Wednesday, September 12, 2012

Engagement | Door Gift

Hi bertemu lagi di segmen engagement. 

Proses mencari door gift agak buntu jugak. Tak tau nak bagi ape sebenarnye. Memula cam nak buat sndri gift. Means yang letak dalam paper bag, pastu deco paper bag tu pastu letak barang dalam tu cth muffin ke, coklat ke kan. Pastu aku pikir pikir balik banyak sangat la masa aku nak buat sume tu kan.


So proses mensurvey gifts untuk tetamu pon bermula. Ade one day tu aku ajak encik tunang (time tu still encik kekasih lagi) pegi Nilai 3. Ekceli kekonon nak carik bunga untuk deco hantaran. pastu aku g sane masuk satu satu kedai macam errrrr not my type la nak beli barang² cmtu. Aku cam blur. Kebenda la nak buat ni hoi. Last² aku ngan encek tunang cam ternampak sumthing untuk gift kitorang. Pocket mirror. Tapi harga dia mak datuk kauuu mahal gila smpai RM18++ Terus cam, letak balik la kan. 

Pastu bagi idea kat encik tunang, ape kate kite survey online. sure belambak punye. Balik umah, masing² survey kat online shop. Setelah beberapa hari survey jumpe yang bekenan di hati. dan terus booked. dan encik tunang terus shoot ke shah alam amek barang tu. Time tu encik tunang off day. Aku je keje. dan terus encik tunang pick up aku kat tmpt keje. pUlang sesame smpai ke seremban, dan die terus kan perjalanan ke melaka. Haaa tu gift untuk ladies² aje tau. Pocket mirror idaman kalbu. So 60pcs pocket mirror for ladies.


For ladies

Gift untuk lelaki plak lagi buntu ape benda laaa kau nak kasi. Pastu time tu family mak ngah nak ke Makkah buat umrah pulak. Aku dengan laju nye meminta pertolongan akak sedara aku @Ainieynokiey untuk belikan gift untuk lelaki. Cer teka kebenda? Hehehe. 

Tasbih + Gelang/Key chain + Minyak atar

Kat arab sana murah. Satu bekas yang berisi tasbih + gelang/key chain + minyak atar tu just RM1.80 je duit kite. So aku beli dalam 50pcs. Ye lor selalunye lelaki tak ramai datang majlis² cenggini. Hehehe.


Last but not least. Marshmallow in a jar. Sponsor gift from akak sedara tersayang kak Aini and kak Hanim. Terharu sangat sangat tahu tak! Sbb gift aku limited kan. So dengan tambahan gift ni, boleh la tetamu lain yang dtang dapat jugak gift. 72pcs from kakak kakak sedara saye. Time awal² dorang kasi ni, aku cam blur ni nak bagi sape plak? time bile nak kasi? Kang ade yang tak dapat cane plak? Haa 2 3 hari jugak la aku pikir benda tu. Huuuu

marshmallow in a jar

Kenmain tau aku takde idea camne aku nak deco benda alah ni supaya nampak comey siket. takde la kotok kosong cenggitu . 

Gambar no (1) menggunakan reben yang banyak. No (2) (3) dan (4) menggunakan reben pendek. Ikat² bentuk reben dan tampal. Posisi je lain. No (2) dan no (3) cam weird ghupenye letak cenggitu kan. At last decide buat yang cam no (4) tu. Idea idea ni aku whatsapp gambarr kat encik tunang tanye pendapat die. Dan die pon setuju dengan gambar no (4) tu. 
Untuk menyedapkan lagi pandangan mata, aku pon dengan rajin nye mendesign THANK YOU tag sendiri. Sesimple yang mungkin la aku buat. Dengan berbekalkan printer kat office, aku pon beli la kertas keras yang cam cantik² sikit ghupe die dan print kat office. =P So kat atas tu la ghuper nye lepas print menggunakan sponsor dakwat ink dari office. KAH KAH KAH.

