Wednesday, February 13, 2013

Cerita kad kahwin | Part 2



Assalamualaikum

Eceh. nak part part la bagai kan. Ok utk part 1 boleh rujuk entry ni. Kad  kahwin dah siap tempah. Yeay! Eh baru tempah je. belum siap lagik. Encik tunang yang uruskan pasal kad kawen. Time die cuti aritu die pegi survey² kad kahwin area Melaka. Actually kitorang survey kedai kad kahwin utk printing jer. Sebab gune design sendiri kan. So haruslah paling murah skali kitorang survey. Hihihi. 

Entry sebelum ni kate nak wat dekat Kad kahwin borong kan. Yer la situ murah gile kot. Encik tunang pegi la kedai tu utk  tanye harga dan bekenaan design kitorang tu. Encik tunang cakap, 1st smpai kedai tu dia da tak suka da. Sebab? Service nye. Langsung tak welcome customer. Kite plak yang tecangak cangak dalam kedai tu. Bukan la nak ckp suh jemput masuk ke ape kan. At least kite masuk kedai tu welcome la customer, tnye ape yang customer tu nak ke ape ke kan. Lain la kalo pegi shopping mall pastu promoter ikut bontot korang tu aku tak suke la kan. Encik tunang tetap masuk dan tnye la ape yang patut. Ah bila tanye, jawab pon cm nak tknak jer. Maybe kakak tu ade masalah ngn boipren nye atau tgh datang bulan. *besangka baik* Soo reject. Even harga die murah, mmg macam ape yg kitorang nak, tp sebab servis tak bagus tepaksa reject. Oyye, kad kahwin borong banyak cawangan, tapi kalau nak tempah guna design sendiri kene pegi ke HQ mereka.

Second kedai encik tunang pegi kedai mane tah. lupe plak. Yang last nye encik tunang pegi ke kedai Ilham Lagenda. Service nye tiptop (hopefully berterusan) Sgt welcome kan customer. Customer jadi selesa nak tanye ape je yang kurang pasti. Kakak kat kedai tu sedia menjawab. Dan harga die pon  not bad. Sama harga dengan kedai yang pertama tu! Nak lagi kalo design sndri, dorang akan tolak dalam RM30-RM40 cmtu. Aku ngan encik tunang punya kad asing². Sebab design kad kami tu mmg utk sebelah pihak je. Lagipun majlis sebelah lelaki sebulan selepas majlis sebelah perempuan. Better buat asing kad. Encik tunang tempah 1000pcs. Aku tempah just 500pcs sahaja. Pelik tak? haha selalunya Sebelah perempuan la akan banyak kan. Hihihi. Bukan ape aku tak tempah banyak² sebab bedasarkan pengalaman abg abg aku yang kawen sebelum ni, kad kahwin dorang tak penah nye la habis distribute. Heharap time aku ni, habis la kan di distribute kan. Berapa harga aku dapat? 1000pcs/RM0.19sen sekeping dan utk 500pcs/RM0.35sen sekeping. Memang harga yang macam ni aku carik. Heheh. Paling mahal pon aku akan carik RM0.50 sekeping. 

Artwork kitorang dah dapat. dah semak dan berpuas hati dengan hasil artwork tu. Heharap outcome die pon menepati piawaian aku la kan. Hahaha. Kad akan siap lagi 2 minggu kot. Tapi aritu aku ckp ngan encik tunang paling lewat dapat pon awal April. Tu paling lewat la. Lagi cepat dapat lagi senang keje aku prepare ape sume kan. Bukan aku tak servey kat area Seremban. Tapi mane yang aku tengok sumenye harga RM0.50 ke atas. Kan da lari bajet tu? =P

p/s: Agak agak kalau aku start kumpul alamat kengkawan dari sekarang over sangat tak? 4 bulan lagi sebelum majlis. =D

28 comments:

  1. 500 macam sikit je weh. tu sekali untuk parent ko ke untuk ko je?? aku dulu tempah 1500 wei. tu pun xcukup kene fotostat warna sendiri. (--")

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk parent aku skali. sikit ke? haha. time abg aku tempah pon tak abes kasi kat orang weh. tak nak membazir lagi. so aku tempah je la 500. lagipon jemputan aku 1000 je. ngeee

      Delete
  2. wah.. kad dia da nk siap. oke la tuh 500. kalau times 2, dah dkt 1k org dtg.. anggaran la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe belum sipa lagi dear. itu la. sebab jemputan mmg 1000. so anggaran utk kad 500 keping udah ler kan huhuh

      Delete
  3. ckp pasal kad..x pos lagi kad kawin..nnt dh siap print tunjuk ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. heehhe. kad kawen kite simpleeeee je yangg. awk nye kad mesti cantik kann!! :D

