Thursday, January 24, 2013

Cerita Kad kahwin


Assalamualaikum

Entry sebelum ni aku ade cite pasal preparation kawen kan. Dan ade selitkan pasal kad kahwin. Aku ngan encik tunang mmg da decide nak design sendiri. Oh ye. Kitorang amek contoh beberapa kad kahwin dari Internet dan amek idea dari situ la. Copy paste siket² idea orang lain. Maafkan kami T_T Kami pengantin budget. So kad kawen pon nak budget. Sob sob

Almost 3days kitorang betungkus lumus menyiapkan kad kawen ni. We ols decide nak buat kad kawen jenis poskad. 4" x 6" So kalau kad jenis ni hanya boleh buat utk sebelah pihak sahaja. Means satu kad utk pengantin perempuan. satu kad untuk pengantin lelaki. tapi size kecik macam poskad je. Err aku senanye tak minat kad beso². Hihihi

So 3hari 3 malam betungkus lumus menyiapkan kad kawen. termasuk la curi² masa di office. Now encik tunang da start keje shift balik. Time die keje shift malam, aku mendesign kad kawen kitorang. Time siang plak die mendesign aku bekerje kat opis.So rotate shift buat kad kahwin la. Ektuali, encik tunang yang start draft kad kawen tu. Aku tukang touch up ape yang patut je. Hihihi.

By the way, kitorang  design kad tu tak menggunakan photoshop or adobe illustrator pon. kitorang just guna excel jer. Sbb nye tade Photoshop dan dah lama gile aku tak guna Photoshop  so macam tak bape reti nak gune. Pity me  -.- Buat map pon kitorang just guna excel. Ye la hari hari aku keje ngadap excel kan. So gune excel aku pakar la. gune Photoshop aku tak pakar :( Dari excel tu aku convert to PDF file. pastu utk map pon macam tu jugak. convert to PDF file then aku screen capture map tu. then import masuk kat dalam kad. Nampak tak keje org bukan tgn seni ni? Hahahaha kesian kami. tapi gigih jugak nak design kad kaweng sendirik.

Time sibuk mendesign tu aku pos la beberapa status pasal kad kawen kat Facebook. Pendesign kad ckp susah kalau nak print if kte guna excel je. Sepatutnye gune format Photoshop or Adobe Illustrator. Sebab nanti size die tak btul la ape la kan. Aku mmg ade gak pikir mende tuh. Ni aku nak tanye, kalau dari format PDF orang kat kedai tu takleh ke convert ke format yang sepatutnye utk print kad kawen tanpa mengubah design yang kite dah buat? Someone please help me T_T

Nah teaser  kad kawen kami. Insyallah akan gune design cenggini. Simple. No bunga² no cartoon² no gambar sendiri. Simple but elegent. cewah. Perasan.


Paham tak perasaan time nak buat map tu? gigih weh bepinau mata bak kata encik tunang time die draft kan map ni. haha. Untuk dua dua belah pihak die besengkang mata buat. siap carik symbol cecomel letak kat map. hikhik.

Ok sekarang masalah kitorang nak carik kedai yang boleh terima design kami dan print dengan kasih sayang dan harga yang munasabah. Bajet untuk kad kawen kami terget adalah 0.50sen/pcs. Any B2B or ex-B2B yang tau kedai print murah murah dan kerja mereka sangat berpuas hati? Suggestion puhlease?

Till then. Daaaa



p/s: ade yang bertanya Bridal² yang ada kat Seremban yang affordable harganye. Nanti ada masa aku review Bridal yang ade kat Seremban k? 




6 comments:

  1. dah macam running man je aku tengok kau lukis jalan ni . nak satu kadddddd . aku nak by hand . HAHA !

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaa dah kate gune excel weh. tegak tegak je la jadiknye. asal org paham sudah. kahkahkah. kad nanti da siap aku kasik okeyy. lambat lagik tuh. bahhaha

      Delete
  2. pandainya design sendiri!..btw smoga dpermudahkan bina masjid =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. maceyh dear. takpandai mane pon. hehe amek jugak idea org sikit2 utk jadi rujukan. hehhhee

      Delete
  3. rajinya mira design kad kahwin sendiri :) macam izan, upah orang design then nanti print je sendiri, hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke. ezan print dekat mana? murah tak? hihih

      Delete

This is best brooooooo!