tak dpt jwb. Tu pon sebab Power point dorang guna adalah 2007! Ketinggalan zaman la aku ni!

Soalan ke lima: Sort data by ascending & descending. 
Aku: Kacang. boleh buat. 

Soalan ke enam: Filter data terus jadi top 10.
Aku: Sorry I dont know

Dan beberapa soalan lagi yg aku kurang remember. Ceh nak gak guna remember. Guna lupa je sudahhh *panggggggg* Tahu tak betapa payah nye kalau ape yang kita selalu buat, tuka format lain seperti dari Excel 2003 > Excel 2007 adalah sangat menyusahkan otak!

Lepas abes soalan soalan yang menyakitkan jiwa dan raga aku tu, interviewer tu berbual mesra dengan aku. Walaupun ada ayat die sebelum berbual mesra tu agak menyentap kan sanubari ku. Sobbs. Ah dulikkan. Abes sessi interview tu aku melangkah keluar dari bilik meeting tu dengan perasaan redha. Hampir sejam setengah jugak la interview session tuh.

Then semalam, HR company tu called. Aku cuak ah kan. Ape lagi dorang ni kan. Dahtu HR tu ckp, interview aritu result nye bagus. Tapi buat masa ni, application aku kena hold lagi until further notice. When? Donno. 

Sedih tahu? Tapi interviewer yg 1st interview aku tu ade text aku and bitau pasal ni sebelum 2nd interview tu lagi. Tapi aku datang jugak untuk 2nd interview ni. Aku rasa 1st interviewer aku tu yang beriya nak aku masuk dalam team dorang. Tapi management & leader dorang xnak amek org baru masuk lagi kot. Tu assumption aku je la. 

Tak pe la. Kalau ada rezeki aku kat situ tak ke mana kan? Tempat kerja sekarang tak ada masalah pun. Cuma aku nak kerja kt Company kt Melaka tu untuk perancangan masa depan aku dgn #futurehusband.

Nevermind Mira. Ade rezeki ada. Kalau tak, rezeki kau kat tempat lain. Doa dan tawakal. Amin.

notakaki: mcm dah ketinggalan zaman aku still guna excel 2003 padahal skang excel da ade version 2010. Bukan apa, office skrang sume shared document sume guna 2003. Harap paham bila upgrade ke Excel 2007, dah tak boleh bukak any document yg menggunakan Excel 2003. Guna 2007 pon da pening. Nak guna 2010 plak? Pengsan!

12 comments:

  1. guna la 2010 punye kak mira. huhuhu

    ReplyDelete
  2. name fifth daughter tu, "Mary"~ :D
    okay, kite lulus intebiu! haha~

    ReplyDelete
  3. Pengsan jugak baca pengalaman interview ni.

    *gedebukjatuh*

    ReplyDelete
  4. haaa..
    moralnyer...
    walaupun dalam rutin kerja kita guna
    mic.off. 2003...
    mulalah dr skrg belajar sikit2 yg up2dte tau...hhehehe
    tak lama lg kuo yg baru plak...2013..
    errkkkk
    hahahhaa

    ReplyDelete
  5. saya lagilah

    tak reti guna excel mana-mana version pun.

    pernah belajar tapi tak praktis.so sudah lupa. aduhh..

    ReplyDelete
  6. moga ada rezekinya.. CB pon tgh cari kerja..ssh nak dpt kerja skang..huhuhu

    ReplyDelete
  7. @c.i.k.a.m.i.e.a huuuuu guna 2010 lagi tak pahamm. haha lagipon satu office gune 2003 hehe

    ReplyDelete
  8. @NdyaIbrhm. haaa setiap interview session lain2 pengalamannye dik ;D

    ReplyDelete
  9. @Farhan Yusuf masalahnye kat office tu gune 2003 and sume shared files so kalo tuka yang baru punye habis sumer crashhh

    ReplyDelete
  10. @littledolphin huhu dlu time kte mula2 masok keje pon da biol2 tak reti gune excelll. time study mane gune sgt excel kan heheh

    ReplyDelete
  11. @Cik Bambamitu la pasal. gud luck utk CB jugak ye ;)

    ReplyDelete

This is best brooooooo!