Monday, January 28, 2013

Perfect Pallete | Warna tema



Assalamualaikum


Sekarang ni tgh usha usha color combination ape yg sesuai. B2B sume mesti tau kan mane nak search utk rujukan color combination yang sesuai? Ok utk yang tak tau lagi rasenye blog The Perfect Pallete yang paling sesuai utk korang.

Sebenarnye banyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaakkk sgt color combination yg aku minat. Contoh contoh nye cam gini. 

 Aqua + Fuschia









Aqua + white + Orange
  

*sangat suke yang ni*





Aqua + Antique Gold + Light Green









Aqua + Ivory + Dark Peach + Peach





Dalam banyak² tu aku suke yang no 2 tu. hehe. Yang first combination tu mcm da slalu sgt orang buat. Agak agak korang baju aku kaler ape nanti? :D 

Untuk combination yang lelain korang bole refer kat The Perfect Pallete oke?

 Selamat bermain dgn warna! Hihihi


Friday, January 25, 2013

Cincin Kahwin Lelaki a.k.a. Wedding ring


Assalamualaikum

Bertemu kembali di sesi bride-to-be preparation. Tetibe macam banyak plak idea aku nak menulis kan. Time ade idea ni baik la aku taip. Dari kang aku taip asek backspace jerk. last last aku tekan pangkah. Hahaha. Ok ok back to the topic. Sebenarnye nak carik barang untuk lelaki la paling payah skali. Adakah kaum hawa di luar sana setuju? sapa setuju angkat kening pelis. ok gud. 

Untuk mencari cincin lelaki aku ade survey² dulu kat pak cik google. Ye la. Lelaki Islam mane boleh pakai cincin emas kan. Haram. Cincin Suasa pon tak boleh. Sebab komposisi die ade sedikit emas. So antara stainless steel,silver, platinum, paladium? errr platinum ngan paladium tu macam di luar kemampuan aku kot. Maap sayang T_T

Aku survey² kebanyakannnye la kan B2B & ex-B2B byk beli yang stainless steel. Dan aku ade terjumpe yang Kedai jual cincin lelaki stainless steel tu kat Bausch K  Dorang ade cawangan kat Midvalley, Pavilion, Ikano, One Utama. Harga sangat² affordable. Tapi design dorang agak limited la. Tapi design untuk lelaki ape lah sangat kan. Setakat ni aku blum abes survey lagi kat kedai kedai. Weekend ni nak pegi ngan encik tunang. Mane yang die bekenan grab je. Lepas ni tayah pikir nak carik cincin dah.

Selain Baush K. Ade gak yang suggest Golden Heart, Emas Sri Pinang, J,Bovier sebab dorang ade khas utk cincin lelaki islam. Ok mari kite usha usha cincin yang menarik.


 
simple + solid
titanium babe T_T

BJ02-RS258-8MM-18
J.Bovier

J. Bovier

Bausch K

Bausch K


F&C Jewellery

Ok dah. Tengah² dok survey cincin ni, dok pikir nak cincin silver ke stainless steel? mane yang lagi bagus qualtiy nyer? Ok tak pe. Kite tengok macam mane kate encik tunang nanti yer. Dalam banyak² gambar yang atas tu, aku prefer design cincin yang first tu. Memang mencirikan lelaki sejati gittuw. Tapi tu titanium. Mahai woooo.

Nanti ai update kat mane ai beli cincin untuk encik tunang ai yer. :))

Thursday, January 24, 2013

Cerita Kad kahwin


Assalamualaikum

Entry sebelum ni aku ade cite pasal preparation kawen kan. Dan ade selitkan pasal kad kahwin. Aku ngan encik tunang mmg da decide nak design sendiri. Oh ye. Kitorang amek contoh beberapa kad kahwin dari Internet dan amek idea dari situ la. Copy paste siket² idea orang lain. Maafkan kami T_T Kami pengantin budget. So kad kawen pon nak budget. Sob sob

