Friday, March 23, 2012

Ring hunting



Seperti perancangan yang kitorang dah buat 2 ke 3 minggu lepas, so semalam ber cincin hunting. Ape ke buruk sangat la ayat aku ni kan. Ah ghasak la. Hwehweh. Actually ari tu time kuar dah survey sikit² dah. Poh Kong, Tomei, Emas Sri Pinang. Dekat Poh Kong kalo emas 916 dorang takde letak batu. (Zircon) Org tu kata emas 916 dorang tak letak batu sebab keras. Aku cam pelik la kan. Aku iye kan je la. Sebab aku bukan nye pakar pon pasal emas² ni.

Pastu pegi plak Tomei. S/A kat situ tunjuk kan la cincin² yang dorang ada. Dorang ada je cincin emas 916 yang ada batu. S/A dorang sndri ckp yang kat Poh Kong mmg takde cincin emas 916 yang ltk batu. Poh Kong just ada cincin emas 795 yang ltk batu. Kalo beli emas 795 rugi la kan. Komposisi emas die sikit. Range harga kat Tomei pon boleh tahan la. Amek yang 916 + batu zircon. Range harga dlm RM400 - RM1000. Depends on brape gram & batu & design.

Pastu aku ckp ngan #futurehusband kite beli je kat kedai bese². Tayah ade brand² kan. Ye la macam Angah n Along aku 2-2 beli kat Kuala Pilah. Aku dgr pon emas kat Kuala Pilah murah murah. Harga bole kawtim. 

So smlm we had a long journey to Kuala Pilah. Long journey la sgt kan. Dri umah aku ke Pilah 30-40minit je. Kalau tak jem. Pegi ngan mak abh skali tahuuu. Haa. Kol 9 am #futurehusband dah terpacak kat depan rumah. Kenmain tau Abh nak dok blakang ngan mak. Abh cakap "Abh nk jugak merasa dok blakang cane" Like a boss. hahah.Sepanjang perjalanan #futurehusband byk diammmmmmmmm. Segan katenyeee. Kalo dengan aku kenmain mulut byk cakap. Dok nyakat aku je kejenyee. So we had bfast @ Pilah. Nasi lomak sodap. Heh. 

Lepas bfast menuju ke kedai emas. Area pekan Pilah tu mmg banyak kedai emas. Aku tgk kiri kanan jalan kedai emas. Kedai emas biase² je. Mostly family business. So aku pegi ke kedai emas Chan Kwong. (Google image tak de plak gmbr kedai ni). Time aku smpai kedai tu ade jugak beberapa pasangan lain yang tgh nak beli cincin @ gelang. Sume da nak kawen letteww. Hwehwehwe. Usha² dulu cincin mana berkenan. Ada 795 ada 916. Ada 916 yg bertatahkan berlian. Harga die youuuuu RM1k dan keatas. Beralih kepada 916 bertatahkan batu Zircon. Cantik jugak. Satu satu uncle tu kuar kan cincin. Dia kasi aku yg design baru punya. Try pakai okayyyy cantik kat jari aku. Terus terminat yang tu. Browse lagi yg lain.



 Kepingin yang macam ni. Tapi emas. Tak jumpe pulak. Cantikkk. 

At last aku amek jugak cincin yang uncle tu tunjukkan memula tu. Try la cincin tu tapi longgar. Size 13 or 14 maybe. Longgar sgt². Nasib ade design yang sama tp size lain. Apek tu kasi size kecik. Bila tanya ni size ape uncle. Size 11.5 youuuu. Tengok betapa kurusnya jari aku. Jari je la yang kurus kan. Badan gomok Y_Y. Cincin risik aku size 13. Agak longgar. tp still boe pakai tak terkuar la. Sbb time tu #futurehusband tak tau size jari aku n die g beli ngan mak abah n adik dia. Size 13 tu size jari adik dia. Hwehwhewe. So aku confirm amek yang tu. #futurehusband tnye tanak amek yang berlian ke? Aku ckp aaaa tamau la mahal sgttt. Cincin yang aku confirm nak amek tu 916 + zircon. Harga tak silap aku RM800++ Bukak harga mmg harga gitu. Pastu uncle tu kate bole kasi kurang. skali kurang dapat lagi murahhhh. Hwehwehwe. #futurehusband trus g bank sederet ngan kedai emas tu, trus withdraw duit. Bole lagi nak mntk kurang dari harga tu. Hahah mmg tak dapat la kan. Hikss. 

Otw balik tu aku memperagakan la cincin tu kan. besinar sinar jari ai. Sukaaaaaaa! Ade ke #futurehusband suro pakai terus. Tak seperiseee la kann. Okayy enough pasal cincin. Tak sabar ai nak pakai cincin itu.

Tips membeli cincin
So anyone yang nak kawen nak beli emas cincin/gelang/rantai nasihat aku beli la kat kedai kedai yang tiada jenama. Maksud nye yang kedai² kecik biase² je. Sebabnye kos upah dorang murah. Mostly family business kan. Kalau pegi kat Poh Kong ke, Tomei ke, Habib ke, harga dorang lebih mahal sbb kos upah dorang mahal. Nak tahu tak, kedai emas yang besar² tu pon kadang dorang ade amek dari kedai yang kecik² tu tauuu. So tiada beza amek kat kedai berjenama dengan kedai biasa² je. Emas tetap emas jugak.

Till then.Daaaa~

5 comments:

  1. miraaaa...
    real diamonds mmg tak boleh buat pade emas 916..n jgn beli kat tomei..emas 916 die ade camporan..x pure..sbb tu dorg boleh letak diamond kat ctu...liya beli kat habib jewels. diamond sebijik je pon...emas mmg 750...=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. huuuu. mira mmg tak beli kat kedai2 ade brand ni liya. mira g kat kedai kampung2 ni. heheh. dapat lagi murah sbb manpower dorang tak mahal. :D

      Delete
  2. nk beli jg ni...nk yg ada berlian..mana tempat murah?

    ReplyDelete
  3. Emas 916 xbolwh letak berlian .hanya 585 je boleh ..

    ReplyDelete
  4. 750 je ltk berlian... sbb emas 75% je.. yg len campur supaya nk pegang emas tu lg kuat... ade je emas 916 ngn berlian/zircon ni tp xtahan lama, zircon tu akan tercabut.. hee:)

    ReplyDelete

This is best brooooooo!