Balik umah ape lagi proses menggunting sesatu plak. Dah la kecik kecik kan. Jejuling mata aku gunting² ni. dah lame tak menggunting citenye. Smpai terlelap² la aku kat katil tu. Sume ni di buat lepas balik kerja. Selalunye aku balik keje around 8-9 baru smpai umah. So balik mandi, sesiap kan diri dan buat la ape yang patut kat door gift ni. Ikat reben smpai melecet jari (okay tipu) tampal kat pocket mirror, bekas tasbih dan tempat marshmallow. 

dan taraaaaa ini la hasilnye :D 
(credit picture tu kak aini)





34 comments:

  1. alaaa rugi tak p tunang miraa ;p
    ekceli mmg nk p dah, kebetulan makteh dari segamat, ingt nk singgah tp dh petang sangat kul 6 gitu sampai somban, mcm sogan la plak kan.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. huuhu. ape tak datang je mak tehh. ade je lagi org time kol 6 tu. huuuu tapi door gift da tak de la kan :D

      Delete
  2. awak beli kat mana yer mirror tue.

    ReplyDelete
  3. tak jemput pon g tunang..lau x dh pegi.ngeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ngeeee nanti time wedding kte jemput ye yang. heee :D

      Delete
  4. ehem..ehem..sedihnya tak dapat satu pun daripada di atas.
    majuk ah cani....sobsob!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaaaaa akkk sowwy laa. dah abes time tu. wuuu limited je mende tu. mende tu time tghari je pon da abes. hukhuk. sowwy yerr.

      Delete
  5. bestnya doorgift! idea neh.theeeee~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ngeee kawen jgn lupe jemput yang! ;D

      Delete
  6. cantik dan menarik
    bestnya
    buat sendiri lebih jimat kan

    selamat bertunang dear <3

    ReplyDelete
  7. wahhh!!cantik dan menjimatkan.bila tengok gift kat atas terus dah terbayang nak buat macam mana bila tiba masanya nanti..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah tiba masanye jemput tau yuyu! XD

      Delete
  8. amboi ramai sponsor.beraneka door gift dia. :)tahniah mira.lmbt lak wish.

    ReplyDelete
  9. wah...meriah nye pertunangan. tahniah!

    ReplyDelete
  10. Tahniah.... i nk tahu mana u beli pocket mirror ty eh? Berkenan pulak melihatnye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear all please refer here for ladies gift http://www.kouhukugift.blogspot.com/

      Delete
  11. whooaaaa...best nye. I kalaw jadik ur guest mesti happy giLe bawak bLk door gift cmni =)

    sya-orked.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks dear. ingt time wedding nak buat cenggitu jugak. tp lari bajet lor. huhu

      Delete
  12. salam... awak beli kt mana pocket mirror tu? cute nye.. =)

    ReplyDelete
  13. salam... awk beli d mana pocket mirror tu? cute

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear all please refer here for ladies gift http://www.kouhukugift.blogspot.com/

      Delete
  14. Salam miss mira..sy berkenan dgn dooR gift yg u post kt blog u ni.. so if u dun mind can u share kt mane tempat yg u pg ni...cuz i nk buat doorgift foR my E-day.. TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear all please refer here for ladies gift http://www.kouhukugift.blogspot.com/

      Delete
  15. Replies
    1. alhamdulillah. buat mane yang termampu :)

      Delete
  16. -salam perkenalan dan akak nak tumpang iklan sikit ye TT-

    Salam to blogger sume ^___^

    mencari cari doorgift utk majlis kenduri kahwin mahupun jamuan keraian anda? cuba lawati blogspot Ananaifa di waffle-comel-ananaifa.blogspot.com dan sekiranya berminat dengan tawaran kami, bolehlah proceed for next action ya!

    //Jazakallah & Jazakallah again TT ^___^//

    ReplyDelete
  17. Comelnye.. Sist, share la kat kite bli pocket mirror kat ane??? mya_naughty@yahoo.com

    ReplyDelete
  18. Sis. sgt comel.. share la kat kite awak beli pocket mirror kat ane.. mya_naughty@yahoo.com

    ReplyDelete
  19. Comelnye.. Sist, share la kat kite bli pocket mirror kat ane??? mya_naughty@yahoo.com

    ReplyDelete
  20. A'kum Mira n all bloggers..
    Nak door gift yg lain dpd yg lain tak?
    Murah,menarik n trendy..
    Y not check out my blog to see..

    femcreation.blogspot.com

    N if suke, "Like" my page at Facebook k!

    ReplyDelete
  21. salam mira, boleh emel kt sy price utk mirror tu x?

    ReplyDelete

This is best brooooooo!