Almost 3days kitorang betungkus lumus menyiapkan kad kawen ni. We ols decide nak buat kad kawen jenis poskad. 4" x 6" So kalau kad jenis ni hanya boleh buat utk sebelah pihak sahaja. Means satu kad utk pengantin perempuan. satu kad untuk pengantin lelaki. tapi size kecik macam poskad je. Err aku senanye tak minat kad beso². Hihihi

So 3hari 3 malam betungkus lumus menyiapkan kad kawen. termasuk la curi² masa di office. Now encik tunang da start keje shift balik. Time die keje shift malam, aku mendesign kad kawen kitorang. Time siang plak die mendesign aku bekerje kat opis.So rotate shift buat kad kahwin la. Ektuali, encik tunang yang start draft kad kawen tu. Aku tukang touch up ape yang patut je. Hihihi.

By the way, kitorang  design kad tu tak menggunakan photoshop or adobe illustrator pon. kitorang just guna excel jer. Sbb nye tade Photoshop dan dah lama gile aku tak guna Photoshop  so macam tak bape reti nak gune. Pity me  -.- Buat map pon kitorang just guna excel. Ye la hari hari aku keje ngadap excel kan. So gune excel aku pakar la. gune Photoshop aku tak pakar :( Dari excel tu aku convert to PDF file. pastu utk map pon macam tu jugak. convert to PDF file then aku screen capture map tu. then import masuk kat dalam kad. Nampak tak keje org bukan tgn seni ni? Hahahaha kesian kami. tapi gigih jugak nak design kad kaweng sendirik.

Time sibuk mendesign tu aku pos la beberapa status pasal kad kawen kat Facebook. Pendesign kad ckp susah kalau nak print if kte guna excel je. Sepatutnye gune format Photoshop or Adobe Illustrator. Sebab nanti size die tak btul la ape la kan. Aku mmg ade gak pikir mende tuh. Ni aku nak tanye, kalau dari format PDF orang kat kedai tu takleh ke convert ke format yang sepatutnye utk print kad kawen tanpa mengubah design yang kite dah buat? Someone please help me T_T

Nah teaser  kad kawen kami. Insyallah akan gune design cenggini. Simple. No bunga² no cartoon² no gambar sendiri. Simple but elegent. cewah. Perasan.


Paham tak perasaan time nak buat map tu? gigih weh bepinau mata bak kata encik tunang time die draft kan map ni. haha. Untuk dua dua belah pihak die besengkang mata buat. siap carik symbol cecomel letak kat map. hikhik.

Ok sekarang masalah kitorang nak carik kedai yang boleh terima design kami dan print dengan kasih sayang dan harga yang munasabah. Bajet untuk kad kawen kami terget adalah 0.50sen/pcs. Any B2B or ex-B2B yang tau kedai print murah murah dan kerja mereka sangat berpuas hati? Suggestion puhlease?

Till then. Daaaa



p/s: ade yang bertanya Bridal² yang ada kat Seremban yang affordable harganye. Nanti ada masa aku review Bridal yang ade kat Seremban k? 




Tuesday, January 22, 2013

1 5 7 H a r i L a g i


157 hari lagi bersamaan dengan 5 bulan 7 hari lagi untuk sampai ke tarikh keramat. Perasaan? Eksaited da semestinye. Tapi tapi tapi banyak sangat benda tak settle lagik korang tahu takkk. Even kursus kahwin pon aku tak pegi daftar lagik. Kahkahkah. Ok tak lawak -.-

Eh baru perasan. Ni baru entry pertama aku di tahun 2013. Wohoooo. Nampak sangat pemalasnye nak menaip. Ketandusan idea. Senanye penuh draft tu. Aku taip sikit aku tekan pangkah. Kahkahkah. Ade orang bace plak kan? mihmihmih 

Jom review sikit persiapan kawen. mari mari

Baju Nikah, Sanding, MUA.
Sambungan dari entry kisah baju pengantin yang lepas, rancangan dah betukau! Dari plan aku nak nikah dan sanding pada hari yang sama sudah bertukar ke nikah Sabtu malam dan sanding keesokan harinya. Ini semua atas permintaan Ayahanda dan Bonda kesayangan. Layankan je la. Tapii no tukar tukar baju perlbagai sume yer. Hanya baju nikah je malam tu. Putih suci dan murni gitteww. Malam nikah aku tak amek MUA kat bridal tu. Sebabnye kena tambahan ongkos nye mahai. So maybe aku amek yang dekat² seremban sahaja. Mekap nikah tayah nak heavy metal sangat la kan. soft² gitu.

