Sunday, October 21, 2012

Kisah baju pengantin

*entry TIADA gambar*

Assalamualaikum. Semalam bekesempatan ke melaka. Ngedate ngan encik tunang :'). Ye lah sorang keje melaka. Sorang keje kl. sorang office hour sorang keje shift. Cer cite bape kali sebulan je ktorang jmpe? 

Sekarang ni sesejak dah planning nk mendirikan masjid ni (alhamdulillah), masing - masing jadi kedekut. Kedekut in sense of mcm barang or sesuatu yang tak bape perlu toksah ngade nak beli. Macam smlm mulenye nk wat marathon movie. Sebabnye dah lama gile tak tgk movie-movie terbaru kat panggung wayang. Sudahnye layan satu movie je. STOLEN. Baik gak citenye. Lepastu kononnye nak pegi karaoke pulak. Aktiviti karaoke ni pon dah lama gila kitorang tak pegi. Dulu time 2-2 kat KL agak selalu gak la berkaroke. Pastu pegi kat tmpt karoke tu, tgk harga SEJAM RM31 hengget. Terus aku ckp ngn encik tunang. Tak payah la sayang. Mahal sgt. Nampak tak kedekutnye aku disitu. . Walaupun encik tunang yang nak membayornye. Kalau dulu alaahhh RM31 tu ape ade hal. Sekarang semuanye berkira. :P

Eh tajuk entry da tersasar jauh ni. Kehkehkeh. Maapkan saye. So semalam lepas bersuka ria tengok movie kitorang pegi la singgah kat kedai pengantin yang kitorang dah booked time kitorang pegi Pameran pengantin kat AEON Bandaraya Melaka tu. Seriously pegi pameran pengantin time nak kawen sangat berbaloi - baloi. Kitorang decide ambik bridal yang sama utk kedua-dua belah pihak. Dari nikah + sanding + bertandang kitorang amek bridal yang sama. Senang dan lebih menjimatkan. 


Alkisahnye pegi butik pengantin tu nk tengok tengok baju dlu. Tp staff kt kedai tu ckp better booked terus baju tu. let say nt kalau dtg lagi, nak tuka pon boleh. So semalam agak lama melepak kt butik pengantin tu. Segala macam baju aku try. Yang sedihnye ade ang berminat sngat dengan baju tu tapi tak muat! Dah gemokkkk. (asek kene gelak ngan encek tunang je semalam sebab baju x muat). Proses mendiet kena dimulakan.  Ade 8 bulan lagi untuk dapat kan berat 60kg. Ngaaaaaaaa mampukah aku? -.-

Aku tak buat baju baru. Baju baru memang memakan cost yang sgt tinggi. Memang la best bila baju tu kau orang first yang pakai dan design kau sorang je yang pakai dulu. kalau tak mampu jangan ambik. Sewa baju yang ada sahaja. So our package gedebak gedebuk skali ngan bertandang  TAK SAMPAI 3K. Wich is sangat affordable for us. Memang dalam lingkungan budget kitorang. Package kitorang tu termasuk baju sanding L+P. Baju bertandang L+P. Accesories. Bantal nikah. Kipas. Payung. 2x make up. Baju perslinan. Pelamin. Baju nikah perempuan. Baju nikah perempuan dpt FREE. Sepatutnye tak termasuk dlm package. Tapi pegi time pameran tu dapat free. Sepatutnye jugak dapat free persalinan lagi. Tp aku tuka jadi baju nikah. So baju nikah lelaki je cari kain yang match dengan baju nikah aku tu dan tempah. Baju nikah kalo tak aku ingat nak tempah sndri. Tapi pikir2 balik, kalo tempah kang cam heavy sgt mahal, kang lps tu tah bile nak pakai tak tau. simple sgt x bape cantik pulak. So sewa sahaja :')

Ohye. Insyallah plan aku nikah + sanding pada hari yang sama. Nikah pagi. Dan sanding tengahari. Sebabnye aku mmg tak nak wat malam berinai. Nak tuka-tuka baju nak begambar smpai ke malam. Pastu esoknye nak bangun awl lagi untuk bersanding pulak. Kesian kan mak abh dan sedara mara yang dtg menolong. Walaupun mak kalau boleh nak satu satunya anak perempuannya buat majlis berinai, tapi aku tetap taknak. Sorry mom. :'( Lepas tu aku pikir jugak, rombongan sebelah lelaki yang nak dtg untuk malam berinai. Kesian kan mereka. Nak tunggu smpai ke malam. Aku tak suka nak susahkan orang sebenarnye. 

