Sunday, October 21, 2012

Kisah baju pengantin

*entry TIADA gambar*

Assalamualaikum. Semalam bekesempatan ke melaka. Ngedate ngan encik tunang :'). Ye lah sorang keje melaka. Sorang keje kl. sorang office hour sorang keje shift. Cer cite bape kali sebulan je ktorang jmpe? 

Sekarang ni sesejak dah planning nk mendirikan masjid ni (alhamdulillah), masing - masing jadi kedekut. Kedekut in sense of mcm barang or sesuatu yang tak bape perlu toksah ngade nak beli. Macam smlm mulenye nk wat marathon movie. Sebabnye dah lama gile tak tgk movie-movie terbaru kat panggung wayang. Sudahnye layan satu movie je. STOLEN. Baik gak citenye. Lepastu kononnye nak pegi karaoke pulak. Aktiviti karaoke ni pon dah lama gila kitorang tak pegi. Dulu time 2-2 kat KL agak selalu gak la berkaroke. Pastu pegi kat tmpt karoke tu, tgk harga SEJAM RM31 hengget. Terus aku ckp ngn encik tunang. Tak payah la sayang. Mahal sgt. Nampak tak kedekutnye aku disitu. . Walaupun encik tunang yang nak membayornye. Kalau dulu alaahhh RM31 tu ape ade hal. Sekarang semuanye berkira. :P

Eh tajuk entry da tersasar jauh ni. Kehkehkeh. Maapkan saye. So semalam lepas bersuka ria tengok movie kitorang pegi la singgah kat kedai pengantin yang kitorang dah booked time kitorang pegi Pameran pengantin kat AEON Bandaraya Melaka tu. Seriously pegi pameran pengantin time nak kawen sangat berbaloi - baloi. Kitorang decide ambik bridal yang sama utk kedua-dua belah pihak. Dari nikah + sanding + bertandang kitorang amek bridal yang sama. Senang dan lebih menjimatkan. 


Alkisahnye pegi butik pengantin tu nk tengok tengok baju dlu. Tp staff kt kedai tu ckp better booked terus baju tu. let say nt kalau dtg lagi, nak tuka pon boleh. So semalam agak lama melepak kt butik pengantin tu. Segala macam baju aku try. Yang sedihnye ade ang berminat sngat dengan baju tu tapi tak muat! Dah gemokkkk. (asek kene gelak ngan encek tunang je semalam sebab baju x muat). Proses mendiet kena dimulakan.  Ade 8 bulan lagi untuk dapat kan berat 60kg. Ngaaaaaaaa mampukah aku? -.-

Aku tak buat baju baru. Baju baru memang memakan cost yang sgt tinggi. Memang la best bila baju tu kau orang first yang pakai dan design kau sorang je yang pakai dulu. kalau tak mampu jangan ambik. Sewa baju yang ada sahaja. So our package gedebak gedebuk skali ngan bertandang  TAK SAMPAI 3K. Wich is sangat affordable for us. Memang dalam lingkungan budget kitorang. Package kitorang tu termasuk baju sanding L+P. Baju bertandang L+P. Accesories. Bantal nikah. Kipas. Payung. 2x make up. Baju perslinan. Pelamin. Baju nikah perempuan. Baju nikah perempuan dpt FREE. Sepatutnye tak termasuk dlm package. Tapi pegi time pameran tu dapat free. Sepatutnye jugak dapat free persalinan lagi. Tp aku tuka jadi baju nikah. So baju nikah lelaki je cari kain yang match dengan baju nikah aku tu dan tempah. Baju nikah kalo tak aku ingat nak tempah sndri. Tapi pikir2 balik, kalo tempah kang cam heavy sgt mahal, kang lps tu tah bile nak pakai tak tau. simple sgt x bape cantik pulak. So sewa sahaja :')

Ohye. Insyallah plan aku nikah + sanding pada hari yang sama. Nikah pagi. Dan sanding tengahari. Sebabnye aku mmg tak nak wat malam berinai. Nak tuka-tuka baju nak begambar smpai ke malam. Pastu esoknye nak bangun awl lagi untuk bersanding pulak. Kesian kan mak abh dan sedara mara yang dtg menolong. Walaupun mak kalau boleh nak satu satunya anak perempuannya buat majlis berinai, tapi aku tetap taknak. Sorry mom. :'( Lepas tu aku pikir jugak, rombongan sebelah lelaki yang nak dtg untuk malam berinai. Kesian kan mereka. Nak tunggu smpai ke malam. Aku tak suka nak susahkan orang sebenarnye. 