      Delete
  4. 500 termasuk parent. cukup ke babe? aku pun mcm ros print lebih. dlm 1700 n husband aku dlm 800 pcs. cer ko tanya parent ko jemputan semua berapa. baru dapat estimate kad. sebab before print ko boleh tambah lagi kad. bila dah print, harga mencanak2 naik. *macam haku. pengalaman sendiri.. hahahaaa

    aku pun pilih kad dulu mmg tak nak lebih 50 sen weh. aku dapat 0.29 sen. Kertas pun keras n worth la. haaaa.

    p/s: kad memang akan lebih, tapi bukan lah beratus2 cenggitu. Revise balik ea. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhe insyallah cukup weh. jemputan aku pon 1000 jer.kad kawen tu anggaran jer 500. kalo tak cukup, skarang kan teknologi canggih. sms, fb, email, even kat blog pon aku jemput nnt. kekekke

      Delete
    2. haaa oke le cenggitu. kalau jemputan 1000pax kad mmg 500. aku dulu kemaen semua nak kad. aku invite guna fb ada yg tak perasan plus tak dapat kad tanak datang. mgada kan. bhahaha..

      mulai sekarang dah boleh collect address dah aku rasa. mcm aku dulu awal2 jugak buat. dah print n letak setem tunggu masa pos. setel koje. hahahaa.. *tu eksaited namanya.. ngeh4

      Delete
    3. Huhu. Jemputan 1000px pon aku rase da ramai gile da T.T Itu la. Slalu jemput kat fb ramai gak yg x parasan. Kene personally inbox br perasan kot.

      Aku mmg tgh nk kumpul alamat ni. Nt da siap kad trus lekat je kat kad tu. Nt xde la kelam kabut kan.

      Delete
    4. hahaaaa memang le ramai syg oiii. nama pun kenduri kawen. adududud.. aah kat fb tu pun byk tak perasan. mcm ko invite utk engagement ari tu kan. aku pun tak perasan. ngeh3..

      haaa Gooodddd! cenggitu la. dah ada alamaatt terus lekat je. Senang nk check. Buat list lagi sonang. takut ada yg tertinggal. deme ni jenis nk kecik hati je orang lupa nk bagi kad ke hape. heheheee. eksaited lak aku tgk kawan2 nak kawen ni.. haaaaaa

      Delete
    5. kakakka. aku time tunang aritu pon rase cam segan gile sumorang pandang. ni lagi time kawen. jemputan 1k tp mesti aku tak perasan sape yang datang nt. T_T aku lagik eksaited bace blog org2 nak kawen ni hahha

      Delete
  5. Weh sikit weh,weh byk weh..masing2 ada sbb nape pilih kuantiti tersebut.ikut la plan memasing.kalo nak bg kad kat stiap ahli keluara,dr apak smpi ke cucu mmg x cukup

    ReplyDelete
  6. Ya Allah mira..
    Kita tempah dekat kad kahwin borong tu kan sgt menyakitkan hati.. Servis dia sgt teruk sampai tunang kita menyirap tau.. dia pun ckp aka tu gaduh dgn boifren ke? haha..

    harap2 lah sempat siap sebelum tarikh yang dikehendaki tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. seriously nadia?? branch mane awk pegi tu? eeee nasib la mira tak tempah kat sane. T_T saba ye nadia. hoepfully everything will be ok. :)

      Delete
    2. korg wat La entry bad review psL kad kahwin borong tu. who knows they can buck up after this, kan..

      bukan nk kacaw periuk nasik org, just komen jujur. gpon mmg customer kan..

      Delete
    3. mira ade jugak terbaca review org yang terkena ngn kad kahwin borong tu. mira nak wat full story tak dpt kot. sbb nye tak tempah ngn dorang kan. just time pegi survey tu jer la dapat bad service. terus rejek. hahah

      Delete
    4. Itulah nnt kita nak buat review pasal kedai.
      rasa menyirap je kalau pikir2 balik.
      tak guna lah kalau harga murah kalau servis hampeh..

      Delete
    5. Happened to me harini tau... kakak i punya kad kawin...tempah dari hujung taun last year...i dh bagitau tarikh nak bila...sudah lah tak ikot deadline lepas tu bagi alasan mesin rosak lah ape lah...mengamuk i semalam...harini nk kene lagi tu

      Delete
  7. eh eh, jgn lupa jemput tau kak :D

    ReplyDelete
  8. aceli pka buat kad kawen kat borong tu jugak..tp sebaik buat dgn ejen dia yg super senang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke fyka?maybe buat ngn hq die yg LC cmtu kot. Huhu.

      Delete
  9. wah wah, seronoknye ! hehe. comenye design sendiri.
    all the best ! <3

    ReplyDelete
  10. satu info yang sangat berguna

    Ingin menempah kad kahwin murah di sekitar Nilai, Salak Tinggi & Sepang. Layari blog kami di http://onlinekadkahwin.blogspot.com

    ReplyDelete

This is best brooooooo!