Time bertandang kitorang tak buat pelamin. Just makan beradap. Wich is good for us also. Sebelah perempuan selalunye agak heavy dgn segala macam persiapan. So sebelah lelaki simple - simple but memuaskan hati kedua-dua belah pihak. Tapi sebelah lelaki aku lebih pentingkan bergambar. Idea aku sekarang nak bwt photobooth time bertamdang sebelah lelaki. Takda pelamin tapi ada photobooth pon okey. Ye dok?  Sebenanrnye tak sabar nak outdoor shoot kat melaka hikhik. Pasal photographer nanti aku cite okey. Kitorang booked pon time pegi pameran pengantin tu. 

Mari memulakan misi menguruskan badan! Bersenam please mira. Kang baju kawen tak muat! -.-




Nota kecik: staff kat butik pengantin tu ckp muka sy skali tgk macam eira syazira. K bai


Tuesday, October 16, 2012

Newborn : Nur Aisyah



 Baby kesayangan saya. Nur Aisyah. (nama belum betul confirm lagi sama ada Nur Aisyah @ Nur Aishah) Betekak ngan angah. Angah kata 'Aisyah'ejaan die pelik. tah pape. Aisyah la best. Pastu sebelum die ckp "anak ko ke anak aku?" bek aku diam. :P Aisyah lahir pada 12.10.12 cantik betul tarikh lahir die. Patutnye akak ipar aku due date 06.10.12 aritu. tapi baby tamo kuar dari perot mama die. Smpai la 12.10.12 baru die kuar.

Baby Aisyah ni adik kepada Anak buah pertama kesayangan saya Nur 'Aaliyah. Yaya da jadi kak long! Tapi kak long ni penjeles! Jeles abes. Time mama die kat spital kitorang bawak die balik seremban, asal orang tanye 'mama mane?' 'adik mana' sure die melalak habis habisan macam kena pukul kuat². Tetibe sayu je hati die bila orang tanya macam tu. Sensetap Sensetip betul budak kecik ni. Biase la kan. Budak kecik.  Da 2 tahun lebeh sume orang beagi perhatian kat dia je suddenly ade orang lain merampas takhta die. Tapi its okay. lama² nanti die biasa la tu. Jadi kakak yang boleh protect adik adik ye sayang. Semoga 'Aaliyah & Aisyah menjadi anak yang solehah ye sayang.


Baby Aisyah still kat hospital lagi. Doctor tahan smpai hari rabu ni. Lahir ari jumaat aritu. Doc tahan 5 hari. Sebabnye baby Aisyah disuspek menghidap G6PD. Ape tu G6PD? Cube tanye pakcik google :) Semoga tekaan doctor tu salah. Amin. Nanti kite g check darah balik ye baby Aisyah. Muah muah :)


my beloved mom with her second cucu =D



 
Mak lang you

Mak lang you too


Monday, October 15, 2012

Perlu ke nak wujudkan Hari Poligami?


Panggilan dari seorang perempuan bernama Hani dalam topik pagi kat #Amkrew tadi yang mendatangkan ketidak puasan hati ramai pihak. Ape pendapat korang?


Kenamain tau pompuan ni. macam tak de jantan lain ko nak. Kenape laki org jugak ko nak? Pastu sesedap mulut die ckp kalo isteri pertama cari pompuan lain maksudnye isteri pertama tu da tak bagus. Ko yg bodoh tunggu smpai 2 tahun. kalo laki org tu taknak kat isteri pertama die lagi, 2 tahun lepas da laki tu mntk cerai. smpai skang laki die  tak mntak cerai. so means wut? ko la bodoh! tunggu smpai 2 tahun tp tak dapat ape. bodoh. eee geram plak aku!

Ok sekian.

Wednesday, October 10, 2012

White Studio


Okeh ni pengalaman pertama aku ngan encek tunang pegi photoshoot cenggini. White studio. Tapi tak bape studio sgt la. Sebabnye time ni kat Pameran Pengantin kat AEON Bandaraya Melaka (cite pasal pameran i update later yeah). Tgh² concourse yg ramai orang boleh tgk dari atas tu nak amek gmbr posing sane sini. Mak malu nokss. 


Time aku post gambar ni kat Instagram orang ingat aku amek gambar utk pre-wedding. Takde maknenye nokss. Awal lagi kot. Bukan nye aku nak kawen ujung tahun ni ke ape. Oh btw aku dapat photoshoot white studio ni FREE. Sebab aku amek package dari photographer tu. Photographer mane? Nanti ceq ceta kat lain entry okeh. 



Sangat la rasa macam kayu time bergambar ni. Dah ar dedua tak reti nak posing². Kena plak posing depan orang ramai. Memang kayu la jadiknye! Nak bergambar suit suit depan orang ramai lagi la tak reti. KAHKAHKAH. geli mak.  

Wordless Wednesday



Credit picture: HusFotografia