Friday, September 7, 2012

Engagement | Orang kate...

Assalamualaikum


Orang kate masa bertunang paling banyak dugaan nye. Ramai orang kate gitu. Aku banyak dapat nasihat macam tu dari family, kawan kawan, sedara mara, dan sahabat handai. Bila dengar camtu sape la tak cuak kan? Lagi kerap dengar orang cakap macam tu lagi banyak la otak ni berfikir bukan-bukan. 

mak, abah, | bakal abh mertua, bakal mak mertua.

Gaduh gaduh dalam hubungan benda biasa la kan? tapi orang kate, time tunang, gaduh nye lain macam? Tu sume orang kate. Dan ade jugak aku dengar pengalaman dari kawan kawan aku. Kalau boleh elak benda macam tu kite elak la kan. ye tak? Sape la nak tengok hubungan yang dah lama terbina terputus di tengah jalan. Tak nak! 

my family saye | family encik tunang

Time tunang orang kate, kadang kadang benda kecik pon boleh jadi gaduh besar. Kalau boleh jangan layankan perasaan sangat. Jangan terlalu layankan emosi. Emosi syaiton tuh! Banyakkan bertolak ansur. Bawak berbincang. Jangan sebab nak pilih tema kaler pon nak begaduh plak kan? Ahhh. syaiton sumer tu!

kakak ipar 3 + 2 | bakal adik ipar

Time tunang orang kate, ade saje anasir luar yang datang menganggu. Elakkan la dari berniat untuk bermain hati dengan orang lain. Elakkan la nak rapat rapat dengan jantina yang bertentangan. Elakkan la dari berkongsi masalah yang terjadi antara kite ngan tunang dengan orang lain. Hati manusia kite tak tahu macam mane. Ade yang dari luar nye nampak suke tengok kite bahagia bersama pasangan. Tapi hakikatnye dalam hati nye ade anasir² jahat yang boleh merosakkan hubungan antara kite dengan tunang.

Cousins

Orang tua-tua kata, tak elok tunang lama-lama. Kalau boleh dicepatkan, cepatkan la. Bagi kami, kalau boleh memang nak cepat. Sape taknak cepat mendirikan masjid kan? Tapi kerja kawen ni bukan satu benda yang mudah. Banyak benda kena buat. Kursus kawen pon den tak poie lagi. 

"Dear Mr FiancéeMay our love growth until Jannah. Insyaallah. Amin"

Semoga Allah s.w.t lindungi kami dan hubungan kami dari perkara² yang tak diingini. Insyallah. Amin. Kawan².. tolong doakan kami yer. Thanks.

22 comments:

  1. tahniaaah mira
    wlcome to the club
    hehee
    club pentunang

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks lya! heeee awk bila majlis? jgn lupe jemput! :D

      Delete
  2. kak mira sumpah lawa gila

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe ni mesti ika adik kesayangan akk ni kann :D thanks dik!

      Delete
  3. cantik nye..mcm muka pelakon eira syazira ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh. saye adik kembar die (ok tipu) haha thanks dear!

      Delete
  4. da namanya org, mestila bole kata apa2kan...apa2 pn tahniah....

    ReplyDelete
  5. wah... cantiknya tunang... follow sini lah. Nak follow up.. nati ley tgk update kawen pulak. ngee~

    ReplyDelete
  6. First time visit blog ni, tahniah Kak Mira! Sekarang kawan saya pun dah ramai start bertunang dan kahwin ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks arham. Skrang ni mmg musim kawen kot. hehe thn dpn lagi penuh jadual wedding kawan2 :D

      Delete
  7. congratz dear

    mcm muke eira syazira sket =)

    sya-orked.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. selamat bertunang ye awk..:)..
    insyaallah sma2 kita doa ye..

    ReplyDelete

This is best brooooooo!