Tuesday, March 27, 2012

Al-Fatihah...


Beberapa hari sebelum pemergian beliau.
Atok; Jah, besday awk bile ye?
Nenek; besday sy ari ni la. Kenapa?
Atok: sy dah tempahkan 'kek' besday paling besar utk awk. Tp 'kek' tu x smpai ari ni la. Awk kena tunggu sampai ari jumaat.
Nenek; awk tempah kat mana pulak kek besar tu?
Atok: ada la. Awk tunggu je la ari jumaat nt.. 'kek' tu smpai ari jumaat..

Jumaat (23032012) yg mulia atok meninggalkan kami. 'Kek' itu yg di maksud kn nye. Dan atuk dah tempah kek awl2 kat kedai kek Jalan Reko. Siap bayar lagi. Kelmarin org kedai kek tu siap call suh amek kek yang atuk dah tempah ;( Sebulan sebelum dia meninggalkan kami, atuk macam tau² yang dia akan meninggalkan kami.Banyak kali dia ckp kat pak cik aku "Ayah nak pegi jauh ni.." 

Lepas dia pegi, nenek nak kemas² barang atuk terjumpa dokumen² yang atuk da asing kan utk kesenangan nenek mencari. dokumen² yang utk digunakan time dia tak ada nanti.. Bacaan tahlil pon dia da siapkan if time dia pergi tak ada siapa yang boleh bacakan, dia suruh pakcik aku baca kan. Hurmm. :(

Time aku umur macam ni, aku belum penah hilang ahli family aku lagi. dulu time kecik ada la. tpi time kecik tak tau pape. Time umur macam ni, baru aku tau betapa sakitnya hilang org tersayang. :(

Atuk kandung aku dah lama meninggal dunia. Time tu aku umur dalam 2 -3 tahun..Even atuk aku ni atuk tiri, tapi aku tetap sayang dia. Dia seorang yang sangat baik. Sangat disenangi ramai. Orang yang kenal dia tahu la dia macm mana. Sejak dia pegi aritu tak tertahan air mata aku ni berjurai jurai kuar.  Sebelum atuk di bawa ke masjid, di mandikan, di kafankan, di kebumikan sempat aku cium dahi atuk.. sejuk..;'(

Aku terkilan sangat time ari jumaat tu aku tak sempat nk jumpa dia sebelum arwah menghembuskan nafas yang terakhir. time tu aku kt office. Mak msg dalam pkol 3.30++pm "Kak, atuk dah nazak. Akk nak pegi tgk tak.." Dapat je msg tu aku terus save kerja2 aku terus off pc n ckp ngan Boss aku, aku nak balik. Trus aku pegi spital serdang. Sampai sane dalam kol 5pm. Train lambat plus tunggu angah aku amek kat KTM Serdang. Sampai je lobby spital, Mak tepon. Kak, atuk dah tak ada.... Berjurai air mata aku......... :(

Ok aku da tak bole nak teruskan lagi. 

Al-fatihah utk atuk aku Zainudin bin Hamzah. 1941 - 2012.

Semoga atuk tenang di sana..

3 comments:

  1. al-Fatihah
    =/
    I dah takde atuk nenek. dorang dah pergi masa I kecik. betul, masa kecik kita taktahu apa-apa. tapi bila sekarang I takut pulak kalau ada sesapa yang akan tnggalkan I =/

    mak cerita arwah atuk pergi senang je , takde sakit ke apa ke. lepas makan , dia minta maaf dgn semua org dalam rumah lepas tu ckp nak rehat =/

    semoga mereka tenang di sana =/

    ReplyDelete
  2. Sedihnnya!!! Cik Senow rasa nak nangis sekarang :(

    ReplyDelete

This is best brooooooo!