Time bertandang kitorang tak buat pelamin. Just makan beradap. Wich is good for us also. Sebelah perempuan selalunye agak heavy dgn segala macam persiapan. So sebelah lelaki simple - simple but memuaskan hati kedua-dua belah pihak. Tapi sebelah lelaki aku lebih pentingkan bergambar. Idea aku sekarang nak bwt photobooth time bertamdang sebelah lelaki. Takda pelamin tapi ada photobooth pon okey. Ye dok?  Sebenanrnye tak sabar nak outdoor shoot kat melaka hikhik. Pasal photographer nanti aku cite okey. Kitorang booked pon time pegi pameran pengantin tu. 

Mari memulakan misi menguruskan badan! Bersenam please mira. Kang baju kawen tak muat! -.-




Nota kecik: staff kat butik pengantin tu ckp muka sy skali tgk macam eira syazira. K bai


13 comments:

  1. This is not best broooooo

    ReplyDelete
  2. gemok ? don't think so. pic tunang u nampak cantik okey! bdw, semoga everything baik-baik je okey. plan betol2! betol ke taknak malam berinai ?kita kawin sekali seumur hidup. pd i,malam berinani tu lah kita nak beramai-ramai dengan family kita. pihak lelaki takde pun takpe.

    ini pendapat i lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes dear. mmg i kalau boleh tak nak baut malam berinai.. i ni boleh migraine kalau tak cukup rehat dan x cukup tido plus panas. T_T nt tkut time hari sanding kepala ni buat hal. wuuuuuu

      Delete
  3. masa kawen dulu simple je.. segala buat sendiri, pelamin pakej paling murah, rumah husband tak ada pelamin makan saje

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn. kalau boleh mmg nak wat simple.~ tpi banyak hati kene jage T_T

      Delete
  4. ok la tu harga dia..gemok ke weh??huhu..jangan stress sgt nak kurus weh..nnti xjalan...mcm aku ha..kawen gemok gak.. T_T papepun semoga segalanya dipermudahkan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg cari harga yang bajet je weh. cousin2 aku kawen smpai 6-7k T_T

      makin menjadi2 gemok. huwaaa

      Delete
  5. moga di permudahkan yaa..8 bulan x lama.kalau mcm sy ni dh mula buat ckit2..sbb buat semua benda ibu suh buat sendri..bazir tempah2..tp dpt kt org tu blk..huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baju kawen pon awk wat sndri ek?

      semoga dipermudahkan jugak utk awk :)

      Delete
  6. dah lama tak singgah sini! :D

    http://kaio.my

    ReplyDelete
  7. lama aku tak singgah sini.. weh 8 bulan tu tak lama.. sekejap je. Aku tempah bridal pun 8 bulan bfore wedding. pas tunang ari tu terus aku survey. carikkk paling murahhhhhh!! area shah alam ni weh tak de 5k jgn mimpi lar. so aku amek jauh sikit tapi murah, tambah transportation pun still murah...

    nak kawen ni ko kena pk lapanpuluhlapan kali. sebabnya duit tu lebur sehari je. ingat keperluan dan kehendak. itu je. memang la kawen sekali seumur hidup, tapi kehidupan selepas kawen tu lagi penting..

    aku belaja semua ni time tempoh bertunang. ikutkan aku yg boros ni, memang pas kawen makan pasir. tapi naseb tunang aku byk nasihat. itu la gunanya. alhamdulillah aku tak kecik hati pun tak buat baju baru ke ape ke.. yang penting both of us enjoy the moment.

    aku nasihat ko memang kena byk surveyy n surveyy.. itu the best thing la..
    n at least ko tau serba sikit semua tu kira org nak tipu ko susah...

    other side, banyakkkkkkkkkkkkkkkkkk lagi ko kena fikirkan. buat slow2 okey!!

    Good luck..

    *dah mcm wedding planner plak aku ni.. haha

    ReplyDelete

This is best brooooooo!