Official Photographer
So disebabkan plan dah bertukau, kenala aku contact balik our OP utk confirm kan tarikh dan masa segala. Tak best betul kene ade tambahan ongkos ni. Bahaha. T_T Tapi so far dari review dan gambar² yang aku tgk OP ni buat, mmg berpuas hati dan cantik la. Heharap la time aku nanti dia punya principal yang shoot gambar kawen kitorang. Wuwuuw 

Catering
Makan makan Abah uruskan. Dah pon booking dan bayar deposit. Semestinya tak sama dgn caterer time Along & Angah aku kawen. Bukan tak nak amek yang sama. Tapi macam bosan plak kan. Orang yang dah datang kawen abang abang aku mesti da tau masakan nye cemana. So mari kita tukar citarasa. Mak abh siap pegi food testing lagi tau. Owner catering tu jemput pegi makan kat rumah pengantin. HAHAHAHA. Presentation dorang cantik. Kemas. Tersusun. Pakej die aku rase terbaik la kot. Bukan setakat makan je. Dalam pakej tu siap ade skali kau nak pilih DJ/PA System atau Blowpipe. Ha tau tak kebenda nye blowpipe tu? Carik sndri la. Malas plak aku nak terangkan. kikikiki

Hantaran
Barang barang hantaran aku ngan ady tak beli ape ape ponggg lagi. Eh ade beli 1. Hantaran ady kasi ke aku. Yang lenlain belom beli lagik. So rancangannye start ujung minggu ni kami nak pegi membeli belah barang hantaran. Wooooo bestnyeeeeeeee sopinggggggg. Pastu balik menangis tgk resit resit. Kahkahkah -.- Oyye, macam telekung sejadah al quran ape sume tu aku ingat nak beli time kat bandung nanti. Kat sana punye telekung sejadah sume mesti cecantik kan? dan yang penting lagi murah dari kat sini kannn? Sape sape yang dah pegi bandung sila la komen kat sini :D

Kad kahwin
Haaaaaaa part survey kad kahwin ni paling best. Memula dlu aku kenmain suka la nak wat kad kawen yang ala² passport la, poskad la, kad kawen katu  cecomel la kan. Bila dah survey survey emmmmmmm mahal jugak yer. Skang ni bajet aku utk kad kawen tak lebih dari 0.50sen sekeping. Yer lima posen. Kedekut? Ape kedekutnyee. Cer kabau kat aku sape yang dapat kad kawen org lain pastu die simpan elok²? or pegi kawen org tu, tgk nama, tarikh, map. pastu throwwww into the dustbin. haaa. cer kabau korang yang mane satu? So utk kad kawen tayah la nak membazir. tapi depends la dgn org tu jugak. Kalau pengantin bajet macam aku ni mesti la berkira sumer tuu. tapi jangan la cipskek sgt. Biar murah tapi presentable. ewah. So sekarang ni, aku ngan encik tunang decide utk design kad kawen kami sendiri dan pegi print sendiri. Dengarnye kalau print kat Kadborong murah. Provided yang korang dah ade design sndri, bagi kat dorang suh print jer. Ni yang aku nak pegi try ngan encik tunang nih. Tapi masih survey² jugak harga tmpt lain. Anyone know tmpt print kad kahwin yang murah? Share la sikittt


Ok da jam berapa ni. HARUS tido. besok keje kang telajak macam smlm. kelam kabut aku besiap nk g koje. -.- nanti aku sambung lagi pasal pesiapan kaweng okeey.


Byeeee. Assalamualaikum. Tak jawab dosa, kalau jawab saaaaaaaaaaayaaaaaaaaaaang :P